RSS Feed

Nu mai sunt mineri să îi apere, doar proşti în faţa televizoarelor

vezi toate articolele de
01 Feb 2017 la 00:38 130 comentarii 2457 vizualizari.

În Coreea de Sud, protestele împotriva corupţiei durează de 3 luni şi patru zile. În faţa ordonanţelor de urgenţă adoptate de guvernul Grindeanu, e nevoie de o nouă Piaţă a Universităţii pe termen lung. De data asta nu mai sunt mineri să îi apere, doar nişte proşti în faţa televizoarelor.

Din experienţa Trump, Brexit, şi mai nou PSD e însă clar că forţele progresiste, liberale din societate au probleme de comunicare cu o parte importantă a populaţiei, cu “proştii din faţa televizoarelor”.

În ciuda ordonanţelor pentru borfaşi, PSD are legitimitate democratică, chiar dacă măsurile pe care s-au grăbit să le anunţe nu au fost în programul lor electoral. În cazul unor alegeri anticipate, nu este clar că nu ar forma din nou Guvernul.

De ce votează românii politicieni corupţi? Cum îi putem convinge să nu mai voteze corupţia?

  1. Politicienii corupţi promit: au planuri ambiţioase de cheltuieli publice, autostrăzi, spitale, şi cam orice proiect din care ştiu că partidul lor poate câştiga bani. De cealaltă parte, politicienii cinstiţi nu promit decât reduceri de cheltuieli, stat minimal, cunoscând cam cât de ineficientă şi de coruptă este administraţia in acest moment. Opoziţia a ajuns să adopte limbajul experţilor FMI, uitând că trebuie să câştige voturi.
  2. Pe aceeaşi linie, politicienii corupţi chiar livrează bunuri publice vizibile: pentru unii, “a făcut parcul frumos” e un motiv mai important de a vota un politician decât intangibilele prejudicii legate de acte de corupţie.
  3. Politicienii corupţi “ocrotesc” demnitatea persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale. De prea multe ori politicienii cinstiţi pun semnul egal între ajutoare sociale şi lene. Ca atare, sunt nepopulari. Când Nicuşor Dan vorbea despre teleormanizare, cu siguranţă nu îşi atrăgea simpatia teleormănenilor. La polul opus, PSD se prezintă un garant al ajutoarelor şi pensiilor. Discursul asupra ajutoarelor sociale trebuie să se normalizeze: deocamdată opoziţia a adoptat discursul băsist de a stigmatiza orice bugetar, pensionar sau beneficiar de asistenţă socială, cu consecinţe electorale clare.
  4. Frica de anticorupţie: sistemul a funcţionat în baza unei vaste înţelegeri între politicieni corupţi, subalterni şi diverse categorii de bugetari şi angajaţi ai companiilor de stat. Ca atare, oamenii de rând care nu declară venituri, care au dat mită pentru diverse avantaje, pensionari care mint asupra gradului lor de handicap, sau angajaţi care au beneficiat de diverse acte de corupţie, se tem că lupta anticorupţie va coborî în rândurile lor. Purismul în materie de anticorupţie nu este strategic: discursul trebuie concentrat asupra politicienilor corupţi şi actelor de mare corupţie, pentru a crea oarecare sprijin în rândul oamenilor speriaţi că anticorupţia va ajunge să îi sancţioneze şi pe ei.
  5. Lipsa de informaţie şi/sau dezinformarea: România are un procent extrem de redus de utilizatori Internet, în jur de 60% din populaţie. Pentru restul, vocile ţipătoare, intrigante din studiourile Antenei 3 şi ale RTV au success. În ultima vreme s-au adus în discuţie boicotarea acestor posturi si rolul CNA de a sanctiona dezinformarile.
  6. Lipsa de educaţie: când o parte importantă a populaţiei este compusă din analfabeţi funcţionali, discursul despre corupţie nu are cum să producă efecte. Pe de altă parte, elitele care deplâng modul cum votează majoritatea populaţiei sunt şi cele care ar trimite majoritatea populaţiei la “şcoala de maiştri”. Finanţarea educaţiei publice, a “bugetarilor” profesori, asigurarea unei educaţii liberale în loc de a trimite copiii săracilor direct la filiera vocaţională ar asigura un electorat de tineri mai bine informaţi şi angajaţi politic.

In faţa ordonanţelor PSD, protestele pot provoca o criză politică suficient de puternică pentru a răsturna guvernul Grindeanu. Pe termen mediu în schimb, România are nevoie de un partid cinstit de stânga, care să poată contracara PSD pe palierul său electoral traditional, sau cel puţin de o retorică mai puţin elitistă şi agresivă din partea partidelor de dreapta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

130 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!