RSS Feed

Nu e lovitură de stat, e cod portocaliu. Dragi ciumpalaci, nu vreţi să ieşiţi pentru noi?

vezi toate articolele de
03 Jul 2012 la 22:12 45 comentarii 5434 vizualizari.

Am stat vreo nouă ore în Parlament şi am urmărit moment cu moment, atît cît s-a putut, evenimentele de azi. Am puţine de spus, după diverse discuţii on şi off cu toate părţile:

  • în capul celor de la putere e destul de simplu. Ei ne-au belit, acuma îi belim şi noi. A zis-o Duvăz în văzul lumii. M-am certat cu tot felul de politicieni de peşteră ca Ghişe care urla pe acolo că e dreptul “nostru”, că aşa zice Constituţia etc.
  • în cazul avocatului poporului mi se pare că avem de-a face cu un abuz. Moral, că ilegal e mai complicat s-o spui sus şi tare – motivele găsite sînt de neînţeles, dar în fond se întîmplă un abuz care se întîmplă aproape ritualic, de cîte ori se schimbă puterea, cu TVR sau SRR.
  • un abuz maxim ar fi intervenţia peste magistraţii din Curtea Constituţională. Dar USL a făcut un  pas înapoi din avîntul distrugător şi a anunţat că nu se ating de magistraţi. Rămîne de văzut dacă se vor ţine de cuvînt.
  • îmi e foarte clar că, în ce priveşte Curtea Constituţională, useliştii au pus frînă brusc pe la amiază. S-or fi civilizat instant după cîteva declaraţii externe, s-or fi dumirit c-o fac de oaie după comunicatul Curţii Constituţionale, nu-mi dau seama. Cert e că au tăcut, după ce dimineaţa şi la prînz mîrîiau public.

Ieşirea opoziţiei cu răcnete de “lovitură de stat”, ieşirea lui Traian Băsescu cu “mineriadele” rămîn în zona ridicolului. Un preşedinte care se pretinde singurul garant al justiţiei. Ce să mai comentez?

Primesc invitaţii de la ISP (Institutul de Studii Populare, un think tank pedelist absolut penibil în atitudine şi în propagandă în toţi aceşti ani) să se iasă în stradă împotriva dictaturii lui Ponta. Cu alte cuvinte, oamenii fostei puteri speră să iasă ciumpalacii şi pentru ei. Ciumpalacul de mine nu va ieşi pentru că nici în ianuarie nu am ieşit pentru USL. Am ieşit pentru ca eu şi un grup de prieteni cu idei comune să ne facem auzite cererile.

După cum vedem, în acest moment, avem clanuri care-şi dau lovituri în cap, nu lovituri de stat. Cum spunea prietenul Gruia, nu e lovitură de stat, e doar cod portocaliu. Trebuie să oprim noua putere din zelul cu care înşfacă instituţiile? Sigur, trebuie criticaţi dur.

Dar nu cum o face Macovei care urlă la Europa să retragă drepturile României – cum să-ţi permiţi aşa ceva, doamnă parlamentar? Nici cu genul de articole de pe Deutsche Welle cum a fost cel apărut azi unde hop-ţop facem comparaţie cu Hitler (Goţiu a plusat şi l-a băgat şi pe Ştefan cel Mare în schemă). Opriţi-vă, fraţilor, din isterie. Dacă strig acum “lovitură de stat”, cînd va apărea cev grav, ce vom mai striga?

Cînd sînt abuzaţi cetăţenii cu liberalizări de preţuri, cu legi ale sănătăţii care îşi bat joc de dreptul minimal la îngrijire, ce strigăm atunci!? Strigăm că aşa zice FMI sau UE să facem,  deci e normal. Pentru că ne e frică să folosim democraţia într-un fel incomod, noi sîntem “democraţi” numai cu ştampilă de la Vest. Democraţia dictată de Fondul Monetar e bună din oficiu? Poate pentru cele două clanuri de politicieni şi pentru o masă de naivi. Pentru mine nu. Ianuarie a fost de aceea veritabil anti-sistem, pentru că aceste mesaje au fost prezente, pentru că s-a vorbit de cum sînt plătiţi profesorii sau medicii, pentru că a fost atacat un stat poliţienesc (real, dacă ne uităm cît s-a “investit” în servicii pe timp de criză).

În relaţie cu FMI, cu autorităţile europene, cu corporaţii puternice (vezi gazul de şist şi Chevron unde puterea Ponta s-a comportat absolut ridicol, votînd ceea ce au respins în opoziţie) deja s-a confirmat că USL e pus pe treabă  exact ca PDL.

Aşadar, cu ochii pe ei, deja au demonstrat că vor să rezolve în stil “maghiar” schimbarea puterii (Marius Cosmeanu avea pînă la un punct dreptate în comparaţia cu Ungaria, cu precizarea că sîntem departe de acel radicalism, dar, e adevărat, nici nu i-am văzut cu majoritate absolută). În loc de un preşedinte cu vis de putere totală, vom avea o gaşcă. Cum îi oprim? Forţăm să răspundă în faţa adevăratei agende, fiecare cum putem, prin promovare de teme, subiecte şi prin dejucarea propgandei de trei lei pe care o face opoziţiei acum. Învăţăm să cerem drepturi, să cerem protecţie pentru masa din ce în ce mai mare şi mai vulnerabilă? Dacă da, mă bag. Dacă e doar ca să ţipăm isteric, nu.

Am auzit cuvîntul “popor” de o mie de ori azi. USL nu e PDL. USL e un Băsescu colectiv. E asta dictatură? Nu. E prilej de abuzuri? sigur. Azi comit abuzuri unii împotriva altora. Dup-aia îşi revin şi ne abuzează cot la cot pe noi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!