RSS Feed

Nimic despre buget și finanțe la comisia de buget finanțe

vezi toate articolele de
16 Feb 2016 la 19:09 un comentariu 232 vizualizari.

Am urmărit, cum era și normal, dacă tot am scris despre consecințele economice probabile ale dării-n plată în forma actuală a actului normativ, șezătoarea de la Comisia de Buget Finanțe a Senatului care, teoretic, trebuia să ia în seamă, eventual să și dezbată cererea de reexaminare trimisă de Președinția României.
Mărturisesc că, în naivitatea mea, am crezut că această comisie se ocupă, atunci când dezbate ceva, de aspectele descrise în denumire, recte buget și finanțe. Adică, dacă vine spre avizare un act normativ, comisia, în înțelepciunea ei, judecă impactul acelui proiect de lege din punct de vedere economic și-l avizează din acest punct de vedere. Rostul ar fi ca ceilalți aleși, prinși în nenumărate alte proiecte pentru țară și, poate mai puțin avizați în ce privește activitatea financiar-bancară sau macroeconomia în genere, să voteze în cunoștință de cauză, cu încrederea că, vorba aceea, comisia de specialitate și-a spus cuvântul.
Ieri, onorata Comisie a avut în față un proiect de act normativ unic în lume, care schimbă întreg cadrul legal privind creditarea în economia românească. Sincer, dacă nu cumva au trăit într-o realitate paralelă, este absolut imposibil ca membrii acestei comisii să nu știe de avertismentele Băncii Centrale Europene, ale Comisiei Europene, ba chiar ale președinției plus nenumăratele alte analize economice care au umplut paginile ziarelor de luni de zile. Să spicuim cât se poate de succint din aceste avertismente căci mi se pare absolut elocvent pentru spectacolul kafkian la care am asistat:
Banca Centrală Europeană: ” In anticiparea impactului negativ pe care astfel de drepturi l-ar putea avea asupra disciplinei de plata in Romania, bancile ar putea fi indemnate sa adopte conditii de creditare mai aspre si sa grabeasca rambursarile anticipate. Ratele mai ridicate ale dobanzii si creditarea limitata a gospodariilor si micilor afaceri pot afecta negativ cresterea economica si crearea de locuri de munca…In cazul in care astfel de riscuri la adresa bunei functionari a canalului de creditare s-ar materializa, exista posibilitatea unor efecte negative de propagare asupra economiei…Proiectul de reglementare ar putea de asemenea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara”
Comisia Europeană ” Aplicarea Legii darii in plata in varianta aprobata de Parlament reprezinta un risc major pentru perspectivele economice ale Romaniei… Aplicarea retroactiva a legii la creditele actuale ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, a increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne”
Din frazele de mai sus, care NU reprezintă nici amenințări, nici lobby decât pentru fanii necondiționați ai teoriei conspirației, bănui eu că membrii unei comisii parlamentare a unei țări aparținând totuși Uniunii Europene , ar trebui să se-ntrebe, unul măcar: A, deci este posibil ca această lege să aibă un efect negativ asupra bugetului și finanțelor publice? Aha, si eu sunt membru într-o comisie de buget și finanțe? Și eu acum ar trebui să-ntreb pe inițiatorul legii cum crede el că se vor reflecta în bugetul țării efectele legii ăsteia? Adică este posibil ca , din banii tuturor contribuabililor, adică și din al meu, să se plătească ceva pentru ca unii să scape de o investiție proastă? Ăștia doi viceguvernatori ce or căuta la masă? Am bănuit greșit!
Eu unul nu am văzut niciun fel de preocupare a Comisiei de Buget Finanțe care să aibă cea mai tangențială legătură cu bugetul și finanțele României sau măcar cu lucrurile trecute în cererea de reexaminare a legii venite dinspre instituția președenției. Am văzut doar o comisie de buget finanțe care nu are nicio treabă nici cu bugetul, nici cu finanțele. Și două doamne care plângeau. Asta este trist…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
 • 1

  Fiti sigur ca daca ar veni fomista din Caracal cu o propunere gen ‘ toti banii din banci sa fie confiscati si impartiti saracilor si pensionarilor’ parlamentul ar vota, oana stancu zamfir ar canta, rogozan ar scanda,

  Aici suntem, astia suntem.

  babic
  2016-02-17 08:07:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!