RSS Feed

Muncitorii de la mall întâlnesc natura zilnic, ea nu miroase a flori

vezi toate articolele de
31 Aug 2016 la 15:46 un comentariu 1248 vizualizari.

Mâine (1 septembrie) se deschide cel mai nou mall din Capitală – Parklake. Amplasat pe terenul fostei baze sportive Spartac, noul mall este foarte, foarte aproape de parcul Titan.

Peste 1.100 de oameni au lucrat și lucrează pe şantierul Parklake iar oamenii lucrează la finalizarea proiectului, dar şi la finisajele interioare. „În plus, chiriaşii au mulţi muncitori care amenajează magazinele, dar nu ştim numărul exact pentru fiecare, însă, per total ar trebui să depăşească 400 de muncitori”, declara Ingo Nissen pentru economica.net în urmă cu o lună.

Potrivit capital.ro ParkLake reprezintă o investiţie de 180 milioane euro susţinută printr-un credit sindicalizat accesat de dezvoltatori la băncile OTP Bank Ungaria, Hypo Noe Gruppe Bank din Austria şi OTP Bank România. Cei doi parteneri au accesat un credit la termen în valoare de până la 75 mil. euro şi un împrumut de tip „revolving“ de 8 mil. euro.

În mod ironic, după anunțul cu surle și trâmbițe a unei investiții cum e cea a noului mall, după implicarea unei coaliții care vorbește despre modernizarea României, după toate problemele care au fost depășite, investitorii și chiriașii noului mall au uitat sau n-au vrut să amenajeze și niște puncte sanitare pentru miile de muncitori implicați în construcție. Că așa-i la noi – suntem moderni și eco și dacă prindem un parc în preajmă ce sens mai are să amenajăm și toalete decente pentru angajați? Ieri, aflat la deschiderea unui magazine din incinta mall-ului, R. S. a notat scârbit pe Facebook: Viitorul Park Lake Mall. Moto: “Meeting Nature”. Căci da, o bucată din parc (de aici și denumirea) a fost retrocedată către o persoană privată. Această latrină, împreună cu alte 10 (potrivit angajaților) deservesc câteva mii de muncitori și muncitoare în fiecare zi. Cei ce construiesc mall-ul și cei ce muncesc la amenajarea magazinelor. De câteva zile toaletele sunt închise cu cheie, căci încă nu sunt conectate la rețeaua de apă… Forțată probabil de contractele cu cei mari (Carrefour, Inditex etc), deschiderea este obligatorie pe 1 septembrie deși lucrările nu sunt finalizate și se ajunge la situații precum cea de mai jos. Nu sunteți umani. Nu mai e vorba aici de “e inadmisibil în 2016, într-o țară civilizată…”. Asta să i-o spui celui care își lasă câinele să se cace pe asfalt, dar nu ăstora.


Investiţia în proiect este susţinută de un parteneriat între companiile Sonae Sierra şi Caelum Development.
Exista riscul ca proiectul să rămână în stand-by pentru că se împotmolea, de mai bine de 8 ani, în găsirea unei soluţii legale în vederea construirii unei devieri rutiere suplimentare, denumită “Relaţia la stânga”, pentru autovehiculele venind pe strada Liviu Rebreanu dinspre nord pentru a intra în Centrul Comercial, necesară în vederea evitării concentrării mari de trafic în timpul orelor de vârf şi asigurării siguranţei acestora. Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei, responsabilă de realizarea acestei devieri suplimentare (şi nu a Primăria sectorului 3), nu a vrut sau nu a fost capabilă să ia această decizie până n-a intrat pe fir – “CNMR, o voce importantă a societăţii civile şi un partener activ în vederea stabilirii obiectivelor de reformă necesare României în acest moment, a măsurilor necesare funcţionării administraţiei publice, precum şi a măsurilor în scopul dezvoltării şi modernizării României, a înţeles deîndată gravitatea cazului şi a acţionat” potrivit realitatea.net. CNMR este Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României. Această coaliție a ieșit imediat după tragedia de la Colectiv cu o serie de propuneri pentru dezbatere publică – propuneri care nu se știe exact ce aveau în comun cu o tragedie ca cea de anul trecut. Coaliția Națională pentru Modernizarea României s-a implicat așa cum scriam mai sus și după ce au trimis două adrese primarului interimar Ioan-Răzvan Sava, mall-ul a reintrat în joc. Mall-ul da, muncitorii au rămas pe din afară căci în România drepturile angajaților privind igiena și sănătatea la locul de muncă (deși există în lege) nu sunt respectate.

18.3. Cabine de WC-uri și chiuvete: în apropierea posturilor de lucru, a încăperilor de odihnă, a vestiarelor și a sălilor de dușuri sau chiuvete, lucrătorii trebuie să dispună de locuri speciale, dotate cu un număr suficient de WC-uri și de chiuvete. Trebuie prevăzute cabine de WC-uri separate pentru bărbați și pentru femei sau utilizarea separată a acestora. (HOTĂRÂRE nr. 1.091 din 16 august 2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru locul de muncă, PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL nr. 739 din 30 august 2006. În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată) – SURSA

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!