RSS Feed

Modificări necesare ale Legii pentru prevenirea și combaterea violenței în familie discutate în parlament

vezi toate articolele de
03 May 2016 la 15:25 107 comentarii 768 vizualizari.

Numărul cazurilor de violență domestică este una ridicată în țara noastră iar relatările din presă revoltă opinia publică. Statisticile realizate de Agenţia Naţională de Protecţia Familiei până în 2009 şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în continuare, pe cazurile de violenţă în familie înregistrate în perioada 2004-2011 indică un număr de aproximativ 82.000 de cazuri; în aceeaşi perioadă au fost înregistrate 800 decese.[1]

Din acest motiv am inițiat o propunere legislativă care deja a obținut, în Senat, ca primă Cameră sesizată, avize favorabile din partea Comisiei pentru egalitate de șanse și a Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități. Consiliul legislativ a acordat, de asemenea, un aviz favorabil, cu observații care vor fi incluse în forma finală a legii, dacă ea va fi adoptată de către parlament.

Propunerea legislativă aduce completări de natură să întărească trei dintre măsurile cu impact asupra prevenției, pentru a descuraja recidiva și a îmbunătăți pregătirea continuă a personalului specializat (polițiști, procurori și alte persoane cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie). Astfel, este necesar ca  ca instanțele de judecată să dispună, printre alte măsuri, testarea psihologică a agresorului și instituirea unei forme de control judiciar asupra acestuia iar formarea personalului specializat să includă și utilizarea unui manual dedicat problemelor violenței domestice, așa cum în alte țări europene se întâmplă deja.

Impactul real pe care îl au reglementările legii nr. 217 / 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, inclusiv ordinul de protecție este insuficient. După cum am arătat în Expunerea de motive, persoanele desemnate cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie nu au totdeauna pregătirea necesară și în unele cazuri au manifestat un comportament descurajant sau umilitor pentru victimele violenței în familie. De aceea, este nevoie de o îmbunătățire a formării profesionale a acestora, inclusiv prin realizarea unui manual pentru investigațiile privind violența bărbaților împotriva femeilor destinat procurorilor și polițiștilor. Țările nordice (Novegia, Suedia, Danemarca)  au un astfel de manual / ghid de investigare și intervenție.


Atunci când o victimă obține ordin de protecție împotriva agresorului său, aceasta primește o insuficientă protecție pentru că pe agresor nu îl impedică decât propria conștiință de a nu-i face rău în continuare. Poliția nu beneficiază de alte proceduri de protecție în aceste cazuri, ci doar îi prezintă agresorului prevederile ordinului respectiv și sancțiunea în cazul în care acesta îl încalcă. Astfel că au fost înregistrate sute de cazuri în țara noastră în care agresorii au încălcat ordinul de protecție și au mers mai departe, omorând victima și, uneori, sinucigându-se ulterior. În aceste cazuri, ordinul de protecție devine cvasi-inutil pentru că, deși agresorul a primit o pedeapsă, victima nu a fost protejată și a fost ucisă chiar dacă, formal, beneficia de acel ordin.

De aceea, este necesară o completare a măsurilor de prevenție pentru ca ele să devină eficace. Este crucial ca instanța să dispună testarea psihologică a agresorului, întrucât marea majoritate a cazurilor de violență domestică pleacă de la dezechilibre de natură psihică. În urma rezultatului testului psihologic, agresorul va primi consilierea psihologică ori tratamentul potrivit, după caz. Actualmente legea prevede această masură dar ea este o posibilitate nu o obligativitate. Or, în absența obligativității de a se apela la testarea psihologică a agresorului, măsurile dispuse de instanță pot rata esența problemei, astfel că victima rămâne practic, lipsită de apărare, în fața unor posibile recidive.

Testul psihologic va indica cauzele pentru care agresorul își bate partenera sau partenerul (aproximativ 7% din victimele violenței domestice sunt bărbați), iar acesta va primi tratamentul potrivit: dezintoxicare, consiliere psihologică, psihiatrică, etc.

Ordinul de protecție va fi completat cu măsura controlului prevenirii încălcării ordinului de restricție faţă de inculpat. Ordinul de protecție este o soluție revoluționară, dar nu este la fel de eficient pentru toate victimele. El presupune ca agresorul să nu încalce anumite limite și să nu contacteze sub nici o formă victima. În cazul în care agresorul îl încalcă, acesta va primi o pedeapsă privativă de libertate.

S-a observat că ordinul de protecție îi exasperează pe unii agresori care nu înțeleg cum ei nu au voie să se apropie de partenerii/partenerele lor, pe care îi/le consideră ‘proprietăți’, astfel că se înregistrează o tendință a multora de a încalca ordinul de protecție. O astfel de încălcare a ordinului de protecție poate fi fatală pentru victime.

Măsura prevenirii încălcării ordinului de protecție sub forma unui control judiciar îl va ține pe agresor sub supravegherea constantă a poliției, lucru de natură să îl intimideze în mare măsură pe agresor și să îi inhibe pornirile violente. Nu putem aștepta ca un agresor să încalce ordinul de protecție pentru a fi pedepsit. Trebuie să îl împiedicăm și să îl îndrumăm să nu mai amenințe integritatea corporală a victimei și să îi încalce drepturile.

Astfel de măsuri, alături de altele necesare, vor crește încrederea victimelor în instituțiile statului astfel că vor apela mai des la sistemul de protecție iar răspunsul autorităților va fi, sperăm, unul prompt și adecvat, diminuându-se recidiva.

Aici sunt detalii despre propunerea legislativă:

http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L198&an_cls=2016

Mai jos este textul propunerii legislative:

LEGE

pentru modificarea și completarea Legii pentru prevenirea și combaterea violenței în familie nr. 217/2003 (republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 30 mai 2012)

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1. După Art. 8, alin. (5) se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„(6) Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin structurile sale specializate de la nivel central împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, elaborează manualul pentru investigațiile privind violența în familie, care să fie un instrument adresat polițiștilor în scopul prevenirii, investigării și sancționării acestor infracțiuni și care să ofere sprijin procurorilor pentru conducerea investigațiilor preliminare dar și un acces la informațiile necesare pentru victimele acestei infracțiuni.”

Art. 2. Articolul 12 se completează și va avea următorul cuprins:

„Autoritățile prevazute la Art. 8 asigură pregătirea și perfecționarea continuă a persoanelor desemnate cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Perfecționarea continuă poate include și organizarea de seminarii anuale în cadrul cărora persoanele desemnate cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie vor beneficia de instruire conform noilor prevederi legislative și proceduri de prevenire și tratament.

Art. 3. Articolul 23 alin. (3) se modifică și completează și va avea următorul cuprins:

(3) „ Pe langă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanța va dispune și obligarea agresorului de a fi testat psihologic, de a urma consiliere psihologică, psihoterapie, de a se supune măsurilor de control decise de instanță sau de a urma efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.”

4. După Art. 23, alin. (3), se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

(4) „Prin aceeași hotărâre, instanța poate dispune luarea unei măsuri de control și prevenire a încălcării ordinului de protecție. Pe timpul perioadei punere în exercitare a ordinului de protecție, persoana care a primit ordinul respectiv are obligația de a se prezenta la secția de poliție în a cărei competență teritorială se află domiciliului său, în mod regulat, o dată la 14 zile în vederea stabilirii conduitei acestuia în raport cu prevederile legii.”

Remus Cernea

Deputat


[1] http://declaratie.transcena.ro/wp-content/uploads/2014/03/Studiu-la-nivel-national-servicii-sociale-violenta-in-familie-decembrie-2013.pdf

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

107 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!