RSS Feed

Ne vedem mîine la tîrgul de carte?

vezi toate articolele de
30 May 2013 la 22:38 10 comentarii 593 vizualizari.

Azi a venit ceva lume la Bookfest. Ieri, mi-au spus prietenii de la edituri, a fost subţire rău. De mîine ar trebui să înceapă aglomeraţia, iar sîmbătă şi duminică să fie plin. Cel puţin aşa s-a întîmplat în anii trecuţi.

Cineva, vechi participant, mi-a spus că dacă se anunţă ploaie şi mai şi plouă, la Bookfest vine mai multă lume decît dacă e soare. Cum intrarea e liberă, în acest an e mai greu de făcut o comparaţie cu ediţiile precedente. Poate doar comparînd vînzările editurilor cu cele de anul trecut.

Tîrgurile de carte sînt singurele locuri în care îmi place cînd e lume multă. Iar cele două de la Bucureşti – ăsta şi Gaudeamus – sînt la fel de arătoase şi de convingătoare editorial ca tîrgurile de carte din străinătate, ba sînt chiar deasupra unora dintre cele de afară.

Şi acum la Bookfest, am văzut cititori care vin cu lista de cumpărături de acasă şi cititori care azi îşi fac lista, cu gîndul să se întoarcă mîine cu banii. Există şi edituri care acceptă plata cu cardul, dar cei pe care i-am văzut cu lista nu mi-au făcut impresia că umblă cu alt card la ei decît cel verde emis de RATB.

Sînt scriitori pe care nu-i văd decît pe la tîrgurile de carte. Şi tineri şi încă tineri şi mai puţin tineri. Ne povestim felii de viaţă de la ultima noastră întîlnire. O carte nouă, o traducere, un botez, o căsătorie, un divorţ şi, uneori, cîte o boală, în naraţiuni scurte, în dreptul vreunui stand. Şi senzaţia acută că trăim între două cărţi – ultima publicată şi cea care urmează să apară – şi că tot ceea ni se întîmplă în afară de asta intră într-o paranteză personală despre care vorbim cu o anumită stinghereală.

I-am revăzut şi pe cititorii ciudaţi pe care-i ştiu de 20 de ani şi pe cei care nu scapă nici o lansare cu trataţie. S-au învăţat şi editorii cu ei – înainte îi priveau chiorîş, acum îi tratează cu o politeţe înţelegătoare, ca pe nişte seniori aparte ai tîrgurilor de carte. Cu cîţiva mă cunosc, ne întrebăm ce mai facem şi cum o ducem. Vreo trei sînt scriitori virtuali, adică s-au scrîntit înainte de a publica prima carte. Nu fac urît, dar e bine să nu-i provoci. Alţi cîţiva au slăbiciunea cărţilor: unul a fost bibliotecar, altul a avut la un moment dat încurcături cu legea şi a făcut cîţiva ani de închisoare. Pentru el lectura e un viciu. Dar nu-i place să recitească nici o carte, fiindcă a făcut-o destul în puşcărie. Din pricină că are mici dificultăţi cu ţinerea de minte i se întîmplă totuşi să mai şi recitească, dar ca şi cum ar fi la prima lectură. Asta pînă-şi aminteşte cîte un detaliu care i-a rămas în cap de la precedenta lectură şi închide cartea cu o bruscă senzaţie de claustrofobie.

Apoi cititori care te opresc pe aleile tîrgului să-ţi ceară un autograf, sau să-ţi spună ceva de bine despre o carte de-a ta, sau ca să ţii minte cum îi cheamă – Sînt cutare, cititorul dvs! Ne ştim de la Gaudeamus! Pe unii îi recunoşti, pe cei mai mulţi, nu. Ce să-i spui cuiva pe care nu-l recunoşti? – Îmi pare bine! Fireşte că omul îşi dă seama că el te ştie şi tu pe el, nu. O dezamăgire din partea lui / ei , reciproc stingheritoare, care, pentru tine nu durează decît cîteva clipe, dar care ţi se întoarce în cap după aceea, încît speri că dacă te vei întîlni cu ei la Gaudeamus s-ar putea să-i întrebi ce mai fac. Nu e sigur. Oricum, cînd în marea asta de cărţi care te înconjoară la un tîrg de profil, cititorii te întreabă ce mai faci, te simţi ca şi cum ai fi aruncat în mare un mesaj într-o sticlă, iar mesajul acela ar fi ajuns la cineva.Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!