RSS Feed

Neamțul care i-a învins pe Messi și pe Higuain

vezi toate articolele de
14 Jul 2014 la 17:42 20 comentarii 1029 vizualizari.

Finala de pe Maracana a fost mult mai strînsă decît proclamă cei care sărbătoresc victoria Germaniei. Atît doar că acest meci va trebui studiat din cu totul alt motiv decît acela vizibil că echipa lui Löv a fost cea care a dominat partida. Fiindcă pentru prima oară într-o asemenea partidă un portar a putut determina rezultatul. Și asta nu prin robinsonade miraculoase, ci printr-un joc cu care și-a dominat psihic adversarii.

Numai Neuer își putea permite să lase de vreo cîteva ori poarta goală în finala Cupei Mondiale, ca să facă pe fundașul. Dar să se mai și ducă să arunce mingea de la margine, în timp ce le făcea semne fundașilor să se demarce?!!!! Pentru asta îți trebuie o stăpînire de tine fără fisură și o gîndire de jucător de șah care își anticipează cinci-șase mutări cu tot cu reacțiile adversarului, atunci cînd mută un pion.

Un portar de fotbal care își părăsește locul dintre bare ca și cum ar fi lăsat un bilet Mă întorc imediat , ori e apucat, ca Mondragon, ori circar ca Rică Răducanu al nostru. Sau e Neuer, care știe că portarul își poate intimida adversarii nu numai prinzînd mingea, ci și dîndu-le de înțeles că are un contract cu Dumnezeu ca mingea să nu intre în plasă, chiar dacă el nu e acolo, s-o prindă. Singurul argentinian imun la presiunile psihologice ale lui Neuer, Di Maria, a lipsit ieri de pe teren. Di Maria care a jucat în echipa Realului care i-a dat lui Neuer patru goluri în meciul cu Bayern.

Nu știu cît de mult crede Neuer în Dumnezeu, dar acest neamț înalt de 194 de centimetri jonglează cu toate superstițiile atacanților pe care-i face să-și închipuie că nu poate fi învins cu șuturi obișnuite, ci numai cu lovituri ultraimparabile. Dacă argentinienii au trimis mingea pe lîngă poartă sau pe deasupra ei, ăsta a fost efectul agresivității psihice a lui Neuer care l-a făcut pe Higuain să încerce un șut de neapărat în prima repriză cînd a primit mingea de la Kroos. Palacio n-a avut curaj să înțepe mingea cu șpițul, nici calmul ucigător de a o plasa cu dreptul pe lîngă Neuer, ci a vrut s-o bage în poartă pe deasupra portarului, la întîlnirea barelor. Messi n-a îndrăznit nici el să trimită o minge cu covrig cu care a zădărnicit atîtea plonjoane. A tras spre bara din colțul lung. Un șut ultraimparabil, doar că mingea a trecut pe lîngă poartă. Iar în finalul meciului, același Messi, dominat psihic de Neuer, și obsedat că neamțul ar putea să prindă lovutura lui liberă, îl învinge: Neuer n-a atins mingea, care a trecut la cel puțin un metru pe deasupra porții.

Într-un meci în care Germania merita să cîștige, dar și argentinienii să înscrie măcar un gol, cel care le-a asigurat victoria nemților a fost acest portar incomparabil care i-a făcut pe argentinieni să greșească în cîteva momente care ar fi putut schimba soarta meciului. Neuer a schimbat ieri definiția marelui portar , care nu mai e doar cel care prinde tot, și și cel care-și face adversarii să greșească, dîndu-le aripi coechipierilor săi.

O observație: în faza în care Neuer l-a lovit pe Higuain, respingînd mingea cu pumnul, portarul a atacat mingea, nu pe Higuain. A fost o ciocnire din elan, în care portarul a sărit cu aproape un metru mai sus decît atacantul, nu o tentativă de fault.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!