RSS Feed

PSD: vă scădem salariile deci țineți cu multinaționalele. Răspuns: PSD vă scad salariile, deci atacă patronii, deci atacă Occidentul

vezi toate articolele de
09 Nov 2017 la 13:30 comenteaza acum 2 vizualizari.

O mișcare propagandistică de doi bani aruncată de PSD și fanii săi să umplu netul și TV-ul cu următorul slogan: cine protestează împotriva mutării contribuțiilor ține cu multinaționalele care au furat averea țării. De cealaltă parte, niște reacții halucinante m-au făcut să regret că am pierdut prea mult timp cu burta pe carte în viața asta. Să analizăm cele două mișcări propagandistice care acoperă o unică și simplă realitate:

angajaților le-a crescut impozitul enorm și trebuie să stea liniștiți sub pretextul că ”plătește tot patronul”. De fapt de aici vor izvorî privatizările unor drepturi fundamentale. Și tot prin asta au atacat la temelie pături largi de angajați precari din mediul privat, încă o dată puși la mâna anagajatorilor. Nu toți vor primi mărirea necesară pentru a-și păstra salariul. Practic vor plăti ei ceea ce statul nu a știut/nu a putut încasa de la patron.

Am învățat lecția. De câte ori PSD încearcă să ciupească vreo multinațională, dă câte un baros în cap anagajatului. Să ne amintim de 2012 cu un cadou enorm pentru supercompanii, de 5% reducere la sănătate, fără reducerea taxelor la angajați. Evident că salariile nu au crescut. Dar era o șpagă grasă de la guvern, ca să nu declanșeze scandalul și lobbyul fatal împotriva salariului minim. Orice spoială de mișcare socială a fost plătită cu superfacilități fiscale.

Mișcarea Tudose-Mișa a fost ieri să le reproșeze sindicatelor și angajaților nemulțumiți că apără multinaționalele. Avem deci o dublă perversiune: luăm măsuri de dreapta fiscale și apoi le acoperim cu dreaptă mocirloasă cum că ne apărăm nevoile și neamul.

Când, de fapt, treaba e simplă, foarte mulți angajați din zona privată își renegociază forțat salariile după aceste modificări. Mulți nici nu sunt sindicalizați, sunt la mâna patronului care se trezește cu un purcoi de bani pe care îi va redistribui discreționar. Sigur, nu prea va fi cazul la marii angajatori care au alte probleme și alte pretenții, că de scăzut scădeau ei oricum oricând, acum au de fapt mai multă nevoie de mână de lucru și de investiții și privilegii directe, pe sector sau pe companie.

Ei bine, guvernanții au pus la pachet și au amestecat într-un borș indigest adaptarea unei directive europene de prevenire a exportului de profit cu mutarea contribuțiilor la angajat.

E indigest pentru că ascunde câteva neadevăruri cu adevăruri, ca orice propagandă, chiar și cea mai ieftină.

Sigur că multinaționalele au plătit procentual mult mai puține taxe decât capitalul românesc. De altfel, capitalul se tot concentrează în România eliminând la greu judecători autonomi. Cei care rămân mici și mijlocii și ”naționali”, rămân ca peștii sanitari pe lângă balene sau mor de moarte bună. Dar pleava capitalului, acele zeci de mii de firme care se târâie sunt mai ales cu capital românesc. Acolo e cel mai nedisciplinat capital, acolo angajații sunt oricum precari, chiar aveau nevoie de încă o lovitură sau poate de lovitura finală: dacă n-ați prins un job la vreo firmă tip oligopol sau vreo funcție grasă la stat, mai bine marș acasă.

Pentru că sunt oricum pe butuci, statul n-are tupeu și chef să le închidă. Nu are putere nici să-și ia taxele pentru angajați. Și atunci transferă responsabilitatea pe angajat. Le spune angajaților astfel: a, noi n-am putut să luăm de la patron ce datorează, deci stați voi de vorbă cu el poate scoateți voi ceva bani și pentru noi; de fapt, angajatorii ăștia care abia se târâie vor apela mai mult ca sigur la smulgerea contribuțiilor din surplusul destinat angajaților.

Multinaționalele ar fi trebuit taxate de foarte mult timp. Să te lauzi că te-ai trezit după ce au dat cei de la Bruxelles o directivă împotriva exportului nesimțit de profit este o nesimțire în sine. Guvernanții români ar fi trebuit de acum 10 ani să facă o obsesie din reținerea profitului și din taxarea corectă. Sigur, e amuzant să vezi unii de la dreapta și tefeliștii acum zicând că da, ar trebui taxate, după ce urlau ca din gură de șarpe la o amârâtă de taxa pe stâlp. Așa e când în loc să judeci cu capul tău, îi dai cu ”ciuma roșie” până la halucinație.

Nici din acea directivă nu mi-e clar cât a fost adoptat mai exact de domnul MIșa. De la UE veneau blocate vreo șase maniere de a fugi cu profitul. MIșa a vorbit doar de schema cu dobânzile. Dacă a uitat de celelalte 5 modalități prevăzute de UE, putem râde chiar și mai tare de lupta peștelui prăjit cu multinaționalele.

Esența însă rămâne: o măsură foarte de dreapta și pe termen scurt și pe termen lung e spoită cu un soi de naționalism din ăla de guler alb cam murdar de la academia Mihai Viteazul, neoliberalism la fără frecvență. Ignoranță agresivă și tupeul de apretinde că te bați cu multinaționalele când faci praf concurența aia minimă din capitalul autohton.

Cei care spun că nu e bună nici adaptarea directivei sunt naivi. Directiva aceea trebuia rapid adoptată cu upgradeuri specifice de periferie. PSD nu greșește când spune că ăștia au zburdat cu taxare minimă plus evaziune legală permisă de însăși forța mutlinațională. Dar PSD greșește grav când se încaieră amatoristic cu bănci și alte megacompanii având planuri mult prea timide de taxare și investiții. Și greșește cinic și crud când le transmite unor milioane de angajați că practic sunt de vină că patronul lor nu le plătește taxele.

Contrapropaganda

Nicio prostie a guvernului nu poate veni neînsoțită de mostre de critică absolut halucinantă. Unele chiar îi alimentează paranoia lui Tudose cum că scot băncile oameni în stradă pentru că vor fi ceva mai taxate (apropo, TVA split, domnule Tudose, nu pentru bănci era încă o țâță de muls?). E clar că unor CEO le-a plăcut amestecătura cu strada din ianuarie; unde în Europa mai vezi oameni nemulțumiți la braț cu directori de bănci? Și e clar că le convine să amestece indignarea legitimă a angajaților ca să atace în bloc modificările la codul fiscal. Cine a pus însă PSD să le servească la pachet?

Halucinația supremă a venit de la C.T.Popescu, tura asta. Ziaristul e mai puțin preocupat de atacul la angajații din privat. Mult mai grav i se pare ”atacul la patroni”. Pentru el, patronii sunt Occidentul (și angajații care nu-i iubesc sunt probabil Coreea de Nord). Nu ne punem întrebări dacă nu cumva lupta, chiar și prostească, a guvernului cu unele companii  și instituții nu cumva subminează cetățenii și pentru că răspunsul băncilor sau companiilor e la fel de parșiv. Cartelările pentru șantaj și manipularea prețurilor sunt la ordinea zilei în acest capăt de lume. Prea complicat,  CTP a ghicit cu adevărat intenția:

”Nu e revoluţie fiscală, e anti-patronală şi anti-occidentală. E o atitudine politică împotriva capitalismului şi a Occidentului.”

Mi-ar plăcea să fiu o muscă și să văd CEO-i tăvălindu-se pe jos de râs într-o parte când l-aud pe Mișa ștampilat de buzele lui Gâdea, în cealaltă când îl aud pe CTP pe ecranul albastru unde Prelipceanu dă din cap ca acel cățeluș tradițional de pluș pe bordul Daciei 1300.

CTP confirmă paranoia lui Tudose. Se dă bătălia patronilor cu PSD, de parcă PSD ar fi altceva decât o altă formă de dreapta primitivă care a tocit cu pupici mâinile multinaționalelor, care scad impozitul pe venit dela 16, la 10 cu profit tot pentru cei avuți care-și permit optimizări fiscale. Care, cum îmi spunea un exper în optimizări, va permite unui consultant cuzeci de mii de euro să plătească cam la fel cu omul de servici care îi curăță biroul.

Cu o așa narațiune nu e de mirare că angajații în țara asta, subminați continuu și de guvernări, și de investitori, și de media, nu mai au nicio șansă. Se pot ruga să nu mai vină o criză s-o plătească și pe aia. Că deocamdată și creșterea economică e cam scumpă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!