RSS Feed

Misterul MAPN: nu mai avem bani de oameni, avem numai de arme şi de comisioane

vezi toate articolele de
06 Sep 2017 la 14:21 28 comentarii 1013 vizualizari.

Există o politică a lui ”nu mai avem bani decât pentru lux”. Se pun în față mulțimi flămânde și apoi se extrag tot soiul de noi și noi funcții, pensii, rente.

PSD aplică și mici unguente sociale, o mărire de salariu minim, dar și cu scăderea CAS la angajator, o tăxuță mică pe benzină pentru că suntem prea timizi ca să impozităm mamuți care sunt în stare de aproape-monopol. Se dă un atac discret la cei precari sau la limita de jos a clasei de mijloc pentru consolidarea unei pături de mijloc pe bani publici.

În acelaşi timp experţi pe bani publici europeni sau antiPSD ne oferă soluţii de micşorare a statului ca să ia prietenii lor din privat banii – nu, nu simplific, doar vă scutesc de citit rapoarte indigeste cu aceleaşi concluzii: privatizaţi, îngrădiţi accesul, sărăcanii să moară.

Avem această criză ciudată la MAPN. Ciudată și ironică, când te gândești că vine după anunțarea cu pompă la Washington că suntem cei mai cheltuitori și silitori elevi ai NATO. În esenţă, criza cheltuielilor de personal ţine şi de inegalităţile din sistem unde ai o masă de angajaţi plătiţi ridicol şi tineri generali care se lăfăie.

Nu mai avem bani pentru măriri de masă, avem bani pentru diverse privilegii şi pentru armament. Dar şi aici, în zona achiziţii, stă să explodeze o problemă cât casa. Pentru că ni se va întoarce în cap retorica lui 2%, singura frază obsedantă a Cotrocenilor, fraza cu care s-a defilat la Washington lângă preaiubitul Trump.

Ţuțuianu, bănuit inclusiv că s-ar fi împrietenit cu Iohannis, am auzit-o la televiziuni privat-guvernamentale, este de fapt victima unui mare viitor scandal: bătălia pe cheltuirea sumei enorme pentru achiziții.

Nu vă gândiţi doar la rachete, bugetul MAPN a tot crescut, anul ăsta a atins culmea “strategicului” cu banii de la buget. Iar asta presupune şi un keynesianism de partid: investiţii dirijate, bătălie pe contracte diverse, posibile frecuşuri între ministrul de resort şi prim-ministrul din umbră, Dragnea.

Sunt multe dimensiuni care ne scapă, discuţiile fiind pe cât de des trâmbiţate pe atât de secret purtate. Secret şi cumva haotic. La suprafaţă ies, de exemplu, contradicţii care irită. Avem în ultimii ani investiţii în industrie din partea francezilor şi germanilor. După ce anunţăm investiţia, pac, anunţăm alte mari cumpărături (fără investiţii necesare în România) de la americani.

Ieri, de exemplu, apărea un material interesant în România liberă despre cum anul trecut a fost scos 80% off set, investiţii care să acompanieze achiziţia. În tăcere tehnocrată şi aprobare transpolitică, s-a relaxat o lege care probabil încurca cheltuielile mari accelerate pe placul marilor companii de armament.

Contractele de armament prin care România cumpără de la Statele Unite ale Americii sistemele de rachete „Patriot“ și HIMARS, în valoare de 5,15 miliarde dolari, nu beneficiază de offset. Adică, americanii nu mai sunt obligați de lege să investească în economia românească și în crearea locurilor de muncă minimum 80% din valoarea contractelor.

Motivul? Guvernul Cioloș a modificat legea offset în defavoarea statului român, astfel încât contractele încheiate la nivel de guverne să nu mai beneficieze de măsuri compensatorii.

Inițiatorii acestei modificări legislative au fost Costin Borc și Mihnea Motoc. Primul a fost vicepremier și ministru al Economiei, iar celălalt – ministrul Apărării. În plus, nici Guvernul Tudose, controlat din umbră de liderul PSD, Liviu Dragnea, nu dă dovadă de transparență și nici nu respectă Legea achizițiilor publice în ceea ce privește cumpărarea celor două sisteme de rachete de la americani. (sursa)

Am trecut de jumătatea lui 2017, ţara noastră s-a angajat să facă mari cheltuieli pe apărare, nu prea mult pe oameni, că pe ăştia nu prea iei comisioane şi nici bătăi pe umăr de la maimarii lumii. Încă de pe vremea lui Cioloş ne încurcăm în strategii şi cheltuieli între UE şi SUA. Cioloş se poza cu Hollande în septembrie, dar după câteva luni apăreau frecuşurile între giganţii Airbus şi concurenţă, Bell Helicopters (vezi aici).

Deci bine ar fi să vedem ciudăţenia cu demisia lui Ţuţuianu, nu neapărat doar o panică pentru salarii, cât o panică despre ce, de unde, cât cumpărăm până la sfârşitul anului. Interese şi contracte enorme şi tot soiul de politicieni care au un tremur de mână la contactul cu diverse contracte. Plus nişte batalioane de lobby care le dau insomnii decidenţilor din Cotroceni şi Victoria. O fi criză de bani pentru salariaţii şi pensioanarii MAPN. Dar e şi angoasa cheltuielii făcute prost, repede & scump – că aşa e strategic – şi atâta pot să facă elitele secrete şi semisecrete şi strategice pe care le plătim porceşte de la buget: să dea bani către companii puternice şi să dea comunicate panicate către salariaţi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

28 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!