RSS Feed

Nu confiscați disperarea oamenilor!

vezi toate articolele de
17 Jan 2012 la 00:54 5 comentarii 2176 vizualizari.

Lăsați-i pe oameni să-și strige durerea și feriți-vă, colegi politicieni, să interveniți, să le confiscați disperarea. Nu au nevoie de voi pentru revoltă, au nevoie de voi pentru a-și găsi apoi liniștea și drumul.

Desigur, Traian Băsescu adună ce a semănat. Pentru propria consolare, am căutat măcar un icnet de sprijin în favoarea partidelor din opoziție. În furia dezlănțuită împotriva celui care s-a dezlănțuit fără limite împotriva oricui – Traian Băsescu – am găsit mai degrabă sloganuri care puneau semnul egal între toate partidele. Urmăriți relatările presei de la Timișoara și Cluj. Și să nu facem greșeala să îi considerăm niște diversioniști, așa cum îi consideră puterea pe cei care o hulesc.

E un moment de răscruce, care ar trebui folosit ca moment de reflexie pentru toate partidele, pentru toți politicienii. O infamie mai mare decât cea scrisă de un pedelist, cum că protestatarii sunt niște viermi care își merită soarta, nici nu se putea. I-o întorc cu aceeași silă: un vierme care își merită soarta. Un altul, care părea mai educat, vorbește despre ”mahalaua violentă și ineptă”. E adevărat că niciodată până acum acesta din urmă nu a deținut vreo funcție care să îl confrunte cu ”mahalaua”. Până acum, persoana a fost doar numită și e lejer și superior cu asemenea poziții. Și m-aș fi așteptat să fie mai cunoscător în ale trufiei, păcat luciferic. Întâmplător însă mahalaua asta trebuie să suporte efectele mahalalei din care face parte persoana în cauză.

Oamenii protestează nu doar împotriva măsurilor de austeritate, domnule Boc, și domnule Voinescu, și domnule Băsescu. Oamenii protestează pentru lipsa de speranță, pentru că pur și simplu nu mai au încredere în cei care le decid soarta. Și dacă pe aceștia, din popor, nu îi credeți, atunci citiți autori care au priceput mai bine psihologia mulțimilor. Cum ar fi Gustave le Bon, care avertiza asupra faptului că ”soldatul valorează exact cât valorează comandantul lui. Dacă un șef este mediocru, atunci și trupa sa este la fel. Șefului îi revine sarcina de a crea acest puternic element de succes care se numește încredere. Încrederea este cel mai bun dintre stimulente. Șefii trebuie să aibă grijă de nevoile soldaților, să altereze exercițiile militare cu momente de destindere”. Iar Napoleon Bonaparte avertiza: ”De la triumf la cădere nu este decât un pas: am observat că în marile împrejurări un neica-nimeni a decis cele mai mari evenimente”. Adică, un nimeni este o greutate ușoară care, aruncată într-o balanță cu talgere egal încărcate, o poate face să se încline în direcția unde s-a pus această greutate ușoară.

Am auzit atât de des de la președintele Băsescu sintagma ”întoarcerea la popor”. La care popor? Doar la cel care spune ”sus Băsescu”? De ce nu se întoarce puterea la poporul care acum strigă?

Plin de trufie trebuie să fii, în asemenea momente, să crezi că cetățeanul vrea politicieni în mijlocul protestului. Opoziția trebuia să ceară convocarea Parlamentului. Cazul României urmează să fie discutat în Parlamentul European, în timp ce parlamentarii români stau în vacanță, în fața televizoarelor sau în conferințe de presă. Instituția democrației, Parlamentul, acolo unde ar trebui să fim și unde să ducem dezbaterea din stradă la tribună, spune despre ea însăși: suntem inutili!

Opoziția se îmbată cu furia mulțimii. Dar are curajul vreun parlamentar, chiar și al opoziției, să intre în rândul mulțimii? Toți am fi scuipați în față. Pentru că oamenii nu mai văd diferența și nimeni dintre politicieni nu le mai inspiră încredere. Românii au nevoie să aibă încredere. Și cei care sunt în stradă, și cei care se uită la telvizor. Că e cineva care gândește pentru binele lor și nu pentru a se păstra la putere chiar și împotriva voinței cetățeanului care adunat la un loc devine o mulțime care e parte din popor!

Da, e nevoie de alegeri anticipate la toate palierele. Cu alți oameni, cu alte principii. Și mai ales fără apucăturile beției de putere și ale bucuriei că adversarul pare învins. Doar pare!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
parlamentar PNL
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!