RSS Feed

Mogulii vechi şi noi

vezi toate articolele de
19 Nov 2009 la 13:08 54 comentarii 1712 vizualizari.

Atunci când vorbeşte de presă, Traian Băsescu rosteşte rar nume de jurnalişti sau televiziuni. Poate că e firesc. Şi-a găsit Naşul. La noi, în schimb, se uită printr-un singur ochean, la capătul căruia se vede, indiferent de peisaj, mogulul. Pe Luca Niculescu nu-l mai recomandă nici profesionalismul, nici şcoala de presă. De ieri, pe fruntea lui scrie: mogulul Sassu! Îmi amintesc că, în drumul spre Cluj pentru lansarea unei staţii locale Realitatea TV, un fost patron de televiziune m-a abordat întrebându-mă politicos ce face Mogu’, iar la despărţire m-a rugat, făcându-mi cu ochiul, să-i transmit salutări. O fac pe această cale, deşi a trecut mai mult de un an şi, sincer, nu cred că-l intereseză ce i-aş transmite eu. Pe toţi ne interesează, însă, ce transmite preşedintele cetăţenilor şi ce transmit jurnaliştii în legătură cu mesajele sale. Confuzia pe care o promovează Traian Băsescu este că ne identifică pe noi, jurnaliştii, cu oamenii cu care se răfuieşte.

Această asociere a scos din sărite mulţi ziarişti, pe care a ajuns să şi-i ostilizeze fără nici cea mai mică adiere de… vânt. E aiuritor episodul în care îl blamează pe corespondentul nostru la Craiova că le plânge de milă oamenilor de vreme ce lucrează pentru Vântu. Eu nu ştiu dacă ce i se impută lui Vântu e mai nasol decât ce i se impută lui Traian Băsescu, Dinu Patriciu sau alţi moguli, mai vechi ori mai noi… Ştiu sigur, însă, că statul în care trăiesc şi al cărui şef este Traian Băsescu n-a putut să-mi demonstreze nimic. Şi mai ştiu că, de pildă, un jurnalist de mare talent, pe care îl preţuiesc mult, Traian Ungureanu, şi pe care l-am văzut aseară sfătuindu-l pe candidat, nu devine îndoielnic pentru că a lucrat la Vântu şi nici pentru că acum îl sprijină din politică pe Traian Băsescu. Reperele mele ca cetăţean ţin de conduita fiecăruia în parte.

Faptul că din ce în ce mai mulţi jurnalişti i-au devenit ostili lui Traian Băsescu e o performanţă la care chiar domnia sa a reuşit să ajungă, înfierând fără distincţie. Ar trebui să-mi fie ruşine că domnul Vântu îmi e patron şi ar mai trebui să apar la televizor cu o mutră spăşită, eventual, făcând temenele. N-are importanţa ce şcoală am, ce scriu, ce spun. Tot la mogul lucrez! Şi totuşi, dacă titlul de recomandare ar fi fost slugărnicia faţă de patron, bănuiesc că Sever Voinescu n-ar fi fost acum în stafful preşedintelui, nu? Această viziune nu ne ajută, sincer, să performăm. Jurnalişti cu potenţial, cu şcoala BBC, RFI, Deutsche Welle, CNN vor fi astfel confundaţi de public cu cei chemaţi azi la audieri. Toţi suntem nişte şantajişti şi, pesemne, tot prin şantaj suntem constrânşi să-l aducem pe preşedinte în platou şi să-l poftim să ne înfiereze!

În ciuda răfuielii generale, Traian Băsescu poate obţine o şansă nesperată. De a redeveni preşedinte chiar şi cu voturile jurnaliştilor ostilizaţi, ‘incapabili’ să facă distincţia între adversarii săi înscrişi în cursă şi păpuşari precum Vanghelie sau Hrebenciuc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi masterand în Lingvistică, mi-am început activitatea în presă în biroul BBC România
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!