RSS Feed

Ne omoară consensul

vezi toate articolele de
28 Aug 2015 la 10:33 9 comentarii 795 vizualizari.

Dragnea, Oprea, Gorghiu, Blaga şi ceilalţi s-au înţeles să mai înmoaie codul fiscal. A mai rămas ca măsură rapidă reducerea TVA la 20%, restul facilităţilor pentru antreprenori au fost mutate pentru anul viitor.

Acum cîteva săptămîni era consens pe ce spuneau Isărescu şi, după el, Iohannis. Acum cîteva luni, era consens pe ce spuneau Ponta şi unii fanatici credincioşi în piaţa care funcţionează doar cu reducere de taxe. Ieşirea BNR-ului a fost însoţită de coruri de conformişti (Daniel Oanţă în textul de pe Voxpublica, unde denunţă şi acest consens deşi compromisuri au fost făcute totuşi, îi numea “independenţi” !?).

(Apropo de BNR, aş vrea să văd o confruntare între Croitoru şi Isărescu de exemplu. Primul urlă toată ziua că nu trebuie taxare, dar trebuie şi macroechilibru. Ni se arată astfel că unele dintre cele mai populiste voci de pe piaţă vin tocmai din templul tehnocraţiei).

Pînă la urmă, din consens în consens s-a ajuns la un ajutor în două etape pentru diverşi antreprenori mari şi mici, mai întîi TVA, apoi om mai vedea. Pentru cetăţeanul de rînd pe care-l tot pomeneşte Ponta a rămas avanatajul ceva mai abstract pe care l-ar extrage în calitate de consumator din reducerea TVA.

Va urma un consens pe mărirea salariilor? În cazul măririi pentru miliţiile lui Oprea sau pentru demnitari nimeni n-a zis nici pîs. Să zicem că va veni şi un consens pentru învăţămînt şi sănătate. Ce se va alege însă de codul muncii. E din ce în ce mai clar că micile bătălii pentru drepturi salariale nu mai au nici o treabă cu mediul privat.

Iohannis enunţa ieri noi forme ale consensului în ce priveşte cheltuielile de apărare:

“Spaţiul politic începe să regăsească exerciţiul dezbaterii, capacitatea de consens şi voinţa de a lăsa de-o parte interese particulare pentru un interes mai mare, cel naţional”

Aici nu-s simple efecte retorice. Apărarea, serviciile sînt însoţite mereu de cuvîntul consens. Adică “nu stăm la discuţii”.

Dragnea:

”Și noi și Opoziția am folosit aceste zile pentru a face calcule serioase, a trebuit sa tinem cont de conjunct internă și internațională. Nu știu ce a zis Teodorovici, din calculele noastre de buget, măririle salariale se situează într-un deficit de 1,7%  și ceva, până în 2%. Am discutat despre legea salarizării, așteptăm ca ministrul Muncii să termine discuțiile și vom lucra și acolo. Este un document extrem de important care reașază ierarhia”, a argumentat acesta.

Ponta:

“Salut şi mă bucură acordul partidelor parlamentare privind Codul Fiscal. Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori şi mai ales pentru cetăţenii obişnuiţi ai ţării noastre!”.

Consensurile succesive, uneori contradictorii, ne arată instabilitatea politică reală. Ponta a fost mai consecvent decît tot restul adversarilor doar pentru că nu mai are susţinere politică. În rest, consens în alocări de cheltuieli pentru apărare, consens în mutilarea alegerilor locale, consens împotriva consensului pentru codul fiscal etc.

E un consens care ne arată că nimeni nu mai are chef să sprijine vreo viziune politică. Consens înseamnă joc mediatic, înseamnă netransparenţă în negocierile politice. Să sperăm că vom da şi de vremuri cu mai puţin consens.

Zilele trecute, Crin Antonescu pomenea şi de consensul în necriticarea unor instituţii precum DNA, şi critica spiritul de turmă în partidul liberal care acţionează nu la stimuli, ci la comenzi directe. Însă conformismul de gloată în ce priveşte zona socială şi economică e şi mai periculos. Toţi văd o singură cale pe care o negociază doar pentru că sînt prinşi în contradicţii de tip nou: între antreprenori mici şi BNR, între bugetari de lux şi bugetari prost plătiţi. Însă aşa cum arată acum situaţia, aceşti oameni nu vor fi în stare să ia vreo decizie clară în ce priveşte legăturile viitoare cu FMI, de exemplu, sau recuperarea decalajelor în redistribuire provocate de criză.

Singura speranţă pe care o mai am de spargerea acestui consens idiot este o confruntare electorală PSD / UNPR. Dragnea nu are deocamdată minimul tupeu de a se pune cu Oprea, doar mai mîrîie printre dinţi, iar Ponta se crede tehnocrat acum  probabil.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


9 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!