RSS Feed

Nişte Rusia, Putin

vezi toate articolele de
19 Mar la 20:40 35 comentarii 2 vizualizari.

Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit perioada miştourilor. Se ştia că va câştiga, jocul de-a democraţia trebuie să fie strict entertainment. De altfel, în mai multe părţi ale lumii am putea spune că electo-tainmentul devine esenţa mersului la urne. În Rusia am avut un lider şi sateliţi, şi multă distracţie – glam-naţionalistă-ortodoxo-militaristă etc.

Putin nu mai are chef decât cel mult să prezinte din când în când Rusia (şi pe sine) ca victime ale bullyingului mondial. Ce e impresionant e cum nimeni nu mai are chef măcar să mediteze la consecinţe şi efecte interesante, măcar aşa de dragul analizei făcute la o cafea.

Toată lumea urlă că “Putin, iar Putin!!” Dar mie mi se pare o problemă mai puţin gravă faptul că omul îşi tot asigură conducerea Rusiei decât faptul că în ultimii 20 de ani am avut tot felul de Putini, care mai de care mai diferiţi. Unul imediat post-Elţîn, omul pregătit să scoată Rusia din teribila tranziţie; unul care schimbă “contractul” cu teribilii oligarhi ruşi, Putin şi Cecenia, Putin şi Beslan, Putin din perioada ultraconsumismului de lux al anilor 2000, Putin cel cu Ucraina şi Crimeea, Putin autonomul, ortodoxul etc. Camelonismul acestui lider este parte din forma lui de autoritarism. Putin este, alături de alţi actori politici din SUA până în Israel, şi promotorul celebrei “învieri ultraconservatoare”, o formă de tătucism, capitalism isteric şi talpa pe capul cetăţeanului cu idei sau cu nevoi prea progresiste. Am spus-o de prea multe ori, există o teribilă dorinţă de putinism în Vest, o dorinţă de remacho-izare, de regăsire a “esenţelor”. Putin e mai mult un efect, nu o cauză a deteriorării spre extrem conservatorism a scenei politice europene și americane.

O istorie mai ”bârfologică” a fost tradusă în română (am prezentat-o aici) şi e utilă lectură măcar pentru a vedea seria pomenită de avataruri ideologice și mediatice, şi ale lui Putin şi ale  sfătuitorilor pe care i-a avut în jur. De cele mai multe ori, senzaţia e că Putin și mulți alți exponenți ai puterii încearcă să suplimenteze cu exagerări şi extremism vulnerabilităţi mari. Metoda este, cum spuneam, globală. E o formă de glam-conservatorism menit să astupe imensele găuri sociale lăsate de evoluția capitalismului în ultimii 30-40 de ani.

Din cartea citată găsiți și trecerea de la spin-doctors de tip nouăzecist, la maeștri ai culiselor politice cu cinism dublu, și ăla din marketing, și folosirea ”ismelor” în funcție de ce merge la consumator (nu la cetățean). Un moment amuzant e apariția în 2000 a unui film comercial antiamerican, ”Fratele 2”, un block buster de patriotism tip Rambo antiamerican. Un anume Nikolai Patrușev, șef FSB, extrem de discret (și deloc prieten cu Putin, venea dintr-o facțiune rivală), era fascinat de producție și tot timpul cu o replică ironică gata smulsă din film, Putin la fel. Patriotismul comercial, glam, avea încet încet să se consolideze cu suport de stat. Deja în 2014 era gata construcția apărării împotriva ”noului război rece”. Când te gândești câtă ”luciditate” stătea și în partea cealaltă, în aripa Clinton-Nuland de la Departamentul de Stat, mai că te miri cum de am scăpat deocadată atât de ieftin, ”doar” cu câteva țări distruse.


Inegalități și paradisuri fiscale

O altă formă de a privi dincolo de populismul antirus ar fi să citim chestiuni chiar  grăitoare despre evoluția economică de după căderea URSS. Un studiu interesant este cel publicat recent de Piketty-Novokmet-Zucman (îl puteți citi gratis aici).

De unde a pornit: 35-40% din PIB pe cap de locuitor în perioada țaristă ajunge la 65% după cel de-al doilea Război Mondial.

După 90 se produce o prăbușire și apoi o recuperare cu o mărire a inegalităților mult mai mare decât în orice spațiu ex-comunist.

După întunecata tranziție începe o recuperare și creștere 99-2008 duse în jos de criza economică și scăderea prețului combustibililor. Sigur, a urmat și dezmembrarea Ucrainei, a urmat participarea la războiul din Siria.

O caracteristică este imensa avere care stă în paradisuri fiscale după etapa de acumulare violentă din anii 90. Vreo trei sferturi din venitul național.

Este și motivul pentru care poți calcula cu greu inegalitățile, când atâtea averi sunt ascunse. Cercetătorii spun totuși că bunăstarea populației e totuși crescută față de finalul anilor de comunism – e foarte greu s-o aproximezi cu date exacte, dar lor li se pare destul de clară.

Acumularea la vârf a fost favorizată și de o taxă unică de 13% (în China, de exenplu, o taxă progresivă a ținut în frâu distorsiunile grave în acumularea averilor).

În aceste condiții a suferit Putin avatarurile, după cum era prețul petrolului, după cum evoluau luptele cu oligarhii, după cum a tratat și (înmuiat comparativ cu epoca Elțîn) măsuri neolib-neocon de o violență nemaivăzută, după cum a evoluat post-crizăeconomică sau politică.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


35 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!