RSS Feed

Nicuşor Dan, răpus de corectitudinea politică

vezi toate articolele de
01 Jun 2017 la 03:22 114 comentarii 1438 vizualizari.

Dacă îi întrebi pe intelectualii români marca Pleşu-Patapievici, corectitudinea politică care îi trage la răspundere pentru afirmaţii rasiste, homofobe, sau misogine este o cabală marxistă. Dacă există şi instituţii care să îi sancţioneze, universităţi, consilii anti-discriminare, angajatori, deja intelectualul român nu vede decât teroare stalinistă.

Ce înţelegem prin corectitudine politică? Propun un exemplu:

În câteva conversaţii recente cu români din SUA, am asistat la un discurs rasist împotriva negrilor: mi s-a explicat că poate românii nu au venit la picnicul pe care îl organizam pentru că locaţia era în “parcul ţiganilor”. Altă persoană se plângea că a văzut un negru care avea un iphone: cu alte cuvinte interlocutorul sugera că un iphone e ceva prea fin pentru un negru.

Mă întreb dacă aceleaşi persoane ar fi făcut acele comentarii în public: răspunsul depinde de naţionalitatea şi dimensiunea publicului. Găseşti alţi români cu idei “sănătoase”? Ai ocazia să vorbeşti despre ţiganul Obama. Eşti la serviciu? Te abţii.

La partea cu abţinerea începe drama românului supărat pe corectitudinea politică: societatea americană sau vai, mai nou cea romănească, nu îl lasă să spună ce crede despre negri/ evrei/ homosexuali/ et caetera.

Pentru românii din America care ar zice câte ceva despre “ţigani”, corectitudinea politică este pur şi simplu un mister cu care trebuie să trăiască în societatea în care au ales, în definitiv, să emigreze. Trebuie doar să tacă.

Pentru intelectualii români în schimb, lucrurile sunt mai complicate: ei trebuie să se exprime public, din asta îşi câştigă în definitiv existenţa, sunt arbitri ai eleganţei în societate. Este o adevărată dramă, pentru că în ochii străinilor românii oricum nu au reputaţie academică, au trecut politic încărcat şi provin dintr-o societate predominant agrară, unde corectitudinea politică s-a rezolvat istoric cu parul.

Ceea ce intelectualii români ştiu în adâncul sufletului este că vorbim de corectitudine politică doar pentru că unele ţări au progresat suficient în materie de educaţie, drepturi individuale protejate de justiţie, şi libertate de exprimare încât nu doar că minorităţile nu mai sunt reprimate în acele ţări, ci s-a creat şi o masă critică de oameni educaţi, care, atunci când apar indivizi care dovedesc instincte rasiste, homofobe, discriminatorii, spun NU MERSI, nu colaborăm cu tine, du-te şi ţine prelegeri în parc.

De acel NU MERSI se tem Pleşu, Patapievici, Papahagi, şi alţi români care, deşi bine educaţi, se tem că generaţiile mai tinere, colegii din străinătate şi din mediul academic s-ar putea pur şi simplu lipsi de serviciile lor, sau, mai grav, că respectul universal pe care îl invocă prin papion s-ar putea să nu mai vină.

Aşa coşmar Stalinist I s-a întămplat şi lui Nicuşor Dan: a creat un partid de profesionişti, oameni educaţi, cu un public progresist. Iar acel partid şi public i-a spus NU MERSI, Nicuşor, eşti cam ciudat şi homofob. [Conducerea USR a votat ca partidul sa se pozitioneze impotriva referendumului propus de Coalitia pentru Familie, in vreme ce Nicusor Dan cerea ca partidul sa se abtina. Demisia lui Nicusor Dan este vehiculata.]

Corectitudinea politică l-a lovit pe Nicuşor nu ca un mecanism stalinist, cum îşi închipuie intelectualii romăni marca Plesu-Patapievici, ci, mai rău, prin opinia unei comunităţi de oameni educaţi, care nu au tolerat homofobia şi ipocrizia în politică.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

114 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!