RSS Feed

Mustața națională

vezi toate articolele de
17 Nov 2015 la 19:50 comenteaza acum 540 vizualizari.

O imagine spune adesea mai mult decât cuvintele. Cel mai important semn de continuitate, de putere (de masculinitate, firește) și determinare este aspectul unor oameni politici, de la guvernele Ponta la actualul Cioloș, un aspect ce se află chiar la începuturile românității: „mustăcioara lui / pana corbului” spune cea mai cunoscută baladă a noastră.

Sigur că există lookuri celebre în perspectiva mondenă asupra culturii, precum cele ale lui Nietzsche sau Dali, dar, la noi, în lumea noastră politică, mustața are ceva din încremenirea stalinistă, din reșaparea lui Gheorghiu-Dej (personajul din perioada ilegalistă), din marasmul activistului de partid fără nume, din adulmecarea pe care o presupun aceste fire de păr speciale. Ba chiar unele animale au fire (de păr) lungi care cresc în jurul botului (mustățile pisicii, ale șobolanului sau ale somnului), dar și plantele (porumbul, vița-de-vie) sau insectele posedă mustăți. În plus, lumea tehnologiei poate fi animată, mustățile fiind aici sârme sau cofrage rebele sau excedentare.

De la o curiozitate atribuită feminității de psihologia patriarhală a circurilor sau spectacolelor populare de acum un secol-două (afișe de tipul femeia cu mustăți / barbă etc.), o curiozitate exploatată, la Conchita Wurst (via Freddy Mercury), mustața poate avea mai multe identități culturale; de pildă, ceea ce rămâne sau ceea ce devine, la un moment dat, (dintr-)un lumbersexual.

Un politician (mă rog, o figură publică) ar trebui să ia în considerare câte ceva din toate acestea atunci când defilează cu această parte a identității; chiar și precedentul șef de guvern, cunoscutul procuror, a avut perioada sa de mustăți. Și actualul șef al noului-vechi partid este ușor de recunoscut, dar și unul dintre cei doi vice-prim-miniștri, eminență cenușie.

Imaginarul lingvistic, cu „fascismul puterii sensului” (Barthes), pentru că „obligă să zică” sau „împiedică să zică”, impunându-se astfel anumite reprezentări ale lumii, trebuie să ia în considerație felul în care poți câștiga sau pierde la mustață niște alegeri; în atenția tuturor este și cine râde pe sub mustață sau măcar mustăcește (fie zâmbește, fie dă semne de nemulțumire).

Apanaj al politicii din secolul XIX, cunoscutul accesoriu masculin a devenit asociat cu virilitatea; pierderea (temporară) a atributului însemna recunoașterea unei înfrângeri: „Să-mi rază mie mustățile”, zice un biet prefect. „Și mie!”, întărește polițaiul orașului, aflat, firește, în subordine. Iar lumea se poate ordona după anumite gesturi: de supărare, se poate și trage la mustață sau cineva își poate roade mustața. Inclusiv de anxietate.

Și, dacă lucrurile merg bine, se poate să-i râdă cuiva mustața (ori măcar să-i zâmbească) sau, de satisfacție (ori de nerăbdare?), își poate răsuci mustața.

Că e vorba de o pereche (scriitori mai vechi vorbesc despre „o păreche de mustăți”), de un dublu real sau așteptat o spune și un cântec de copii: „Somn ușor, vise plăcute, puricii să te sărute, pe amândouă părțile să-ți crească mustățile!”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!