RSS Feed

Note din războiul penalilor cu kovesicoldiştii. Și un referendum

vezi toate articolele de
23 Jan 2017 la 18:53 8 comentarii 1166 vizualizari.

Tocmai a anunțat un referendum președintele. Nu știm întrebarea. Dar esența e: vă place corupția? Iar noi vom spune desigur nu. În țara asta și corupții luptă îndârjit împotriva corupției. Deci sunt șanse importante de peste 90% rezultat împotriva corupției. Iohannis se aliază cu poporul. Cam cum povestea Manolescu despre Vlad Alexandrescu că i-ar fi spus la o întâlnire:  ”eu reprezint vocea străzii”. Toți împrumută vocea străzii. De la marketing comercial până la politică se poartă ”vocea străzii”.

Despre zilele trecute. Dragnea a patronat de la distanță o ordonanță abuzivă pregătită pe sub masă, dată pe furiș. O ordonanță în care unele prevederi îi priveau chiar pe lideri ai PSD sau oameni de afaceri bogați închiși sau în prag de închidere. Iohannis a oprit ordonanța pentru moment și bine a făcut. Oamenii au ieșit în piață revoltați. Iohannis a mărșăluit și el bine flancat de sepepiști, e probabil imaginea anului, cu un om-instituție bine înconjurat de bază făcând un act civic ”normal”. Niște note despre ultimele zile:

 • PSD a făcut niște mișcări incredibil de proaste. S-a dus pe apa sâmbetei orice discuție despre economic și social. De unde le vine disperarea? Și din apărarea unor aliați bogați cu probleme prin pușcării. Și din sentimentul imenenței închiderii: Dragnea mai are un dosar care îl poate duce în pușcărie. Dar aici închid ochii, și o fac pe inocenții, apărătorii statului de drept care totuși nu văd că adversitatea politică s-a tranșat cu dosare de ceva timp, lucru care nu e în regulă.
 • Nu sunt de acord cu scandările proKovesi. Aparatul de justiție a beneficiat de protecție, stimuli financiari publici, decizii CSAT ireale, precum cea reclamată de Uniunea Judecătorilor, şi a făcut prea puţin:

“Romania se afla in acest moment in situatia in care, in afara Constitutiei si a legilor tarii la care toata lumea are acces, exista hotarari secrete date de o alta autoritate decat cea legislativa, care au creat noi organisme (precum Centrul National de Interceptari), au extins atributiile si competentele institutiilor statului, fara ca cetatenii sa poata sti daca si cat de mult acestea afecteaza drepturilor lor fundamentale, inclusiv dreptul la un proces echitabil si o justitie independenta.”

 • sigur, au fost şi protestatari care au îngrijorări şi cu această dimensiune a abuzului nu doar cu uneltirile “penalilor” – rezultatul ”vocii străzii” a fost clar, suntem cu Kovesi şi antipesedişti. Am şters repede din minte şi incredibila bogăţie furată sub mantaua lui Băsescu din care eroii au scăpat ușor. Dubla măsură e de altfel la ordinea zilei. Mulţi dintre cei care se dau vocile străzii acum acuzau acum 5 ani de lovitură de stat şi de faptul că ne plătea Hrebenciuc să manifestăm împotriva lui Băsescu sau împotriva privatizării urgenței (or, tocmai aici e problema: că mare parte din clasa de mijloc nu înțelege că oricâtă corupție ar fi în sănătate n-ar fi făcut mai mari ravagii decât privatizarea unei mari felii din aceaste servicii).
 • Dragnea a fost condamnat cu suspendare pentru dosarul referendumului. Și riscă să fie închis după al doilea dosar, acuzat pentru că a girat angajarea falsă la protecția copilului pentru oameni care lucrau full time la partid. Foarte urât. Să răspundă.  Dar a răspuns pentru un referendum pentru care nu s-a dat încă motivarea la condamnare. Și nici un dosar nu e vreo probă de mare corupție, ci mai curând de găinărie partinică. Mai sunt apoi dosarele lui Ponta. Foarte urât ce-o fi făcut Ponta, deși formularea procurorilor era de tot râsul, dar văd că dosarele se lungesc. Efectul dosariadei însă a fost cel scontat, până la urmă l-au scos din joc. Am amintit lucrurile astea pentru că nu mi se pare că e lipsit de temei să vorbim cu cărțile pe față despre politizare unor zone din procuratură și din servicii.
 • nu părem deloc deschiși pentru discuția despre afacerile de pe lângă SRI (deși presa a scris un vagon despre asta în ultimii 25 de ani): nu e vorba doar despre excursii cu ștabi SRI (nu e Doar coldea, a mai apărut și șefa acoperiților în vacanțe cu Rizea), ci businessuri aproape directe, vărul lui Coldea e un exemplu sau amintiți-vă de tangenețele cu serviciile pe care le tot indica Tolontan în cazul Hexi. Dar lumea e ”polarizată”, e lumea lui Zuckerberg. Ori ești cu Dragnea, ori ești cu Kovesi, nu există să ataci un sistem represiv la pachet cu mișcări antidmeocratice exerciatate de puterea partinică.
 • s-o spun a mia oară. În țara asta se fură privat, se face evaziune. Politicienii sunt pigmei pe lângă mișcări cu imens profit făcut de diverse alianțe de capital. Contractele alea publice controversate îngrașă tot afaceriști care dup-aia te ceartă că nu lucrezi pe doi lei. La asta anticorupția funcționează fix ca un pansament. Pentru că nu procurorii pot rezolva probleme grele și profunde în capitalism, ci diverse forme de acțiune politică. Procurorii sunt și ei niște funcționari care pot descoperi câte un mare hoț, dar atât; nu se schimbă sistemul după ce-l prinzi.
 • aceste manifestări au prins – dacă ne uităm la sloganuri – cam toată paleta de antipesedism, antibugetari, anti cheltuieli sociale pe care le vedem de obicei la diverse forme de activism tineresc de dreapta (singurul, de altfel) de care lipim de obicei anticorupția. Anticorupția trebuie exercitată instituțional, trebuie dezlipită de uri profunde și periculoase, cum sunt cele împotriva ”asistaților”, și în general împotriva sărăciei ca un soi de vină vicioasă. Politic, trebuie atacate public dur mult mai multe forme de privilegiere și îngrădire a drepturilor. Mulți dintre amicii protestatari au fost indignați acum două săptămâni că au fost puși ăia cu salarii mari să plătească niște biete taxe.
 • în fine, un articol bun (ca de obicei) al lui Horațiu Pepine amintește de teoria Alinei Mungiu Pippidi cu agitatori dinspre servicii care au animat mulțimea. Pepine propune să luăm în serios faptul că un om din societatea civilă își asumă riscat astfel de teorii. Măcar suspiciunea, și tot ne indică ceva despre starea de fapt. Eu aș spune că asistăm aici la un eșec previzibil al liberalismului postcriză. După ce ai încurjat, de pe poziții  de societate civilă, cele mai dure măsuri economice, cele mai duri măsuri propuse de Troică, cele mai violente legi antiangajați, te-ai trezit că acel discurs autoritar e bun și la alte prostii, cum zicea Moromete. Ba chiar serviciile s-au trezit că și societatea civilă e bună la alte prostii. Prea târziu. Îmi amintesc că în 2012, Alina Mungiu Pippidi era înfricoșată de sloganuri anticapitaliste. Ei bine, au fost bine ascunse și acele voci. Acum descurcați-vă cu ce ați creat.
 • tranziția de putere se tot îneacă de un deceniu. Este și urmarea modificărilor în statul de drept aduse de regimul Băsescu. Alegem și nu se schimbă puterea în direcția alegerilor, mereu rămâne în aer puterea sau mai curând undeva într-o zonă incertă. Instituțiile puternice rezistă la schimbare își cultivă atent propriile rădăcini. Iar când apar lupte intestine (vezi Ghiță) treaba se rezolvă discret. Ordonanțele lui Dragnea au fost încercarea ineptă de a scăpa de un pericolul real, acela de a fi pedepsit pentru că a luat puterea.

P.S. Și încă ceva: ce-mi plac mie liberalii și conservatorii care își aduc în aceste momente aminte de sărăcie. Ca s-o opună drpeturilor pușcăriașilor. Argumentul rezultat: păi ăia afară o duc și mai reu decât în pușcărie. Probabil de aici s-a impus filozofia dominantă printre elite cum că avem corupția în gene, fie că suntem sau nu închiși.

  Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

   

  8 comments

  Comentează


  Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
  Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
  Un film explicativ e disponibil aici


  ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

  RSS Postari

  Cele mai comentate

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

  Cele mai vizualizate

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


  Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

  Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

  Romania Curata
  Curs de Guvernare

  Ultimele comentarii

  afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

  © 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

  Strategy & Technology: PUBLYO
  Marketing & Sales: Q2M
  Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!