RSS Feed

Ne mai distrăm cu nişte bani publici? Sport, pop, dj-ială, nu mai mişcă nimeni fără “ceva de la primărie”

vezi toate articolele de
03 Aug 2015 la 13:28 7 comentarii 1758 vizualizari.

Dacă tot vine sfîrşitul măcar să dansăm. Pe bani publici. După primul tsunami venit cu criza economică, moda banilor publici care susţin distracţia comunitară este covîrşitoare. Entertainmentul public-privat e singura idee fixă  care le mai vine primăriilor bogate.

Sigur, după ce cheltuim milioane pe concerte în aer liber, ne apucă remuşcările şi mai băgăm cîteva milioane şi în biserici. Treburile se leagă, băutură în parc, mahmureală în cadru sfînt.

Ideea banilor publici pentru distracţii private nu e nouă. E noul trend post-criză, puternic încurajat de mediul politic şi de afaceri. Showbizul românesc şi sportul (mai ales fotbalul) înghit sume enorme pentru distracţia publică. Să zicem că înţeleg o petrecere anuală cu tot oraşul unde toata lumea are acces liber. Dar lucrurile au înaintat în perversiuni public-privat. (Aşa cum în fotbal perversiunea e că nu se investeşte în încurajarea sportului, local, a infrastructurii, ci în cumpărat şi mai mulţi jucători de pe unde apuci).

Autorităţile locale plătesc diverse pentru susţinerea unei echipe de fotbal, apoi ajung inevitabil la furăciuni şi insolvenţă. În acelaşi timp, echipele cu pricina au “patron” care mai dă şi el cîte ceva şi care îşi ia prin alte metode. Se mai iau bani şi de la cablişti privaţi care au cumpărat drepturile, dar nu ajung înapoi în zona publică, normal. Se duc “la echipă”. Aşa cum s-au dus banii de la Champions League la Oţelul. Echipa aia a fost pedepsită pentru că a avut succes şi a cîştigat prea mult.

UNTOLD, CLUJ. Pe scurt, dezbaterea s-ar rezuma aşa: bani publici pentru susţinerea unor evenimente private. Este şi chestiunea blocării spaţiului public, a privatizării lui, dar rămîne şi cheltuirea unor fonduri publice pentru cîştiguri clare în privat şi “cîştiguri de imagine” pentru noi toţi. Marele festival Untold de la Cluj – festivalul cel mai mare şi mai tare, blabla, şi vouă v-au fost împuiate urechile de partenerii media probabil – e un astfel de caz.

Se face o asociaţie (privată). Primim nişte bani de la Boc să ne spargem în figuri cu DJ tari, primim şi dreptul să îngrădim o bucăţică de oraş şi-i tragem o petrecere profitabilă pentru toţi. Mă rog, nu chiar toţi. I-am văzut pe activiştii de acolo protestînd (aici e un text sinteză). Nu-i mai ascultă nimeni, că e distracţie. Unghiul din care atacă ei e mai ales dreptul la spaţiul public. Însă ce se face cu banul şi resursele publice e la fel de chestionabil. Eu doar atrag atenţia, nu dau cu parul, mai ales că facebookul mi-e plin de clujeni fericiţi că s-a cheltuit de s-a spart la festivalul lor, ba chiar că dup-aia petrecăreţii au ajuns şi în mall, deci şi mai multă cheltuială, deci e bine pentru clujeni, înţeleg.

(Primăria Bucureştiului a fost oricum de un penibil de neegalat închizînd zile în şir seara o piaţă imensă, nod de trafic, pentru un nene precum Rieu cu îndoielnicele lui triluri “clasice” – aici se vede provincialismul de business al capitalei, nici măcar nu ştiu de ce şi pentru cine o fac).

Argumentele probusiness sunt imediat scoase la inaintare. Mai multe locuri la hotel vindute, bilete vindute, bere vinduta, deci taxe mai multe la bugetul local. As vrea sa vad un calcul serios care sa includă nu numai cei 400 000 de euro de la primăria, ci estimarea cheltuielilor din infrastructura publica (de la paza şi transport începînd).

Poate Untold o fi fost exemplul corect de investiţie publică în distracţie, cu ceva profit. După mine, intră în profilul clasic de privatizare a spaţiului public, cu costuri incerte pentru comunitate. Cîştigă companii hoteliere şi de produs bere, cîştigă cică şi primăria din taxe, şi ni se şi distrează tinerii, e perfect deci. Apropo: s-au mai scos la închiriat şi locurile din căminele studenţeşti, deci iarăşi veselie mai ales la managerii universităţii, nu şi la studenţii care or fi vrut să stea peste vară în Cluj.

Poate s-o fi descoperit perpetuum mobile capitalist şi nu ştiu eu. Băgăm banii publici în paranghelii şi ne vin taxe mai multe şi ura (pff!). În rest, ce-am avut de spus am spus acum ceva timp aici, cu o concluzie precum asta:

Apoi, să privim puţin alte zone aşa-zis ultracomerciale: fotbalul. Ni se spune cît de bănos e, dar eu văd că cele mai importante investiţii făcute sînt tot din bani publici: stadioanele, multe dintre ele fără nici o şansă de a aduce înapoi banii cheltuiţi (a se vedea fondurile uriaşe cheltuit pentru Naţional Arena). Patronii vînd cumpără jucători, mai cîştigă ceva din drepturi TV sau din competiţiile mari. Dar investiţiile adevărate sînt făcute PUBLIC.

E ceva în neregulă? Nu. E perfect coerent. DIn bani publici se salvează bănci, companii de asigurări. Iată că în România se mai salvează şi entertainmentul.

Nu e vorba doar de showbiz. Criza de idei pentru banul public se extinde în tot soiul de sponsorizări culturale care îşi fac încet efectul: intelectuali de un conformism scîrbos, multa “cultura”-ficus de tip fie naţionalist, fie hipsteresc, oengism dubios şi ambiguu. Viaţă, nene. E de ajuns să întrebi la un oraş precum Bucureşti de ce e atît de mare bugetul de cultură şi divertisment şi atît de mic ăla social că-ţi sar oamenii educaţi în cap să-ţi explice că nu înţelegi tu cum oraşul nostru SRL trebuie să producă, să scoată banu’ din cultură. Nu numai că nu scoate nimic, dar oferă şi rente unor afacerişti care nu mai ştiu de foarte mult timp să facă business elementar. (Să mai amintim de faza cu Robbie Williams unde nişte imbecili n-au fost în stare să vîndă nici cîtă bere ar fi vrut gloata să pună pe o măsea?).

Notă: nu chiar inutil de spus, asta nu e o critică a calităţii festivalului, nu am fost acolo, nici nu interesează asta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

7 comments
 • 1

  Nue niciun nou trend. Mai întrebați pe la sate cum se organizează serbări câmpenești ( în fine, pot fi și la deal sau chiar la munte) de mai bine de cincisprezece ani.

  Adrian
  2015-08-03 16:39:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Mi-a placut abordarea autorului.
  De aceea statul nu trebuie sa finanteze, sponsorizeze, sustina, promoveze, etc. Si respectiv trebuie sa taxeze/impoziteze minim.

  Emancipatorul
  2015-08-03 17:17:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Daca era un festival in care va pisati pe el de vot, ce va mai placea…

  SISI
  2015-08-04 13:50:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ingrijorarea ta nu este legitima pentru ca e directionata unilateral. Daca ar fi principiala, ar trebui sa te ingrijoreze si finantarea teatrelor sau a productiei de film, din bani publici. Acolo s-a produs un fenomen invers fata de ceea ce blamezi tu: privatii nesustenabili financiar, n-au cerut bani publici ramanand privati, au devenit de-a dreptul publici. Ti se pare ca asa e legitim consumul de ban public dar daca e pe “firma sau ONG”, nu mai e legitim?! Cultura e scumpa, orice cultura, chiar si cea de muzica house-trance. Asadar trebuie sustinuta din bani publici. Alternativa e lipsa ei, daca asta ne dorim. Si da, argumentul financiar e valid. Da, daca se dau 100 de lei din banii publici dar se intorc 101 lei catre comunitatea locala de intreprinzatori (de la vanzatorii de porumb fiert la lanturile hoteliere) atunci de ce sa nu o facem? Ca doar existenta statului nu e un scop in sine, e doar un instrument de organizare.

  Cristi
  2015-08-05 10:27:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Cristi: ai atins un punct interesant si foarte corect: rolul statului.
  Nu sunt de acord cu urmarirea imediata a profitului, acesta se poate materializa peste 2-3 ani.
  Si Sibiul a fost in situatia asta. Parca Artmania a fost criticat de localnici. Acum sibienii sunt multumiti de festival pentru ca isi suplimenteaza veniturile.

  SISI
  2015-08-05 17:00:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Nu poti sa zici nimic de “intelectualii” astia care vor “cultura” pe bani publici!!! Mvaii, dar nu ai voie sa zici nimic nici de marele eveniment cultural cu nenea Rieu, imediat ti-arunca “intelectualii” astia cu lăturile lor in cap! Cu lături intelectuale, desigur! :)

  Excelent, ca de obicei!
  2015-08-05 18:54:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Poti sa zici ce vrei :) . Spre exemplu, pe Gotiu il arde foarte tare festivalul de la Cluj Napoca. Il doare in pet de faptul ca o exploatare de aur din Muntii Apuseni a ajuns pe mana PSD. Intelectual, nu?

  SISI
  2015-08-05 21:20:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!