RSS Feed

Nicolae Manolescu, interviu pentru blogul Istodor. Partea intii: despre Herta Muller

vezi toate articolele de
15 Nov 2010 la 08:22 2 comentarii 1200 vizualizari.

Herta Muller și-a luat premiul pe temei politic? Are dreptul Herta Muller „să termine” umbra oricărei dizidențe românești? iată parte din întrebările puse criticului literar, președintelui Uniunii Scriitorilor și ambasadorului român la  UNESCO, într-un cuvînt, omului Nicolae Manolescu.

Istodor: Herta Muller și-a luat premiul pe temei politic?
Manolescu: În bună măsură, da. Ceea ce nu înseamnă că romanele și eseurile ei sunt lipsite de valoare, ci doar că juriul suedez a avut acces, așa zicând, la valoarea lor prin intermediul problematicii și ideologiei lor politice.
Istodor: Are dreptul Herta Muller „să termine” umbra oricărei dizidențe românești?
Manolescu: Evident, nu.
Istodor: Am ascultat-o. N-are în genă sămînță de compromis. Ați ascultat-o cu adevărat? Nu se temea de nimic.
Manolescu: Mă tem că, dintre noi, nu eu sunt cel care n-a ascultat-o cu adevărat. Faptul că H.M. nu se teme de nimic, nu e în chestie. Nici că are sau nu are în genă sămânță de compromis. Obiecția mea este că face judecăți generale, interzise de logica elementară, fără nuanțe, și, destule, în necunoștință de cauză. În definitiv, H.M. a cucerit publicul de la Ateneu prin câteva prejudecăți care l-au flatat.

Istodor: Ați reacționat. S-a văzut astfel această reacție: domle, dar ce vrea Manolescu, să i se recunoască dizidența?
Manolescu: Când am pretins eu a fi fost disident? Am spus, într-o emisiune de T.V., prima în direct după ani buni, imediat după 22 decembrie 1989, că n-am fost, și că regret că n-am fost, disident, alegând calea rezistenței prin cultură la care astăzi strâmbă din nas unii tineri care ne consideră o generație expirată. H.M. ar fi vrut să luăm arma în mână și să ne batem cu puterea. Cu excepția ei, firește, fiindcă era minoritară. Mă mir că un scriitor talentat și inteligent ca ea confundă literatura și politica. Și că n-a auzit de conceptul de reziliență,inventat de psihologi și de sociologi, care măsoară cu mai mare exactitate decât acela de rezistență reacția la șocuri a indivizilor și a societăților în regimurile totalitare. Ar fi renunțat la explicațiile radical-maniheiste și ar fi înțeles cât curaj și câtă lașitate, câtă opoziție și cât compromis implică, în același timp și în ce doze, atitudinea oamenilor care trăiesc în astfel de regimuri.
Istodor: De ce am fost lași, domnule Manolescu?
Manolescu: Credeți că e normal să-i judecăm pe toți la fel? Unii au fost curajoși, alții au fost lași. Unii au protestat, alții au tăcut. Au fost și unii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile lor și unul care chiar și-a dat foc ca semn de protest contra încălcării drepturilor tuturor. Dintre scriitorii disprețuiți in corpore de H.M. s-a ales cel mai mare număr de disidenți din toate profesiile liberale. De ce să-i acuzăm pe toți românii de lașitate?
Istodor: De ce e curajoasă azi Herta Muller?
Manolescu: Îmi pare rău s-o spun, dar H.M. merită vorba românească, în replică la aceea nemțească pe care i-a suflat-o cu atâta drăgălășenie lui Mircea Cărtărescu, și anume : după război mulți viteji se arată. Cât s-a aflat în țară, nu-mi amintesc de vreun act de curaj al ei. În Germania, a prins glas și a criticat comunismul românesc. Bravo, ei! Dar îmi displace profund când se preface a nu ști câte dintre romanele sau poeziile colegilor ei români, apărute în țară și în timpul comunismului, au dat dovadă de curaj în zugrăvirea chipului hâd al regimului, vorbind despre crimele din epoca colectivizării agriculturii și a industrializării forțate, despre închisori și azile psihiatrice, despre umilințele cotidiene suportate de întreg poporul român și care, spre deosebire de minoritarii ca H.M., n-avea unde să plece. Fiecare om pe lumea asta trebuie să aibă un loc unde să se poată duce, spune un personaj al lui Dostoievski: H.M. a avut, majoritarii, nu. Ceea ce îi pretind laureatei nobil este doar puțină înțelegere față de cei care au fost exilați, ca și ea, în propria limbă, dar, spre deosebire de ea, în propria țară. Și pot s-o asigur că nu le-a fost deloc mai ușor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
  • 1

    Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.

  • 2

    より多くの書き込み、私は言わなければならないすべてのthats。あなたはあなたのポイントを作るためにビデオに頼っているかのように文字通り、それはそうです。あなたは明らかは私たちに何かを与えることができたとき、|サイトのブログあなたにちょうど投稿する動画のあなたの知性を有益読み取るyoureの理由捨てる廃棄物、について話して知っている?
    ニューバランス mr993 lawscsc.brinkst../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!