RSS Feed

Nașul. O poveste. UPDATE. Una ”de București”

vezi toate articolele de
05 Nov 2012 la 15:03 13 comentarii 1047 vizualizari.

Trenul Interregio nr. 1632, Oradea – Constanța, prin București. Duminică seara. Aproximativ ora 22.40. Gara Cluj-Napoca. Vagonul nr.8, locul 34. Ăsta e tichetul meu. O îmbrățișare prelungită. O primește o vecină de compartiment, de la prietenul ei. El coboară. Un rucsac, un geamantan și o geantă voluminoasă. Ale unui alt vecin de compartiment. Geanta nu mai are loc nici ”la bagaje”, nici sub scaune. În cele din urmă rămâne pe culoar. În compartiment mai intră două fete. După cursul de „Pediatrie” pe care îl scoate una dintre ele și din conversația despre lucrarea pe care trebuie să o susțină înțeleg că sunt studente. Și mai înțeleg că au o supărare: și-au cumpărat loc la cușetă la trenul anterior (care pleca din Cluj către București cu o oră mai devreme). L-au pierdut ”la fotografie”. Se mai întâmplă. De Cluj nu te poți despărți chiar așa, cu una cu două (o știu din propria experiență). Supărarea nu era cauzată însă de pierderea trenului, ci de faptul că nu și-au putut compensa în niciun fel prețul biletelor pentru călătoria pe care nu au efectuat-o, fiind nevoite să achite integral costul altor tichete.

(…)

E trecut de miezul nopții. În același Interregio. Îmi blestem opțiunea de a călători la București cu trenul. Iar blestemele îi vizează pe imbecilul care a proiectat designul scaunelor și pe imbecilul de la SNCFR care le-a aprobat și achiziționat. Dure, fără cotiere. Absolut incomode. Pe la Brașov, nu cred că mai am vreun os sau mușchi care să nu se resimtă. Mă prinde o nostalgie de neoprit în amintirea vechilor/demodatelor banchete cu bureți acoperiți cu vinil maro. În cele din urmă cedez și ies pe culoar. În picioare și în curent, călătoria e mai odihnitoare decât pe scaun. Mă rog, mai puțin obositoare.

(…)

Pe la Predeal începe să se lumineze. Oboseala e atenuată într-o oarecare măsură de peisajul Văii Prahovei. Combinația de ruginiu, verde și galben-muștar, în umbră, în timp ce în fundal, vârfurile golașe ale munților reflectă soarele. Privesc ceasul. E 7 fără zece. Ceva nu e în regulă. Verific tichetul. Sosirea în București e prevăzută pentru ora 7:51 AM. Nașul îmi confirmă bănuiala. Trenul e deja în întârziere cu ”vreo oră și 40 de minute”…

(…)

Am trecut și de de Ploiești. Am intrat în compartiment. Îmi zic că ultimele câteva zeci de minute ale călătoriei o să rezist pe scaun. Nașul verifică biletul unei doamne care a urcat la Ploiești. Una dintre cele două studente îl întreabă de întârziere (au o lucrare de susținut astăzi). Nașul îi răspunde că ”am mai recuperat”. A doua studentă îi arată tichetele pe care le-au plătit degeaba. ”E vina voastră dacă ați pierdut trenul”, contr-atacă nașul. Apoi adaugă ceva despre niște lucrări ”la infrastructură” și mers ”cu restricții”. Revine prima studentă. ”Păi dacă se circulă cu restricții, de ce nu este anunțată ora reală la care ajunge trenul la București? Pe noi ne despăgubește cineva dacă nu ajugem la timp?”. Nașul îi aruncă sfidător-superior în față: ”Dați-ne în judecată!”.

Cinismul nașului mă scoate din sărite. Încerc, totuși, să mă calmez. Îl evit, ies pe culoar și apoi trec de ușa care face legătura între vagoane. Îmi aprind o țigară (da, știu, fumatul e interzis în tren, dar sper să mă relaxez). Nașul vine după mine și mă atenționează: ”Fumatul în tren e interzis. Scrie și pe bilet”. ”Dar nu sunt în tren”, îi răspund. Nașul mă privește nedumerit. Nu-i dau timp să se dezmeticească. Scot biletul și i-l arăt. ”Aici scrie că am ajuns la București la ora 7:51”. Îi arăt și ora pe telefonul mobil. ”Acum e aproape 8:50, dacă îmi merge bine ceasul la telefon. Așadar, eu nu mai sunt pe tren, sunt la București. Faptul că aș fi în tren e doar o ficțiune și biletul ăsta e dovada că nu mai sunt pe tren. Poți amenda o ficțiune?”. Nașul nu pare să înțeleagă cum stă treaba cu ficțiunea și cu realitatea. Motiv pentru care îl lămuresc. Mai pe priceperea lui: ”Dă-mă în judecată!”.

***

UPDATE: P.S.: Cu totul altă situație pe Interregio 1745, la întoarcere. La plecare, îl interpelez pe naș, să-l întreb dacă pot să-mi schimb locul, să mă mut într-un vagon în care să am acces la curent pentru laptop (desigur, dacă sunt locuri disponibile). Zâmbește (chiar și nașii pot zâmbi, fără niciun subînțeles). ”Cum să nu”, vine răspunsul. Îmi spune vagonul în care să mă mut, iar apoi se interesează dacă totul e în regulă – dacă am curent la priză. Uite că se poate. Să nu mă grăbesc însă să spun ”Hop!”. Doar ce am ieșit din Gara de Nord.

Dar pentru că veni vorba de Gara de Nord… offff… e o poveste mult mai lungă. Totul ar putea să înceapă (sau să se sfârșească) la toalete. Unii mai în vârstă le cunoașteți. Alea în care trebuie să faci de-a-mboulea. Mai exact ca boul, din picioare. Li se mai spune și ”turcești”. Ei bine, dacă ați crezut contrariul, vă înșelați: n-au dispărut din România. Ai o singură opțiune: să te abții până acasă. Chiar dacă ”acasă” e la 9-11 ore (în funcție și de ”restricții”) distanță.

P.S.: Și nu mă pot abține să nu vă mai povestesc una scurtă, ”de București” (n-am ce face, de fiecare dată pătimesc câte una și nu o pot pune deoparte, doar pentru mine). Strada Verona, lângă ”Cărturești” (cam în dreptul terasei Verona). Aștept niște prieteni. În scara blocului de peste drum, un locatar începe să măture. Îl văd prin geamurile scării. De la etajul 1, coboară treaptă cu treaptă, măturând. Ajunge la parter. Deschide ușa blocului. Continuă să măture. Gunoiul de pe scara blocului (câteva hârtii, niște mucuri de țigară) îl împinge pe trotuar. De pe trotuar pe stradă (pe partea carosabilă). Se oprește, vădit mulțumit de munca lui. Se întoarce în bloc și închide ușa după el. End of story.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!