RSS Feed

O gioarsă a Securității a fost președintele României?

vezi toate articolele de
23 Sep 2015 la 03:47 5 comentarii 2670 vizualizari.

Bătrînii securiști au început să-l dea în gît pe Traian Băsescu. De fapt, am impresia că e vorba de un singur securist, Silvian Ionescu, asta dacă nu cumva ex-generalul Iulian Vlad a vrut să dea o ultimă lovitură în calitatea lui de fost stăpîn al dosarelor, prin intermediul unuia mai mic în grad. Mă îndoiesc, dar nu exclud nici ipoteza asta, fiindcă în orice bătrîn general de Securitate se ascunde un ticălos care a avansat în grad călcînd pe cadavre.

Silvian Ionescu n-a fost deranjat de nimeni în toți acești 25 de ani, ba chiar a dus-o dintr-o funcție înaltă în alta și mai înaltă, la fel ca mulți alți securiști care s-au descurcat după Revoluție mult mai bine decît pe vremea lui Ceaușescu. Care cu funcții bănoase la stat, care cu afaceri și mai bănoase cu statul. Personajul mi se pare detestabil, fiindcă a tăcut cu folos pe vremea cînd Traian Băsescu as fost președinte, iar acum face dezvăluiri sperînd în noi foloase, ori poate pentru a i-o trage, pur și simplu, lui Băsescu, din motive pe care nu le știu decît ei doi.

E cu putință ca asta să fie răzbunarea serviciilor pe care fostul președinte, la sfîrșit de mandat, dar mai ales după aceea, le-a acuzat, împreună cu Elena Udrea, de ticăloșii politice de neiertat. Așa că în ciuda faptului că Băsescu s-a înconjurat de foști băieți cu ochi albaștri cît a fost președinte, n-a scăpat după aceea de tratamentul pe care ofițerii de Securitate li-l aplicau și pe vremea lui Ceaușescu colaboratorilor deveniți inutili. Li se retrăgeau privilegiile, asta însă fără tam-tam.

Acum, Silvian Ionescu, i-a tras-o fostului său subordonat pe linie informativă și cu acuzații din care rezultă că se ocupa și de turnătorii despre marinarii care făceau trafic cu diverse mărfuri,la fel cu s-a lăudat el însuși că ar fi făcut cînd era căpitan de navă, dar mai era și capul unei rețele de propagandă, subvenționate de Securitate. Din acest moment, Traian Băsescu are o problemă de nerezolvat, dacă a fost cap de rețea a Securității, fiindcă asta ar însemna că fostul președinte al României a mințit în falș cînd a spus că relațiile lui cu Securitatea s-au rezumat la rapoartele de serviciu la care era obligat prin natura funcției.

Unii ar putea spune că adevărul, oricît de tîrziu ar ieși la iveală, și indiferent din partea cui vine, tot adevăr rămîne. Dar cînd adevărul iese la iveală cu mare întîrziere, minciuninile și complicitățile mincinoase apucă să producă efecte imposibil de înlăturat. Așa că dacă Parchetul General se va autosesiza împotriva lui Traian Băsescu, așa cum ar trebui, deși ar putea intra pe fir și DNA pentru afacerea Flota, fostul președinte al României s-ar putea să-și piardă privilegiile de care se bucură, iar pentru fals în declarații n-ar fi de mirare dacă s-ar alege și cu o condamnare penală. Dacă justiția română n-ar fi cum e, aș zice că pe Traian Băsescu îl așteaptă vremuri chiar mai nasoale decît pe Adrian Năstase.

Marele meu regret e că asta ar fi încă o victorie a Securității, nu a democrației noastre care, încă o dată, se dovedește chioară și handicapată, fiindcă a fost manevrată de securiști sau de slugile lor politice, încît un fost președinte al României a avut, deasupra sa, securiști care au tăcut zece ani și care acum au început să i-o tragă fără perdea, ca unei gioarse.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments
 • 1

  Ca unei gioarse? Putin spus.
  Basescu are marele merit de a ne fi aratat ce inseamna sa i-o dai la buci lu’ Kovesi, Ponta, Coldea. Ce inseamna sa te smiorcai Ambasadei americane si dup-aia sa le-o dea la cioc. Basescu ne-a invatat cum sa i-o sugem si cand cu referendumu’, si cand cu casa din Mihaileanu, si cand cu Flota, si cand cu ratata mintal EBA la Bruxelles. Datorita lui basescu acum stim cat de prosti suntem si cate tone de cacat suportam in cap. Asa ca ar trebui sa-i multumim. Cu Livia Stanciu in frunte!

 • 2

  Tati, dar frustrat mai ești! În general, mai visezi și altceva decat ,,Basescu la pușcărie,, ?

 • 3

  Fostii securisti aveau ceva important: informatiile despre economia de piata, relatiile de pe teren, poate si avere. Au stiu ce urmeaza, ne place, nu ne place. Erau pregatiti sa supravetuiasca in orice conditii, ca orice ofiter de informatii. Cristian Troncota explica pertinent in cartile sale situatia. Duplicitarii… Asa e titlul cartii… Cati romani erau informatii, erau pregatiti sa supravetuiasca. Plus ca la Fane Gheorgiu se studia CAPITALISMUL, erau informati bine in legatura cu noua structura sociala. Plus ca si capitalistii aia aveau interese, nu-i interesa ca tipii care faceau afaceri erau fosti securisti, banii nu au miros… Poate ii si apreciau pentru ce faceau… pe bani!

 • 4

  Pentru cei interesati,

  Am sters doua comentarii. Ambele contineau insulte care-i descalifica pe autorii lor, chiar daca scriu sub pseudonim. Basescu, cel putin, atunci cind insulta pe cineva o face in nume propriu.

 • 5

  Eh, ati sters si comentarii neinsultatoare – sau le-ati blocat din start, daca nu va erau favorabile. Vad, insa, ca nu ati sters articolul dv., articol care se bazeaza pe un document fals, cum se obisnuieste pe la antene…

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!