RSS Feed

Nu vrem transport public gratuit, dar ce vrem de la RATB? Franța protestatară are o șansă. România protestatară ar trebui să evite penibilul

vezi toate articolele de
10 Jun 2016 la 12:20 2 comentarii 1256 vizualizari.

Freamăt. Cum adică transport public gratuit? Adică să ne “înghesuim cu toţi ţiganii şi sărăcanii”? – da, am citit şi astfel de reacţii demente pe facebook. Ceea ce poate fi o discuţie serioasă pe transport public se transformă într-o reacţie fără sens împotriva gratuităţii.

Vă propun să ignorăm și populismul sau rasismul facebookist, și comunicatul-prosteală dat de Firea, și să facem din RATB un subiect pentru toată lumea, e foarte important după ce am vorbit ca niște mori stricate timp de decenii numai despre unde și cum să mai punem mașinile.

Oraşul ăsta e plin de bani. Toţi am convenit că sînt distribuiţi aiurea. Inclusiv din proastă orientare administrativă: se cheltuie pe pasaje, poduri, autostrăzi fantasmagorice etc. Cu banii cheltuiţi pentru o cursă din start pierzătoare pro-maşini se putea susține nu doar transport public gratuit, ci cred că puteam să şi primim un leu pentru fiecare cursă cu autobuzul.

Propunerea de gratuitate e suspectă pentru că nu știm cît ajută la renovarea RATB. Dar nu putem s-o respingem din start. Unii o resping justificat, alții pentru că mai au o ocazie să-și sublinieze statutul de bucureștean aparte, special.

Pentru că, da, mi-e clar că mulţi dintre concitadinii mei care se cred culmea progresului civilizaţiei au o problemă de statut. Middleclassu bucureştean n-a evoluat nici pînă la genunchiul broaştei, deci nu e pregătit să-şi dea prea ușor curul jos din maşină. Dacă mă dau jos din maşină, atunci în autobuz n-ar trebui să aibă acces toată precaritatea bucureşteană, milioanele care merg la munci prost plătite şi care mai și transpiră.

Firea a transmis aşa printr-un comunicat:

„Modernizarea transportului public este o prioritate pentru mine, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru biciclişti. Voi găsi căile economice cele mai potrivite pentru ca transportul public să fie gratuit, într-un timp rezonabil, tocmai pentru a încuraja cât mai mulţi bucureşteni să îl folosească” (sursa)

E o chestie vagă. Firea face populism de doi lei cu nervii noștri. Aruncă în popor cu chestii foarte serioase emise în două rînduri. Asta după ce a devenit primar. NU trebuie să uităm un amănunt interesant: pentru recentele alegeri, au fost selectați de echipa PSD mulți candidați din Metrorex, Ratb, RADET – nu știu cîți au intrat în consilii, dar șeful de campanie pe București a declarat acum cîteva saptămîni că au ales mulți oameni din zonă. Teoretic măcar, ăia trebuie să-i fi spus și ceva realități grele despre transportul pulic.

Am văzut un alt comentator că bucureşteanul de bine nu ia autobuzul pentru că e împuţit. Ca utilizator al acestui serviciu, aş spune atît: nu e împuţit, serviciul e în standarde corecte, e desigur populat şi de şoferi imbecili care nu dau drumul la aer condiţionat sau conduc ca piloţii de formula 1. Problema mare e la flotă, nu sînt maşini destule. De aici, timpul de aşteptare exagerat în unele cazuri. 2. Neacoperirea unor trasee, uneori dubios lăsate așa. Zona Băneasa-Otopeni e aproape clar o combinaţie de business favorabilă unor transporturi private alternative, microbuze tip kamikaze care pot oricînd face victime. Apoi, mi-e clar că e și o desconsiderare a ”clientului” – ”merge și așa” pentru că, vorba aia, nu călătoresc  cetățenii de categoria 1 cu RATB…

RATB are mari probleme. Cea mai mare ar fi să nu mai poată livra cît livrează acum. În ultimul deceniu, treaba s-a tot degradat. Dar a fost şi politica municipală de a face totul pentru automobilişti – asta, desigur, în timp ce au demarat programe de jaf penibil (ridicări de maşini) sau au făcut din locul de parcare un soi de nou sentiment de “apropritar bucureştean”. Nu uitați însă că ne-am putea trezi în situația în care să urlăm că vrem RATB măcar ca în 2010. Deja sîntem în situația asta, din punctul meu de vedere.

De unde banii? De ce să renunți la 40 de milioane de euro dintr-un buget oricum subvenționat? E o întrebare corectă din moment ce nu e nici o presiune pentru ieftinire. Se poate să facem gratuit transportul public fără măsuri concomitente care duc la frustrarea serioasă a automobiliştilor? Taxare pentru centru, benzi speciale pentru autobuze etc. Firea dă un comunicat şi atît, în mod normal trebuia să dea măcar un început de plan, nu trei fraze. În campanie a mai spus că va facilita apariția unor parcări la marginea Bucureștiului pentru a scoate măcar mașinile venite din provincie în afara orașului. Tot prea puțin.

Foarte clară e și ”diferența de imagine” între călătorul cu RATB și călătorul cu metroul. Metroul curat, foarte bine păzit (la unele ore și în unele zone infinit mai aglomerat), e desigur, mult mai confortabil. Metrorex are clienți de importanță zero. Cu RATB-ul se subînțelege că merg ăștia mai loviți de soartă, soarta de a nu avea gură de metrou.

Am auzit și ideea contopirii RATB cu Metrorex – ar fi capabilă primăria să le conducă pe amîndouă? Răspunsul empiric de pînă acum: în nici un caz, mai toți de la primărie par puși pe externalizare completă a muncilor grele, nu par dispuși să preia noi responsabilități.

O discuție bună e despre structura veniturilor bucureștenilor? Sînt ”corporatiștii” toți bine plătiți? Sunt date care ne spun că nu, unii sînt plătiți chiar prost spre foarte prost. Deci nici măcar pentru casta asta de ”aspiraționali” agresivi nu e fără sens să vorbim totuși despre gratuitate ca despre un ajutor binevenit. Eu m-am cam plictisit să aud ”banii nu-s o problemă”.

Dacă iei cazuri precum Tallin, unde această gratuitate nu a ajutat cu nimic, trebuie să mai iei nişte date în considere: de exemplu faptul că în Tallin rata de călători cu transportul public era deja destul de mare. În Bucureşti, nu poţi face asta fără investiţii concomitente în flotă şi în modificarea infrastructurii de transport. Pe de altă parte, pot apărea beneficii. Ştiaţi că ANAF percepe TVA pentru toţi pensionarii din Bucureşti (fie că merg sau nu cu autobuzul) – pentru că au gratuitate toţi şi vorba aia, se calculeaza mai uşor. Eliminarea unor astfel de aberaţii ar fi bună.

O dată utilă ar fi că proporția de subvenționare din București, cam 500 de milioane dintr-un buget de 800 de milioane, nu e ceva ieșit din comun. Sînt regii publice vestice subvenționate și cu 90%. Transportul public nu rezistă fără pierderi, e o pierdere asumată pentru beneficii regăsibile în alte sectoare.

Roma, în anii ‘70 a încercat cîteva luni gratuitatea, tot din cauza traficului sufocant. Experimentul n-a reuşit, s-au întors la bilete.

În oraşe mari din Europa sînt reţele care ocolesc plata organizindu-se. Pentru taxe mult mai mici, merg gratis si-si platesc amenzile intre ei. Asta pentru că in unele tari costurile sint foarte mari. Nu e cazul in Bucuresti. Pretul la bilete e rezonabil. (mai multe cazuri, enumerate aici).

În Tallin, s-a constatat că aceia care mergeau pe jos au trecut la autobuz. Dar de la maşină la autobuz n-au trecut decît un procent.

Dincolo de goarne penibile anti-gratuitate, haideţi să discutăm şi serios posibilităţile de a face din RATB o soluţie anti aglomeraţie. Un prim pas ar fi să ne aducem aminte că am putea pune presiune civică pentru schimbarea politicilor viitoare în RATB. Eu zic că Bucureștiul e un oraș bogat cu mulți săraci. Gratuitatea nu e deci o discuție în vînt. Putem însă începe d ela chestii mai simple: de exemplu, se pot reduce costurile preorășenești. E o urgență intrarea în forță a RATB pentru acoperirea unor trasee lăsate pradă unor mafioți privați. Se pot adăuga gratuități pentru anumite linii, nu pentru toate, de ce nu? Dar să nu respingem discuția. Putem profita chiar de strategiile ieftine ale dnei Firea pentru a o forța să intre în detalii importante din planul pentru RATB.

Franța protestatară are o șansă. România protestatară ar trebui să evite penibilul

Reflectarea în România a protestelor din Franța este aproape fără excepție ”cu substrat” – penibilii de francezi cărora li s-a urît cu binele, comuniști, socialiști etc. Euro 2016 începe azi și e o șansă și pentru protestele care țin de luni de zile, cu latură sindicală, latură de mișcare de stradă nesindicalizată dar aliată pentru ținte sociale, ar putea fi un nou balon de oxigen după obosirea altor modele europene de protest.

Din păcate, în ziarele mari e prezentată amenințarea teroristă lîngă ”riscul social”. Este incredibil, dar a devenit un loc comun – Isis a învins.

Evident, apar știri generoase cu conflictele între suporteri după ce luni de zile nu s-au văzut proteste de mari dimensiuni și conflicte cu forțele polițienești pe străzile din marile orașe franțuzești. Și asta e o formă de dezamorsare. Oamenii care nu vor flexibilizarea muncii sînt și ei un soi de suporteri beți, nu-i așa?

Greve în transporturi, rafinării blocate (3 din 5 la Total) și alte blocaje și proteste în orașe importante. Blocada media nu doar din România, ci și din Franța, poate fi spartă doar de fotbal.

Cea mai ridicolă formă de prezentare a protestului ca o formă de armonie între nemulțumiți și elite este prezentă în noile reclame Carlsberg. Revoluția Franceză era o mare băută simpatică. Glumițe fără imaginație, indiscutabil apreciate de iubitorii de armonie socială cu forța.

În România, se anunță protest, la chemarea unui nene de la tv, pentru renumărarea voturilor pentru Clotilde Armand. Adică punctul maxim de farsă la care puteau ajunge mișcări de stradă. Se pare că apărătorilor statului de drept le e imposibil să accepte regulile uneori crude și ireversibile ale aceluiași stat de drept… La fel cum le e imposibil să accepte că nu poți face calcule statistice ignorînd variabila ”om”. Nu toate secțiile au același tip de votant, nu toate cartierele sunt la fel. Furt există la fiecare alegeri, nu așa mare cum se crede – mai toată lumea a convenit că la aceste alegeri a fost mult diminuat de măsura cu scanările. Chestiunea cu reprezentanții aduce o îngrijorare reală – da, ceilalți reprezentanți din secție pot face blat ca să te fure. Pot, dar nu cred că toată lumea fură și numai USB nu. Să fim totuși serioși.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  [...] Posted on iunie 10, 2016 by Alexandru Racu Ăștia care, vorba lui Costi, nu sunt dispuși în ruptul capului să-și dea jos curul din mașină, dar se plâng că merg cu [...]

 • 2

  Pretul unui bilet nu este ,,rezonabil”,ci este unul nesimtit de ieftin ! In Iasi,un bilet{una calatorie}costa fix 2 lei,asta de cca 5 ani.

  Dicusor Nanut
  2016-06-11 08:09:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!