RSS Feed

Nicolae Manolescu în luptă cu foştii studenţi. Miza: stînga de azi

vezi toate articolele de
23 Aug 2013 la 12:14 33 comentarii 1817 vizualizari.

A apărut recent Carte de muncă, o carte compusă din texte publicate în ultimii trei ani, scurtate, prelucrate, editate. Şi, spre bucuria subsemnatului, deja a făcut ceva valuri. Cartea a devenit un pretext pentru o discuţie despre importanţa stîngii intelectuale în ultimii ani. Paul Cernat scria în urmă cu două săptămîni:

Nivelul ridicat al discursului, pluralismul efervescent al vocilor, conexiunile internaţionale la vîrf, reactivitatea la „marile teme“ sociale, economice, politice, culturale şi ideologice ale actualităţii, dar şi independenţa de atitudine, distanţa faţă de orice înregimentare partinică, PSD included – dar este oare PSD-ul de stînga, mai ales după epoca Năstase? – au reinventat critica de direcţie. „Înapoi la Gherea“, ar ricana adversarii, bagatelizînd sau ignorînd actualitatea autorului Neoiobăgiei. Deocamdată, deşi are pe agendă şi reabilitarea artei cu tendinţă, CriticAtac practică, adesea, o „tendinţă cu artă“, cu contribuţia unor eseişti precum Vasile Ernu, Ciprian Şiulea, O. Ţichindeleanu, Alex. Cistelecan, Adrian Schiop, Iulia Popovici şi, last but not least, C. Rogozanu însuşi. Însă cel mai important merit al grupării rămîne reinventarea postdecembristă a stîngii intelectuale, independente, într-o cultură fascinată pînă la dogmatism – un dogmatism provincial şi posttraumatic – de elitismul mesianic, pretins reformist şi civilizator, al dreptei globaliste şi corporatiste, în variantă libertariană sau neoconservatoare. O dreaptă partizană şi fanatică pentru care orice critică mai ofensivă ce tinde să-i deconstruiască privilegiile şi hegemonia, este fie diabolizată ca „aberaţie politic corectă“, fie denunţată drept comunistă, rusofilă şi antioccidentală, pe o logică de Război Rece ce continuă să facă ravagii. În ciuda aparenţelor, ieşirea din estetic nu a făcut din Rogozanu un ideolog şi cu atît mai puţin un agitator, cum sînt majoritatea militanţilor noştri intelectuali de dreapta. Textele reunite în noul său volum, scos la o editură nouă şi cu profil „alternativ“ de stînga (au apărut deja aici texte de Siegfried Krakauer, Pierre Klossowski, Frantz Fanon sau Boris Buden) o confirmă din plin. Organizate în mai multe secţiuni cu titluri acroşante: Est/Vest, NetWork, Burghezie, AgitPop, HR, Nostalgie, Sărăcie, Scrisori, Anticorupţie, Revolte, ele recuperează doar o mică parte din eseistica/ publicistica autorului şi lasă pe dinafară comentariile de carte pe care le-a publicat în ultimii ani.

După recenzia lui Cernat, Nicolae Manolescu a reacţionat în România Literară cu un text dur. Nu e încă online. Aşa că rezum: stînga intelectuală de azi e iresponsabilă, antioccidentală, anti-tot-ce-e-bun. Şi eu, şi Paul sîntem foşti studenţi ai domniei sale la Facultatea de Litere şi l-am fi dezamăgit crunt pentru că am alunecat spre stînga. Paul Cernat a scris un răspuns în Observator Cultural:

Rămîne în discuţie chestiunea antioccidentalismului CA. Ei bine, în măsura în care occidentalismul e un discurs hegemonic şi colonial (fie şi soft), critica lui mi se pare legitimă şi necesară, mai ales atunci cînd intră în coliziune, din interese economico-financiare şi strategice, cu principiile suveranităţii democratice ale statelor ce rezistă presiunii sale. Într-o asemenea perspectivă, da, deconstructivismul şi postcolonialismul sunt antioccidentaliste – nu şi antioccidentale, atenţie! –, iar Gandhi şi Mandela, antioccidentalişti marcanţi. Dar nu antioccidentalismul e în chestie, ci transformarea sa în stigmat, pentru intimidarea morală a criticilor globalismului.

A fi antioccidentalist nu înseamnă a fi contra valorilor umanist-democratice ale Occiden­tului, ci contra impunerii lor abuzive, după cum a fi antielitist nu înseamnă a fi împotriva elitelor, iar a critica „iluziile anticomunismului“ nu înseamnă a fi apărător al crimelor comuniste. La fel, nu văd nimic blamabil în a fi eurosceptic sau eurocritic. Cred că putem vorbi despre antioccidentalismul CA, nicidecum despre caracterul său antioccidental. Personal, refuz atît atitudinile antioccidentale cît şi stereotipurile antiorientale, antisudice sau antiestice, antibalcanice sau anti-„lumea a treia“. Întreb şi eu, cu candoarea naivului: a critica supravegherea informaţională globală sau impunerea soft power-ului „civilizator“ cu mijloace militare sîngeroase, de forţă, în Kosovo şi Irak, a fi contra exploatării gazelor de şist şi a aurului de la Roşia Montană, a lobbysmului guvernamental şi prezidenţial pentru Chevron şi exploatarea gazelor de şist o fi însemnînd să fii antiamerican şi duşman al societăţii deschise sau un „anticorp“ al abuzurilor practicate, ca de obicei în istorie, în numele unor cauze nobile? Aştept provincia.

Cine trivializează disputa

În chestia „hegemoniei dreptei“ intelectuale din România postdecembristă, dl Manolescu nu găseşte de spus decît că acum 10 (!) ani, România literară a găzduit o dezbatere între „elitişti“ şi „antielitişti“. Ce vremuri! Pe atunci, „antieli­tiştii“, „oieri ai minţii“, cum i-a numit, pastoral, cineva, nici măcar nu erau stîngişti marxizanţi, ci doar liberali postmoderni, relativişti şi „corecţi politic“… Directorul României literare e de părere că ultimii ar fi pierdut partida întrucît, în locul unei lupte de idei, au personalizat disputa, trivializînd-o la nivelul unei bătălii pentru putere şi resurse. Din păcate, abia o astfel de judecată o trivializează cu adevărat. Un avatar mai nou al acestei bătălii ar fi antagonismul dintre intelectualii „băsişti“ şi „antibăsişti“, centrat, potrivit lui Nicolae Manolescu, asupra unor persoane, nu asupra unor idei. Numai că întreaga activitate a CA dovedeşte că e vorba despre ideologii, nu despre persoane. Pe platforma Critic Atac nu s-a făcut niciodată politică partizană, iar relaţiile cu PSD, de exemplu, sînt reci sau inexistente (PSD nefiind decît formal un partid de stînga).

Încă o dată: meritul platformei on-line în onorabilizarea intelectuală a stîngii în România a fost decisiv: să ne gîndim ce însemna, pînă în urmă cu cîţiva ani, să spui că eşti „de stînga“ în aşa-numitele medii culturale „bine“, la ce ostracizări te expuneai. Amintesc că, deşi nu şi-a asumat niciodată o ideologie stîngistă, ci liberală în sens larg, Observator cultural a fost etichetat sistematic drept „stîngist“ şi „comunist“ de cei pe care n-ai voie să-i atingi nici cu o floare fără să se cutremure munţii. E cazul să nu ne mai sfiim a spune că diabolizarea stîngii nu poate fi justificată intelectual de spirite ce se pretind democrate: cîtă vreme nu avem de-a face cu o stîngă totalitară, diabolizarea şi discreditarea ei sînt semne ale gîndirii unice. Poate de aceea critica de stînga e asociată, precaut, cu comunismul, Rusia imperială, Lenin, Mao ş.a.: pentru a fi discreditată fără mustrări de conştiinţă.

Voi reveni cu un comentariu săptămîna viitoare. Pentru că iresponsabilitatea subsemnatului e mai clară decît o bîlbîie clişeistic fostul meu profesor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

33 comments
 • 1

  :)

  Cica “Nicolae Manolescu în luptă cu foştii studenţi”.

  Cand citezi cuvinte izolate din Nicolae Manolescu si doua pagini mari si late din Paul Cernat, inseamna 2 chestii:

  1 ca articolul nu este despre Manolescu
  2 critica a fost atat de adevarata incat nu ai curajul sa postezi nici o fraza din ea :)

 • 2

  macgregor, tu nu ai obosit, frate? Nu ai lucruri mai bune de facut, de exemplu sa stai pe site-ul ala extremist al lui Giurgea? Nu de alta, dar vad ca te dai mare muncitor si intreprinzator, dar o arzi non-stop pe net sa comentezi. Sau esti de fapt platit pentru asta?!

  Guru Giugea CPP
  2013-08-23 12:40:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  “o arzi non-stop pe net sa comentezi”

  WTF?

  M-am uitat special sa vad daca gresesc eu. Dar ultima postare a fost acum 5 zile, si consta in scurta
  “Un gunoi de articol. bleah.”
  la articolul lui Teodorescu.

  Nenea Postacu’ fara Nume, cred ca te-am terorizat psihic f grav.

 • 4

  @Rogozanu, nu e nevoie de nicio replica. Noi stim deja ca esti comunist

 • 5

  Apropo, tu ai un nick, sau esti trolul ala disperat care da flood cu zeci de comentarii stupide, fiecare sub alt nume?

 • 6

  Da’ despre Ponta, draga Costi, despre Ponta si clica lui de hoti si incompetenti, de derbedei si parveniti, despre asta nu vrei sa ne scrii ceva! Ca doar esti complice in aducerea la putere a javrelor PeSeDiste!

  Despre “stanga” PeSeDista nu ne spui nimic, mai baiatule! Despre sloganurile lor mincinoase de tip national-comunist, nimic? Despre averile si banii “stangii” PeSeDiste, nimic? Despre impotenta unui guvern condus de un parlit de plagiator, nimic?

  Derek
  2013-08-23 14:05:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @mac gregor: e plin Vox-ul de balele (scuze, ‘comentariile’) tale. Site-ul extremist Capitalism pe Paine la fel. Ma bucur ca mai ai timp sa si muncesti non-stop, o, tu mare antreprenor harnic si capitalist…. NOT! :D

  Guru Giugea CPP
  2013-08-23 14:08:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @mac gregor
  domnul @[Guru Giurgea CPP] pare un om de stanga si-ti raspunde in schema acestui dualism stnga/dreapta.
  Apoi, ‘dreapta; ta nu e o dreapta conservatoare, antiglobalista, anticopropratista,
  e mai curand centru-dreapta, pro-secularizare, anti-solidaritate si pro=egocentrism, pro-globalism, pro-corporatism, pro ‘cedare de suveranitate’, pro partea nordatlantica care e tocmai cae foarte criticata de intelectulaitate acestora ‘liberala’ sau urtra-conservatoare, in acceptiune americana

  - e inutil sa vorbim de nume,
  aproape niciunul dintre postacii pro-bassisti (probabil mai consecventi) si dintre cei anti-bassisti
  nu are un nume real.
  Iar VoxP are o intefata Ok, simpla, cu ergonmie ok, comentariile sunt succesive,
  neidentate, de acelasi rang, incat pot permite o lectura rapida

  Ca tot pomeneai de articolele lui C.Teodorescu, acolo sunt cel putin 2=3 postaci care posteaza sub 5 pana la 10 nume.

  Despre felul oamenilor de pe VoxP,
  daca ai face niste hashtables sau niste arbori binari,
  daca vei pleca de la ‘nodul politic’, se vor separa in bassisti si anti-bassisti,
  fiecare dintre acestia fiind mai curand de stanga sau mai curand de dreapta,iar
  fiecare dintre acestia s-ar putea separa in atei si non-atei, sau crestini si non-crestini,

  iar dupa alte criterii in agresivi si non-agresivi,
  sau care folosesc cuvinte murdare si respectiv mai ‘academici’,
  sau ‘cu ceva studii si cultura’ si respectiv mediocri.

  Numai pe structuri de arbori binari, ai vedea niste diferente care ‘individualizeaza’ cat de cat, la nivelul frunzelor atborilor.

  despre contemporani
  2013-08-23 14:56:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @mac gregor
  domnul @[Guru Giurgea CPP] pare un om de stanga si-ti raspunde in schema acestui dualism stnga/dreapta.
  Apoi, ‘dreapta’ ta nu e o dreapta conservatoare, antiglobalista, anticorporatista,
  e mai curand centru-dreapta, pro-secularizare, anti-solidaritate si pro-egocentrism, pro-globalism, pro-corporatism, pro ‘cedare de suveranitate’, pro acea parte nordatlantica care e tocmai aceea foarte criticata de intelectulaitate acestora ‘liberala’ dar si de urtra-conservatoare, ambel in acceptiunea americana mainstream.

  - e inutil sa vorbim de nume,
  aproape niciunul dintre postacii pro-bassisti (probabil mai consecventi) si dintre cei anti-bassisti
  nu are un nume real.
  Iar VoxP are o intefata Ok, simpla, cu ergonmie ok, comentariile sunt succesive,
  neidentate, de acelasi rang, incat pot permite o lectura rapida. sa tot postezi…

  Ca tot pomeneai de articolele lui C.Teodorescu, acolo sunt cel putin 2=3 postaci care-l injura crunt pe C. Teodorescu si care posteaza sub 5 pana la 10 nume.

  Despre felul oamenilor de pe VoxP,
  daca ai face niste hashtables sau niste arbori binari,
  daca vei pleca de la ‘nodul politic’, se vor separa in bassisti si anti-bassisti,
  fiecare dintre acestia fiind mai curand de stanga sau mai curand de dreapta,
  si fiecare dintre acestia s-ar putea separa in atei si non-atei, sau crestini si non-crestini,

  iar dupa alte criterii in agresivi si non-agresivi,
  sau care folosesc cuvinte murdare si respectiv mai ‘academici’,
  sau ‘cu ceva studii si cultura’ si respectiv mediocri.

  Numai pe structuri de arbori binari, ai vedea niste diferente care ‘individualizeaza’ cat de cat, la nivelul frunzelor atborilor. (Si tot nu ajungi la ‘individ’ )

  despre contemporani
  2013-08-23 15:03:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  “Numai pe structuri de arbori binari, ai vedea niste diferente care ‘individualizeaza’ cat de cat, la nivelul frunzelor atborilor.”
  “Despre felul oamenilor de pe VoxP,
  daca ai face niste hashtables sau niste arbori binari,
  daca vei pleca de la ‘nodul politic’, se vor separa in bassisti si anti-bassisti,
  fiecare dintre acestia fiind mai curand de stanga sau mai curand de dreapta,iar
  fiecare dintre acestia s-ar putea separa in atei si non-atei, sau crestini si non-crestini”
  Adinc pina la ininteligibil :P
  Si cireasa de pe tort:
  “Ca tot pomeneai de articolele lui C.Teodorescu, acolo sunt cel putin 2=3 postaci care posteaza sub 5 pana la 10 nume.”
  Nu delireaza intotdeauna, mai are si pusee de sinceritate.

  victor L
  2013-08-23 15:07:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @victor L =10

  Ce nu iti e clar, ca sa-ti explic ?

  Hashtable e poate un pic mai greu sa intelegi, te ceva care acum e simplu de inteles de un elev mediu, la nivel de liceu (sau ar trebui sa fie inteles).
  Un arbore binar e de nivel gimnazial sau cel mult de 2 clase de liceu.

  Pai cum am repetat la @9,
  era vorba de ‘ cel putin 2-3 postaci care-l injura crunt pe C. Teodorescu si care posteaza sub 5 pana la 10 nume’.
  E limpede ca nu apartin acelei multimi, ce contine ‘elemente’ (insi) care-l ‘injura’ pe CT;
  nu am adus ‘critici’ injurioaase lui CT nici in trecut, atunci cand acesta era ‘bassist’ (an < 2010)
  Repetm e vorba de 2-3 [ultrasi bassisti] care injura crunt la CT .

  Ar trebui sa intelegi limpede
  si totusi nu intelegi

  despre contemporani
  2013-08-23 15:31:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @ despre ….
  “sunt cel putin 2=3 postaci care posteaza sub 5 pana la 10 nume.”
  Acesta este un autodenunt ? Ai remuscari uslamistule ?

 • 13

  @Jan
  1- n-ai citit @9 si @11, postari anterioare postarii tale
  2- faci ticaloseste pe prostul
  3- esti prost

  Probabilitatilw sunt pentru P1 = 1/10, P2 = 3/10 si P3 = 6/10.
  Probabilitate cea mai mare e ca esti prost.

  Vorbeste cu adminul VoxP, sa-ti spuna cine sunt aia cu nick multiplu si prezenta saptamanala,
  sau mai bine intreaba-ti coechipierii bassisti,
  iti vor spune ei ce si cum

  despre contemporani
  2013-08-23 17:17:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  lasa ba costica,nu mai reveni cu nici un comentariu, ca ne-ai omorat deja cu asta!

  comentezi?!
  2013-08-23 17:35:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @despre contemporani:
  asa si care-i problema?
  tu crezi ca toti sunt ca tine sau nae, rupti in cur ,ca sa posteze de pe un calculator de la sala de jocuri a tineretului social democrat?
  nick multiplu zici?
  ba pulica pana ieri tu sufereai cu dubla personalitate si erai cand pentru cand despre cand dracu stie ce,iar acu te plangi de concurenta?

  comentezi?!
  2013-08-23 17:38:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Derek:
  nu e stanga PeSEDista. e stanga uslista.care-i cu totul si cu totul altceva.ceva demn de democratia originala izvorata din meandrele concretului.
  o stanga nascuta dintre o mama comunistoida si un tata liberalo securist.
  cu asa progenitura iese costi pe strada sa se mandreasca
  un fel de quasimodo al partidelor politice.
  altceva ce dracu ar fi putut iesi dintr-o impreunare contra naturii?

  cocosatu de la roterdam
  2013-08-23 17:43:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @comentezi?! -15

  Bine ai sosit,
  iata exemplul cel mai bun de care era nevoie,
  postatorul care-l injura continuu pe C. Teodorescu

  Asta e o postare de tip postare crettina.

  Pe un arbore ar fi urmatoarele noduri:

  bassist -> pregatire mediocra -> comportament mizerabil cu injurii

  Colectie de nicknames ale postacului :
  laur, laur care injjura (!), mahmuru, hangover, ‘comentezi!!’
  - un ‘muncitor’ harnic iberic cu bassismul in
  sange, bassistul absolut

  (Simpatica si faza cu sala de jocuri psd !!?
  Ce fictiune grotesca! pare desprinsa dintr-un film romanesc de acum 12-14 ani)

  despre contemporani
  2013-08-23 17:52:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @despre contemporani:
  unde vezi ba pulica ca l-am injurat pe teodorescu?
  io te bag in ma-ta pe tine.acum tu daca esti acelasi cu teodorescu si postezi sub diferite nickuri e problema ta..

  comentezi?!
  2013-08-23 18:21:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @comentezi?!

  vezi,
  orice formulare de tip ‘ba pullica’ nu este numai inadecvata,
  ea este de tip subuman imbecilla, caracteristica unui mitocan tzaranoi, de prima sau cel mult a doua generatie incaltata, usor de aflat:

  bassist -> pregatire mediocra -> comportament mizerabil cu injurii -> imbecilizare cronicizata

  Sunt multi pe nivelul 3, dar nu atat de multi pe nivelul 4. Felicitari pentru aceasta plasare

  despre contemporani
  2013-08-23 18:37:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @18

  laur, laur care injjura (!), mahmuru, hangover, ‘comentezi!!’,

  zic ca e mai bine sa lasi bassismul asta de blog ca-ti consuma energia,
  pregateste-te mai bine pentru revenirea la munca aia urata, lasa politrucia asta de blog care te istoveste! viitorul e in alta parte, eventual in Aranda.

  despre contemporani
  2013-08-23 18:42:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @despre contemporani:
  jalnic!esti ca o placa stricata.idei putine si fixe.te stiam mai original in idei si exprimare.m-ai dezamagit sa stii!
  ce dracu,s-au terminat compensatele si iar ai revenit la vekile obsesii?
  ti-am spus doar ca prostii nu au dubii?! ei au ceritudini!

  comentezi?!
  2013-08-23 18:55:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  ma scuzati pt intarziere, am avut ceva invitati.

  @postacul terorizat psihic

  eu stiu cine sunt si stiu ce am scris. Dar nick-ul tau il vad pt prima data, desi zici ca esti pe-aici demult. Oare de ce ?

  @despre

  dreapta este de fapt un set de valori, care difera de la o tara la alta. pdvul meu este ca dreapta inseamna
  - legi simple si clare,
  - aplicabile pt toata lumea, fara parlamentari deasupra legii
  - mediul privat principalul angajator si normalitatea
  - fara atata birocratie

  Pentru astea as fi in stare sa votez si cu Satana… cum il cheama, asta… Crin Antonescu!

  PS
  Cica s-a filmat o versiune a lui Star Wars avandu-l pe Crin Antonescu in distributie, si asta la scena principala si-a dat casca jos, si in loc sa zica “Luke, I am your father”, zice:
  - I am za fazar and za mazar!!!!!!
  si regizorul:
  - Nooooooooooooo!

 • 23

  @mac gregor:
  dupa care i-au dat rolul de frumoasa din padurea adormita.ca-i vine ca turnat!

  fut frumos pe ileana cosanzeana
  2013-08-23 21:55:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @despre contemporani:
  nici o munca nu-i urata,mai desteptule.nici macar skatofagia pe care o practici tu sau teodorescu.
  sunteti platiti pentru munca asta,din asta traiti.sa fiti sanatosi

  munca cu cartea
  2013-08-23 21:57:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Despre articol, totusi: ” a critica „iluziile anticomunismului“ nu înseamnă a fi apărător al crimelor comuniste.” Ar fi bine sa fie asa, numai ca la fiecare dezbatere publica despre crimele comunismului sariti de cur in sus voi astia de la CA de parca va ataca familia proprie si personala. Ultimul exemplu – Rogozanu despre cel care tortura detinuti politici la inchisoarea de la Ramnicu Sarat. Pentru mine nu sinteti credibili tocmai pentru ca nu recunoasteti deschis ca au existat aceste crime si ca e nevoie sa fie cunoscute ca orice alte atrocitati ale unor regimuri abuzive de stinga sau de dreapta. Plictiseala superioara pe care o afisati va da asa un aer de hipsterei de provincie.

  mihai
  2013-08-23 23:32:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @mac gregor: Tot nu ne-ai lamurit cum de tu, marele muncitor in privat, marele antreprenor, marele om ocupat petreci atat de mult timp aici pe Vox ca sa-i injuri pe altii. Deduc ca de fapt esti si tu doar un biet ‘bugetar’ sau ‘asistat’

  Restul e gargara populista de dreapta.

  jos_usl
  2013-08-24 12:25:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Ca sa ne reamintim de unde am pornit:
  - “renaşterea „postdecembristă a stângii intelectuale, independente, într-o cultură fascinată până la dogmatism – un dogmatism provincial şi posttraumatic – de elitismul mesianic, pretins reformist şi civilizator, al dreptei globaliste şi corporatiste, în variantă libertariană şi neoconservatoare”” (Paul Cernat)
  - “Doar un cuvânt în încheiere despre C.Rogozanu, pretextul lui Paul Cernat de a se întoarce la Gherea. Mi-am manifestat de mai multe ori decepţia pe care acest strălucit fost student al meu mi-a provocat-o asumându-şi cauze greşite şi dinainte pierdute. Îi cunoşteam antipatia ideologică faţă de Andrei Pleşu şi faţă de elite de pe vremea când credeam că va deveni cronicarul literar al României literare. Dar să scrii un articol precum cel din Critic/Atac în care să califici sprijinul acordat culturii de către unele, nu multe, autorităţi locale sau centrale drept rasism (aţi citit bine!) în raport cu lipsa de susţinere de către aceleaşi instituţii a maneliştilor este departe de a fi o probă de inteligenţă. De ce Pleşu, da, şi Salam, nu: iată oribila discriminare a cărei denunţare îl aduce pe C.Rogozanu în pragul falimentului intelectual. Dacă nu acord platformei Critic/Atac nici o şansă de a deveni o nouă direcţie critică este, nu numai pentru că (din fericire!) nici actualitatea lui Gherea, nici a lui Lenin nu mi se par idei de viitor, dar şi pentru că lipsa deplină de spirit critic a protagoniştilor îi conduce la comentarii de un enorm ridicol, bazate pe cea mai tendenţioasă confuzie populistă de valori. O direcţie nouă în cultura română? Nici vorbă, Paul Cernat! Una cât se poate de veche de pe vremea copilăriei comunismului.” (N. Manolescu)
  Si articolul intreg.
  romlit.ro/o_nou../

  victor L
  2013-08-24 16:40:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @ trolul fara nume

  amice, tu inca mai astepti sa iti povestesc despre mine?

  Am o veste buna pentru tine: nu mai trebuie sa astepti.

 • 29

  yeah, ne cacam pe capitalism ca una, ca alta, dar cind scriem articole titlurile sint musai seo, la fel si textele. cind ai scris musiu costi ultima data un text care sa nu respecte aceste doua rahaturi? si de fapt de cite ori in viata ta ai provocat cu adevarat patronatul pentru care lucrai? de cite ori te-ai pisat pe mii de euro pe luna in loc sa lingi unde scuipau altii? de cite ori ai pornit un sindicat care sa lupte cu vintu cu schwartzenberg si cu multi altii pentru libertatea de constiinta. dupa ce termini de numarat, o sa-ti cred jalea dupa dreptate sociala.

  skin
  2013-08-24 20:41:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Chiar dacă găselniţa electorală a lui “Să trăiţi bine!” a ajuns de mult miştocărie populară şi haz de necaz, din Băsescu se trăieşte, totuşi, excelent. Nulităţi bune de gură au salarii uriaşe pentru România cu Băsescu drept sarcină de serviciu. Într-o presă la limita falimentului unii au făcut din subiect economii care i-au îndemnat să cumpere, la un moment dat, branduri precum cel al Academiei Caţavencu. Alţii, stimulaţi de primele oferite sub acoperirea unor împrumuturi de gestionarii deveniţi moguli, şi-au consolidat moşioarele şi perfecţionat arta culinară, practicată ecologist şi cu lăutarii după ei. Când Băsescu e târât, mai mult sau mai puţin întemeiat, ca şalăul prin făină şi condimente din grădina personală, dar cu talent şi chiar geniu gospodăresc, ne place de ne lingem pe degete. Sunt însă şi trepăduşi lipsiţi de orice chemare care desfăşoară ritualul ca pe un spălat de vase, mulţumiţi, probabil, cu un mititel în plus şi un şpriţ de vară în contul casei. Pe o nenumită aici publicaţie, platforma voxpublica a Realităţii şi pe unde s-o mai repeta el pe sine însuşi e de găsit un nene, pre numele de mirean Cristian Teodorescu, care (cacofonie permisă) o ţine langa cu nenorocirea băsistă, indiferent de context, meteorologic sau politic. Într-un text intitulat “Ce lege i se aplică lui Băsescu?”, distinsul ziarist cu repetiţie de picătură chinezească ajunge, sintetizat, la următoarea concluzie: să nu se mai dea, dom’le, Băsescu ăsta, apărătorul legii în România, el care a făcut, mai mult ca sigur, bişniţă cu blugi, cafea şi ţigări pe vremea dictaturii comuniste! Domnul Teodorescu epuizase toate investigaţiile jurnalistice privind teroarea cotrocenistă, aşa că a săpat adânc cu presupusul în biografia suspendatului naţional. Or, cum toată lumea de o anumită vârstă ştie prea bine, marinarii erau în Epoca de Aur principala noastră legătură cu decadenţa capitalistă, de unde ne aduceau, cu adaos comercial ilegal, produsele incriminate. Rezultă logic şi pe cale de consecinţă că “prohibiţia cafelei, a Kentului şi a blugilor a făcut din căpitani de vapor ca Traian Băsescu echivalentul autohton al lui Al Capone, fără să se lege nimeni de ei.” De unde rezultă şi mai logic imunitatea scandaloasă avant la lettre a numitului Traian Băsescu în faţa legii, fapt ce i-a permis postrevoluţionar să vândă pe persoană fizică flota ţării la preţ de fier vechi. În faţa unei asemenea demonstraţii orice contrargument se prăbuşeşte şi îşi dă duhul, de râs. Cum s-ar zice, actualul tiran făcea, în timpurile când era un simplu comandant de navă, trafic cu carpetele Răpirii din Serai sub nasul autorităţilor comuniste pentru că, ni se sugerează în articol, dumnealui le mituia cu sârg, să se ajungă la toată lumea. La fel cum a procedat, desigur, şi cu flota prăduită, când doar naivii cred că un funcţionar al Statului putea să facă tranzacţia fără ştirea autorităţilor de atunci, în frunte cu Prim-Ministrul Nicolae Văcăroiu; a cărui semnătură apare pe contractul păgubos şi nu a ministrului astăzi Preşedinte. Dar ce contează amănuntele astea valabile doar pentru nemernicii băsişti, nu e mai mişto şi uşor să spunem că Băsescu vindea ciungă turcească? Şi mai e mişto, cum spuneam mai devreme, să citim pamflete anti-Băsescu, atunci când o merită priceperea autorului. Dar când lecturezi asemenea bazaconii publicistice te bate gândul că poţi obţine informaţii mai veridice în piaţa de zarzavaturi. Şi ceva mai picante, că tanti Frusina ştie exact cum o tăvălea hăhăitul pe coana Nuţi prin Vila Dante, cu amănunte pe care Ponta, în calitatea lui oficială, nu poate să le dezvăluie. Domnu’ Teodorescu, nu e nici o supărare dacă atât crezi că ne duce capul. Dar ce ai dumneata cu ţărişoara, de scrii “Romînia”?! Sau tot Băsescu o fi de vină, contrabandistul naibii??

  catavencu supernervos ca teodorescu sterge postarile
  2013-08-24 21:35:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @mac gregor: Ma gandeam eu. Esti un postac platit din bani PUBLICI sa propovaduiesti distrugerea statului. Superb! Culmea nesimtirii! :D

  jos_usl
  2013-08-25 00:49:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @jos_usl:
  ponta-l plateste din banii tai pe mcgregor!

  dr ponta
  2013-08-25 01:44:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @jenibilul care nu-si permite un nick

  “Ma gandeam eu. Esti un postac platit din bani PUBLICI sa propovaduiesti distrugerea statului.”

  Felicitari! Lista de prostii din capul tau s-a mai lungit cu o pozitie.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

 • 1michael kors handbags debenhams letramichael kors clutch with lock edgemk shoulder jet set episode viimichael kors wallet turquoise trailer 7 kaimi fairbairn jerseys kansas city teknik-plastik.../ ...
 • 2latest white shoes for men youtube.comadidas sock boots size 3 youtube.coman on feet look ubiq x asics gt cool nightshadenike air force 1 high premium black rise shine pack nikeid fl氓de hvid converse...
 • 3air jordan 2 3m reflective white metallic silver neutral greynike air max 90 premium obsidian sailbest old school basketball jerseys pinterest.comsupra outlet store bl氓 lilla kvinders nike tanjun kamusdokter.com../...
 • 4lilla lilla adidas originals adiletteguld s酶lv vans off the wallsort kvinders nike stefan janoski maxgul asics tigers mexico 66 beige volt kvinders vans spot canvas ericagluck.com/../ ...
 • 5guld guld kvinders fila court deluxeorange gul kvinders adidas logo adiletteguld gr酶n nike kmtr komyuter prmbl氓 orange toms flower orange guld kvinders lebron 10 homeinspectiond../ ...
 • 6a preview of asics gel saga christmas and 2015 releasesmatte black sunglasses lenses tumblr.comadidas adicolor low flavors of the world st. patricks daynike air max 95 solar red jordan x converse commemorative...
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!