RSS Feed

Moartea preşedintelui Kaczynski, teoriile conspiraţiei şi coincidenţe negre

vezi toate articolele de
11 Apr 2010 la 09:42 60 comentarii 3786 vizualizari.

Ca în cazul oricărei mari catastrofe, conspiraţioniştii sunt la datorie.  Cum se face că preşedintele polonez a murit exact în Rusia, el care era un duşman al ruşilor? se întreabă ei. “Polonia, ca majoritatea ţărilor din estul Europei, este obsedată de conspiraţii. Ruşii, evreii, americanii, francmasonii – pe toţi se va arunca vina” scrie un editorialist al The Daily Telegraph. Şi aşa este. Am întâlnit deja câteva persoane convinse că nu vorbim de un simplu accident. Până acum, suspecţii de serviciu sunt ruşii şi americanii. Ruşii – pentru că preşedintele era, aşa cum am spus, extrem de suspicios în privinţa Rusiei şi a intenţiilor conducătorilor săi, iar americanii, pentru că polonezii nu ar fi fost suficient de cooperanţi în privinţa scutului antirachetă.

În primul rând, teoria este absurdă şi pentru faptul că mandatul lui Kaczynski urma să se încheie în octombrie, iar contracandidatul său din partea Platformei Civice (preşedintele Camerei Inferioare, actualul preşedinte interimar) era cotat de departe cu prima şansă. Deci, oricât de tare ar fi deranjat preşedintele polonez, ceea ce nu era cazul acum, poate în timpul războiului din Georgia să fi deranjat cu adevărat, nu mai exista niciun motiv pentru a fi înlăturat într-un astfel de mod dramatic. În al doilea rând, accidentul a trezit o asemenea emoţie în rândul polonezilor, încât s-ar putea ca cel care va fi ales să candideze în locul preşedintelui din partea partidului Lege şi Justiţie, cel mai probabil freatele geamăn al lui Lech, Jaroslaw, va câştiga puncte importante pe fondul emoţional. Teoria cu scutul este pur şi simplu o prostie pentru simplul fapt că preşedintele Kaczynski şi-a dorit mult ca acesta să se realizeze pe teritoriul Poloniei. Opoziţia pentru proiect şi negocierile dure au venit din alte părţi.

Cutiile negre vor limpezi cauzele accidentului. Dar în condiţiile în care pilotul fusese sfătuit de turnul de control să nu aterizeze la Smolensk, din cauza vizibilităţii aproape de zero, iar accidentul s-a produs la a patra tentativă de aterizare, cauzele par destul  de limpezi: eroare a pilotului. Motivul? Presiunea sub care se aflau piloţii pentru a duce la timp la ceremonia de comemorare importanţii oficiali. Aterizarea pe alt aeroport ar fi însemnat anularea participării la importantul eveniment. Se pare chiar că preşedintele Kaczynski obişnuia să facă presiuni asupra piloţilor. El ar mai fi cerut, în timpul războiului din Georgia, piloţilor săi să aterizeze la Tbilisi, deşi condiţiile erau defavorabile.

Dacă într-adevăr teoria conspiraţiei avându-i pe ruşi drept ţintă va funcţiona, vom vedea o nouă răcire a relaţiilor dintre Polonia şi Rusia. Văzându-l însă pe Vladimir Putin îmbrăţişându-l pe premierul Donald Tusk la locul accidentului aviatic, mă gândesc că nu va fi cazul. Mai ales acum, la doar câteva zile după ce Putin acceptase să participe la ceremonia de comemorare a victimelor de la Katyn. S-ar putea chiar ca desfăşurarea anchetei sub conducerea lui Putin să aducă o apropiere şi mai strânsă cu autorităţile poloneze.

În orice caz, ironia sorţii face ca preşedintele să nu fie primul oficial polonez mort într-un accident aviatic: în 1943, premierul în exil Wladislaw Sikorski murea într-un accident aviatic. Sikorski ceruse, chiar înainte de a muri, ca masacrul de la Katyn să fie investigat de către Crucea Roşie. Alt accident de oa maximă ironie neagră este legat de aviaţia poloneză: în 2008, un avion militar polonez care transporta oficiali ai aviaţiei militare ce se întorceau de la o conferinţă despre siguranţa transporturilor aeriene s-a prăbuişit, iar în accident şi-au pierdut viaţa 19 persoane.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!