RSS Feed

News alert: Carantină la Ministerul Mediului. Jandarmeria intervine în forță (VIDEO) UPDATE 2: Declarațiile Jandarmeriei. Contrazise de înregistrări!

vezi toate articolele de
15 Mar 2012 la 11:56 31 comentarii 3096 vizualizari.

Un grup de activiști îmbrăcați în costume specifice intervențiilor din zonele contaminate au protestat astăzi în fața Ministerului Mediului din București. Protestatarii au încercat să blocheze accesul în minister și să intitutie o carantină simbolică ”în instituția afectată de corupție”.

””Inspectori de sănătate civică” doresc astfel ”izolarea focarului” din clădirea ministerului în semn de protest față de atitudinea oficialilor instituției (ministrul Laszlo Borbely și secretarul de stat Marin Anton) pentru atitudinea lor părtinitoare în evaluarea proiectului de la Roșia Montană”, se arată într-un mesaj al protestatarilor care circulă online.

Jandarmii au intervenit în forță pentru a stopa protestul, ridicându-i pe activiști cu duba. Conform unui martor, acțiunea a început în jurul orei 10.00, intervenția jandarmilor având loc după aproximativ o oră. ”Au ieșit doi jandarmi din minister, care urlau și au dat cu bulanul în baner, după care i-au târât pe jos pe protestatari. Activiștii au încercat să blocheze intrarea, să se lege cu lanțurile, dar n-au reușit. Asta și pentru că, de fapt, în față erau parcate două mașini care blocau intrarea”, a afirmat unul dintre cei care au fotografiat și filmat acțiunea. Conform acestuia, șase dintre protestatari au fost ridicați, doi cu o mașină, iar alții patru cu altă mașină, fiind duși, după primele informații pe care le avea, la secții diferite.

Mai jos aveți imagini de a protest, care circulă în rețelele de socializare. În curând voi reveni cu înregistrări video și cu noi amănunte de la protestele de la Ministerul Mediului. Tot pe rețelele socializare circulă informații conform căreia noi proteste vor avea loc la Ministerului Mediului  de la ora 13.00.

***

UPDATE: ”Am vrut să blocăm intrarea în Ministerul Mediului acolo, unde noi, inspectorii de sănătate civică ai Campaniei Salvați Roșia Montană am depistat un focar de corupție, incompetență și propagandă. Acolo se află două exemplare, cele mai grav contaminate (Laszlo Borbely și Marin Anton – n.a.), care sunt un pericol pentru restul societății. De-asta am încercat să blocăm accesul în Minister, pentru a-i proteja pe restul cetățenilor, să evite să intre în contact cu aceste exemplare”, a declarat Ștefania Simion, unul dintre ”inspectorii de sănătate civică” ai Campaniei Salvați Roșia Montană, aflată încă la o secție de Poliție, unde a fost transportată cu duba Jandarmeriei.

Conform acesteia, jandarmii au intervenit înainte de a-i soma sau atenționa în vreun fel. ”Cel mai agresiv s-au comportat la început, ne-au împiedicat să ne legăm și ne-au luat un baner mare. Apoi ne-au atenționat că ar fi vorba de o adunare publică nedeclarată și că vor folosi forța”, a declarat Ștefania Simion. Aceasta a spus însă că, la Poliție, li s-ar fi întocmit procese-verbale de contravenție pe Legea 61/1991 (în legătură cu blocarea accesului în minister), nu pe Legea 60/1991 (invocată de jandarmi la fața locului).  În acest sens, este semnficativ un răspuns pe care protestatarii l-au primit în dubă, când au întrebat pentru ce au fost ridicați. ”O să clarificăm la secție ce ați făcut”, le-a răspuns unul dintre jandarmi, conform Ștefaniei Simion.

Aceasta a spus că jandarmii le-au tăit lanțurile din jurul lor cu flexurile, în dubă, ”pentru a nu-i vedea trecătorii cu lanțuri”. Ștefania Simion a mai declarat, pentru VoxPublica, că intenționează să depună plângere împotriva comandantului Jandarmeriei, pentru modul în care au acționat astăzi.

***

UPDATE 2: Discuție telefonică cu maiorul Marius Dobrinescu, reprezentantul Unității Speciale 70 de jandarmi, coordonatorul dizpozitivului de la Ministerul Mediului.

Maior Marius Dobrinescu: În jurul orei 9,45, un grup de șase persoane având lanțuri și banere au blocat intrarea în Ministerul Mediului…

Mihai Goțiu: Au blocat efectiv intrarea în minister?

Maior Marius Dobrinescu: Da, nu se putea intra efectiv în instituțieLa solicitarea reprezentanților Ministerului Mediului am intervenit pentru avertizarea și conducerea acestora la secția de Poliție competentă teritorial, secția XIV… Au fost aplicate șase amenzi în valoare de câte 1.000 de RON fiecare, conform Legii 61/1991, articolul 3, punct 13, referitor la refuzul de a părăsi perimetrul unei instituții publice…

Mihai Goțiu: Au fost avertizați și somați?

Maior Marius Dobrinescu: Da, conform legii…

Mihai Goțiu: Li s-a menționat expres Legea 61/1991 și articolul încălcat?

Maior Marius Dobrinescu: Da.

Mihai Goțiu: Din ce mi-au declarat mie, nu au fost avertizați în acest sens, iar în dubă, unul dintre jandarmi le-a spus că, citez, ”o să clarificăm la secție ce ați făcut”… Că s-a intervenit fără avertizare văd și în înregistrarea video care a ajuns la mine.

Maior Marius Dobrinescu: Au fost avertizați la fața locului, înainte de intervenție

Mihai Goțiu: Ei spun că li s-a menționat doar o eventuală încălcare a manifestărilor publice, nu Legea 61/1991..

Maior Marius Dobrinescu: Li s-a menționat Legea 61/1991.

Mihai Goțiu: Aveți înregistrarea video a momentului avertizării?

Maior Marius Dobrinescu: Da…

Mihai Goțiu: Cine a condus, coordonat acțiunea jandarmilor?

Maior Marius Dobrinescu: Eu.

Mihai Goțiu: Cine v-a solicitat intervenția din partea Ministerului?

Maior Marius Dobrinescu: Reprezentantantul legal al obiectivului…

Mihai Goțiu: Mai exact, cine anume, ce persoană?

Maior Marius Dobrinescu: Nu știu să vă spun chiar în momentul ăsta…

Mihai Goțiu: Bine, la revedere.

Maior Marius Dobrinescu: La revedere.

***

Mai jos, o primă înregistrare video cu intervenția jandarmilor. Și cu ce se înțelege prin ”avertizare și conducere la secție” ori prin ”menționarea expresă a legii și articolului de lege încălcat”. Vor urma și alte înregistrări video. Desigur, aștept și eventualele înregistrări ale Jandarmeriei, care să susțină afirmațiile făcute de maiorul Marius Dobrinescu.


***

Încă o dovadă video că protestatarii au fost somați pentru așa zisa neautorizare a protestului (eventual Legea 60/1991), și nu pentru eventuala încălcare a Legii 61/1991, cum susține maiorul Mariu Dobrinescu.

UPDATE 3: Aproximativ 40 de persoane ar fi fost reținute la Ministerul Mediului. Voi reveni cu amănunte!


Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

31 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!