RSS Feed

NU, BBC nu a ȋnlocuit termenii ȋ.Hr. și d.Hr. cu ȋ.e.n. și e.n. Nici ȋn 2011, și nici acum

vezi toate articolele de
11 Sep 2016 la 18:42 comenteaza acum 778 vizualizari.

O știre din 2011 tot circulă pe rețelele de socializare, și e prezentată ca fiind actuală. Știrea respectivă apare ȋn ziarul Gȃndul, și spune că BBC-ul ar fi eliminat termenii ȋ.Hr. și d.Hr. ȋnlocuindu-i cu ȋ.e.n. și e.n., pentru a nu-i ofensa pe non-creștini. Desigur, toți vajnicii luptători ȋmpotriva “corectitudinii politice” (orice ar ȋnsemna asta) au sărit ȋn sus: BBC-ul e progresist, comunist, prea-corect-politic ș.a.m.d.

Evident, sunt cȃteva probleme cu toată victimizarea asta:

1. Știrea nu e actuală, ci din 2011.
2. Știrea e falsă. După cum s-a explicat ȋncă la vremea respectivă ȋn ‘The Guardian’, opțiunea de a ȋnlocui AD și BC cu “common era” și “before common era” a aparținut unui singur editor al site-ului BBC.

E important să ȋnțelegem toate astea din mai multe motive. Știrea reȋncălzită și recirculată din ziarul Gȃndul nu e un caz izolat, ci face parte dintr-un ansamblu mult mai larg de știri false, care manipulează amestecȃnd frȃnturi de adevăr, sau pur și simplu prezintă neadevăruri ca fiind reale. Practicile astea există nu doar la site-urile marginale, ci și ȋn presa mainstream. Problema este că aproape nimeni nu mai pune umărul la vreo clarificare; se pare că avem un singur site cunoscut de fact-check, Factual.ro, care se ocupă ȋn prezent doar de declarațiile politicienilor, nu și a celor din presă. Așadar e foarte posibil să trăim ȋn ceea ce s-ar numi “post-truth politics” – politică post-adevăr -, și chiar într-o eră post-truth, ȋn care nu mai contează realitățile și argumentele logice, ci doar recursul la prejudecăți și emoții. Cu ce rezultate, vom afla probabil ȋn anii următori.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!