RSS Feed

NU pe bune, aţi manifestat împotriva segregării? Hai, nu pe bune!?

vezi toate articolele de
15 Nov 2014 la 11:34 128 comentarii 3286 vizualizari.

Manifestaţiile din această săptămînă sînt eşecul politic al unor proteste care în loc să devină indignate au devenit fakeuri oranj. Mă doare cînd spun asta, că doar cu unii dintre oamenii din stradă am stat cot la cot în destule ocazii critice.

Cel mai scîrbos lucru al acestei campanii chiar a fost segregarea, potenţarea la maximum a unui discurs pe care ultimii zece ani l-au tot băgat pe gîtul celor mai precari, 40% pe muchia sărăciei, alţi 40% care nici nu vor să se uite în jos că ameţesc de la apropierea de sărăcie . Şi văd acum într-o proclamaţie de la Cluj sau aşa ceva că e trecută şi asta cu segregarea acolo, să fie:

Încetarea imediată şi completă a oricărui discurs de tip separatist, a discriminării şi instigării la ură pe criterii etnice, rasiale, de clasă, statut social, opţiune religioasă sau politică. (sursa)

NU-mi bat capul să înţeleg de ce ţin Goţiu şi alţi uniţisalvăm să facă proteste “neutre de dreapta”. Însă ce trebuie să înţelegem toţi e că dincolo de Ponta şi de Iohannis eu în toamna asta am văzut o clasă de mijloc mult mai violentă decît mahalaua violentă de care vorbea un imbecil care-am văzut că-şi făcea şi el selfie-uri pe la Cluj.

Toamna asta a încununat ani de excluziune şi conflict de clasă grav. NU aşa într-o enumerare firavă cum scrie în acea proclamaţie doar ca să ne simţim proaspeţi şi împliniţi. Scrieţi proclamaţii după ce conştientizaţi asta:

  • că media favorabile dreptei au produs jeg la fel de profund ca Antena 3 – chiar, Active Watch, poate număraţi propuneri de vot cenzitar, babe ştirbe şi suboameni pesedişti de printre neuronii hotnewsişti sau gândurişti.
  • că un om încurajat să meargă la vot în Teleorman cu ulei sau făină poate fi la fel de inocent ca un om care primeşte în Bucureşti voucher pentru ceva cool dacă votează (pentru că dacă ia ceva cool, e antipericolul Ponta, evident)
  • că mita CAS la mari angajatori e de zece ori mai grasă decît indexări fireşti ale pensiei de care profită nesimţiţii de la guvernare acum
  • că dreapta iar se dă civică şi foloseşte energii care ar trebui să fie preocupate de social şi mediu şi punct.
  • că chestiunea justiţiei e evident importantă. Şi luptăm împotriva corupţiei dar fiind foarte atenţi la cine bagă bani şi sprijin fix sub fundul anticorupţilor care ne-au mai tras-o şi cu Roşia Montană şi restul. Anticorupţii spun de obicei “da, păi să-i ia pe toţi şi pe Băsescu, şi Udrea, dacă au făcut ceva”. O spun iar apoi repetă poeziile servite de Băsescu.
  • sigur, unii spun că aşa e la protest, se lipesc tot felul de nedoriţi, cum a fost şi în 2012 şi etc. Nu e acelaşi lucru. De data asta totul e foarte clar, sînt doi candidaţi şi protestatarii vor să voteze cu unul anume.
  • e o discuţie şi cu legea amnistiei şi graţierii. Sigur, e mereu un pericol ca ăia din Parlament să-şi dea legi de protecţie. Nu e un pericol mai mare decît ideea creaţă a unora cu care sînteţi acum cot la cot şi care cîndva vroiau să privatizeze pînă şi urgenţele. Numai că avem senzori civici diferiţi în ce priveşte pericolele – pe ăştia cu corupţia îi mai ţin în frîu UE şi restul. În ce priveşte abuzul economic UE şi restul îi încurajează. V-aţi prins de ce e important să nu vă lipiţi de vreunul dintre partidele mari? Cînd vom reuşi să intrăm cu adevărat în UE? Cînd vom înţelege lucruri minimale precum faptul că taxa unică nu e o icoană de se pupă cînd intri în biserica UE. Ce-ar fi să mai fim “mai europeni” şi în felul european în care se critică acum un establishment financiar şi politic care nu oferă nici un viitor.
  • că partidele fură, că PSD uneori fură mai mult decît PDL la alegeri, sigur, observaţi votul, faceţi tot ce poate, manifestaţi pentru asta, dar Mihai Goţiu nu-mi vinde avînt revoluţionar în probleme de astea: partidele mari de azi nu mai sînt în stare să se observe unul pe altul pentru că sînt într-un blat continuu. Şi atunci ce faceţi voi? Îndemnaţi la vot cu un candidat, nu pe faţă, ci aproape pe faţă?
  • una de final cu nervi – chiar am ajuns proştii lumii să facem minirevoluţii pentru Partidul Popular European, haideţi , bre…

Votul n-a fost nicicînd mai irelevant ca în toamna asta. Faceţi ce vreţi, nu mă mai bateţi la cap cu votul absolut necesar, nu-i obligatoriu şi dacă iubiţi statul de drept nu-mi băgaţi din alea cu “stai acasă, deci Ponta”. Ba uite că “deloc Ponta”. E pur şi simplu o absenţă de la un show îndoielnic.

P.S. Mişto ce-a scris Mihnea Blidariu, de la faţa locului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

128 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!