RSS Feed

Ne-am grăbit să intrăm în Uniunea Europeană. Iar acum ne mirăm de efectele Voicu, ANI, CSM…

vezi toate articolele de
16 Apr 2010 la 12:06 34 comentarii 1247 vizualizari.

După deceniile de comunism, după încă 17 ani de deziluzii, amânarea (în 2007) cu încă doi ani a integrării României în Uniunea Europeană (UE) echivala cu o condamnare la muncă silnică. N-am ținut cont de avertismente, am forțat intrarea, am reușit și am deschis sticlele de șampanie. Departe de a fi eurosceptic, încă din 2004 am pus deoparte un articol al publicației ”The Economist”.

La data redactării lui a stârnit valuri de indignare în România și să le fi dat atunci dreptate analiștilor britanici ar fi echivalat cu trădarea de țară. Ce scria însă, în aprilie 2004, după ce a investigat situația de la București, ”The Economist”?

”Chiar dacă România ar încheia negocierile cu UE, nimeni nu va crede că această țară săracă și întinsă, al cărei venit pe cap de locuitor reprezintă 10% din media comunității, va avea un guvern eficient, judecători respectați, o economie de piață complexă și o bună implementare a legislației Uniunii Europene până în 2007.”

”Recrutarea și instruirea a circa 1.500 de judecători și ”îndesarea” principiilor independenței judiciare în mentalitatea judecătorilor și a politicienilor ar cere o muncă de cinci-zece ani, nicidecum de un an sau doi. De asemenea, pretenția ca guvernul să-și desfășoare activitatea într-un mod mai deschis și responsabil este una cam excesivă pentru politicieni care și-au învățat meseria în timpul tiraniei lui Ceaușescu. După ce Uniunea Europeană va înghiți în 2004 un număr atât de mare de țări ”prost echipate”, ea nu se va grăbi să repete experiența. Amânarea viitoarei extinderi, să zicem, pentru 2009 i-ar acorda României răgazul pentru a încheia reforme absolut necesare”.

Ceea ce în urmă cu exact șase ani părea un atac la dreptul României de a face parte din UE se dovedește acum că a fost o analiză corectă care ne-ar fi putut ajuta dacă am fi ținut cont de ea. Pentru că, dacă presiunea integrării s-ar mai fi prelungit cu încă doi ani, altfel ar fi arătat astăzi lucrurile în justiția și administrația din România. Când ne-am văzut însă cu sacii în tren, am lăsat-o mai moale. Și efectele se văd astăzi. Iar cazurile Voicu, CSM, ICCJ, ANI și Curtea Constituțională sunt doar vârful icebergului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!