RSS Feed

”Nature” scrie din nou despre România. De data asta nu e cu plagiat! Cercetare de excelență la Lacul Știucii (Cluj)

vezi toate articolele de
23 Jun 2014 la 10:16 116 comentarii 1604 vizualizari.

”Romanian science in free fall”, ”Plagiarism exposed in Romanian grant applications”, ”Repeat after me”, ”Romanian scientists fight plagiarism”, ”Romanian prime minister accused of plagiarism”. Astfel au sunat titlurile articolelor din ultimii doi ani legate de România din prestigioasa revistă de știință Nature. Printre acestea s-au strecurat și două materiale cu tentă pozitivă, din septembrie 2012 și august 2013, privitoare la investiția UE în laserul de la Măgurele.

Școala Transilvană  de Neuroştiinţe  Experimentale („Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School” – TENSS), ajunsă la ediția a treia în această vară, a atras din nou atenția editorilor de la Nature, care au publicat săptămâna trecută articolul cu titlul ”Summer skills. A fledgling neuroscience programme is a rare beacon of research excellence in Romania”.

”Readers of vampire fiction might hesitate to peer inside an isolated house in a remote part of the Romanian region of Transylvania. Indeed, something strange was happening there this month, in the Pike Lake Pension. Much of the gently rolling farmland around the house is still worked by horsepower, but within its walls stand a couple of twenty-first-century two-photon microscopes. They were built by a group of young neuroscientists who also write the software needed to operate them. The team has used the microscopes in behavioural experiments involving specially bred mice — having gained ethical approval from the University of Medicine and Pharmacy in Transylvania’s capital, Cluj. The researchers aim to identify neural circuits in the brain, and use optical-genetics techniques at the cutting edge of modern neuroscience.

The students are part of the third annual Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School (TENSS), established by two idealistic Romanians who had, as school children, witnessed the demise of their country’s scientific base in the political chaos that followed the collapse of communism in 1989. One of these idealists is Florin Albeanu, an assistant professor at the Cold Spring Harbor Laboratory in New York; the other is Raul Muresan, a principal investigator at the Center for Cognitive and Neural Studies in Cluj. TENSS might not be quite enough to raise the country’s science from the dead. But it may yet help to return some of the lifeblood drained from the system.”

Nature

La invitația unuia dintre inițiatorii TENSS, Raul Mureșan, am ajuns la Lacul Știucii (din localitatea clujeană Săcălaia) încă de anul trecut, de la ediția a doua. Am fost entuziasmat de ceea ce am văzut și am scris atunci două articole pentru VoxPublica (aici și aici). Materialul din Nature e o confirmare că nu m-am entuziasmat degeaba. Am fost și la ediția din acest an și m-am întors la fel de încărcat de energie. Pe lângă mizeriile cotidiene se întâmplă totuși și în România lucruri pentru care calificativul ”excepțional” e utilizat cu deplină acoperire. Și chiar dacă mass-media autohtone nu au timp și spațiu și pentru astfel de știri. Din păcate, există și un punct negativ: dacă la primele două ediții TENSS a beneficiat de o finanțare parțială și din România (prin UEFISCDI), în acest an bugetul a fost acoperit integral din fonduri externe, taxa de participare și donațiile unor cercetători din domeniu. De altfel, într-un interviu acordat pentru România Curată, inițiatorii școlii au mărturisit că și-au luat gândul că se pot baza pentru asigurarea continuității TENSS pe sprijin din țară.

Mihai Goțiu: La primele două ediții ați avut finanțare și din România, ceea ce nu s-a mai întâmplat în acest an. Cum v-ați descurcat?

Florin Albeanu: Noi ne-am bucurat în primii doi ani că am avut finanțare din România și, într-adevăr, absența ei ne-a produs probleme. Noi am aplicat în 2011, și am obținut finanțări pentru 2012 și 2013. După 2012, primul lucru care la care s-a renunțat (nu s-au mai acordat finanțări – n.a.) au fost școlile de vară (workshop-uri exploratorii și școli de studii avansate – n.a.). Ideea noastră e ca școala să devină sustenabilă în timp, să reușim să invităm instructorii, care oricum vin pro-bono, fără să mai fie nevoie să-și plătească transportul ca acum. Scopul nostru mai larg e de a atrage interes din partea studenților și postdoctoranzilor din multe țări, ceea ce naște, implicit, și interes din partea unor instituții internaționale ca FENS sau IBRO, care în acest an au contribuit cu 40.000 de euro, aproximativ 60% din costuri. Restul l-am acoperit din taxele de școală (10%) și donații de la diferiți prieteni (30%).

Raul Mureșan: În ultimă instanță, o soluție ar fi să creștem taxele la nivelul celor practicate în alte țări și să nu mai cumpărăm echipament. În SUA, unde există singura școală similară cu cea de aici, taxa de participare e de 4.700 de dolari.

Florin Albeanu: Dacă ajungem aici am avea două mari efecte negative imediate. Studenți din zone sau țări defavorizate din punctul de vedere al fondurilor pentru cercetare nu ar mai putea aplica. Ori unul dintre scopurile noastre majore e de a-ai ajuta pe studenții și postdoctoranzii de top din țări cu finanțări reduse pentru cercetare (din Estul Europei, America Latină, Asia de Sud-Est). O a doua consecință ar fi o stagnare a școlii. Dacă nu reușim să schimbăm ceva în fiecare an, cursul s-ar aplatiza. Totuși, nu cred că resursele de finanțare vor fi atât de limitate, sper că tot mai multă lume va auzi de curs și că tot mai multe fundații și instituțuții de cercetare vor afla de TENSS și ne vor finanța.

Mihai Goțiu: UEFISCDI vă mai poate ajuta în viitor? Întreb și în contextul în care se pune problema desființării acestui organism.

Raul Mureșan: Din păcate UEFISCDI e direct sub minister, și ministerul e cel care decide politicile de cercetare.

Florin Albeanu: Nu văd de ce ne-am pune speranțele în el…

Raul Mureșan: … UEFISCDI nu poate să decidă bugetul cercetării, și chiar dacă ar avea oameni profesioniști, și ar vrea să finanțeze școala de vară, nu au cum să o facă, pentru că ministerul decide bugetul. Altfel, da, din punct de vedere profesional, UEFISCDI ar avea competențele necesare pentru a decide finanțarea unei asemenea școli de vară (cum s-a întâmplat la primele două ediții – n.a.), iar dacă organismul va fi desființat, moare și ultima speranță legată de obținerea unor finanțări publice din România.

Interviul integral cu Florin Albeanu și Raul Mureșan, pe România Curată (aici)

… prea multe nu sunt de adăugat: nu mă aștept ca într-o țară cu un premier plagiator să se schimbe prea repede politicile din educație și cercetare. Din fericire, Florin Albeanu și Raul Mureșan nu se bazează pe asta.

***

Galerie FOTO (by Vlad Moca)

Inițiatorilor TENSS, Florin Albeanu și Raul Mureșan (foto, în centru și în dreapta), li s-a alăturat în organizarea școlii din acest an și Adam Kampff (în stânga) cu tot cu ”juniorul”

Una dintre multiplele funcționalități ale mansardei pensiunii ”Lacul Știucii” din Săcălaia – sală de curs de neuroștiințe

Construcția unui ”micro-drive” pentru electrofiziologie, sub ghidaj microscopic

Un joc cu lentile – învățând principiile fundamentale ale opticii

“Blue system”

Primii pași spre un microscop orizontal

”Laser, frate!”

Discipolul și maestrul. Raul Mureșan și Wolf Singer, fostul său profesor de la Institutul Max Planck din Frankfurt

Dacă școala se ține în Transilvania, din decor nu putea lipsi frunza Roșiei Montane (pe ușă,  în plan secund)

Cursuri pe marginea piscinei, locul preferat al lui Florian Engert, de la Harvard (foto, jos)

”What?”

”La revedere, tabără dragă!”. Participanți, pensiunea și Lacul Știucii

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

116 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!