RSS Feed

O lumânare pentru Justiţie. Timp de 30 de ani tragedia de la Certej a fost ascunsă de autorităţi. Jurnalistul care a făcut public dezastrul a fost condamnat săptămâna trecută

vezi toate articolele de
30 Oct 2013 la 21:11 33 comentarii 5770 vizualizari.

La Cluj, la Bucureşti, la Timişoara  şi în alte localităţi s-au aprins astăzi lumânări pentru victimele tragediei de la Certej. Pe 30 octombrie 1971, digul iazului de decantare s-a rupt. 89 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 79 au fost rănite. Ancheta oficială nu a găsit vreun vinovat, toată tragedia fiind pusă pe seama unor „factori imprevizibili”. Mai mult, autorităţile fostului regim comunist au păstrat tăcerea asupra proporţiilor dezastrului. Au trecut 30 de ani până când, un jurnalist de investigaţii, Tudor Ştirbu, a publicat, în Hunedoreanul, prima anchetă despre tragedie. După accidentul de la Kolontar, din Ungaria, din octombrie 2010, pe baza articolului din Hunedoreanul, a fost realizat un nou material, care a apărut la nivel naţional, în cotidianul Adevărul.

Acum, tragedia de la Certej este cunoscută de opinia publică. Mai puţin cunoscut e faptul că Tudor Ştirbu a fost condamnat săptămâna trecută de către Curtea de Apel Cluj la daune civile în valoare de 5.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 3.700 de lei. Pentru un alt articol de investigaţie, publicat în Clujeanul, în vara anului 2006. Decizia Curţii de Apel o menţine pe cea a Tribunalului Cluj din primăvara acestui an. Nu intru în amănunte de fond, pentru că motivarea este absurdă (detalii aici şi în Raportul FreeEx, paginile 39-40). Ceea ce i se reproşează jurnalistului este titlul cu care articolul a fost promovat pe prima pagină a Clujeanului. Rămân la convingerea că nici acel titlu nu justifica despăgubirile, dar chiar şi dacă ar fi fost aşa responsabilitatea nu-i aparţine lui Tudor Ştirbu, ci conducerii ziarului. Prima pagină este atribuţia redactorului şef sau, după caz, redactorului şef adjunct. Lucru pe care l-am şi susţinut în faţa instanţei. În vara lui 2006 eram redactor şef adjunct la Clujeanul, iar dacă ar fi trebuit să fie cineva amendat pentru respectivul titlu, eu ar fi trebuit să fiu, nu reporterul!

Tudor Ştirbu este unul dintre puţinii jurnalişti de investigaţii din presa locală. Articolele lui (inclusiv cel în discuţie) pot fi predate la şcolile de jurnalism, din punct de vedere al documentării şi al citării tuturor părţilor. Doar eu ştiu câţi peri albi mi-a scos când trebuia să amân publicarea unei anchete cu săptămânile, pentru că mai avea de dat telefon, mai trebuia lămurit un amănunt, aparent minor.

De fapt, formularea corectă e Tudor Ştirbu a fost unul din ultimii jurnalişti de investigaţie din presa locală. Pentru că, la ora actuală, jurnaliştii de investigaţie nu mai au căutare în redacţii. De ce ar mai avea nevoie ziarele şi televiziunile de jurnalişti care să scrie despre tragedii precum cele de la Certej, despre corupţie, mizeriile din spitale?

Astăzi s-au aprins lumânări pentru victimele tragediei de la Certej. Vă rog aprindeţi una şi pentru Justiţia română. Nutresc speranţa că dezastre ca cele de la Certej nu se vor mai produce. Dar dacă se vor repeta, nu vor mai fi jurnalişti care să le aducă în atenţia opiniei publice. Are Justiţia grijă de asta…

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

33 comments
 • 1

  Să ceri daune în bani de la un ziarist care NU a caștigat nici pe departe atâta de pe urma unei anchete bine făcute.
  Să lași averile furate celor care le-au furat, chiar dacă îi condamni FORMAL, și să nu propui niciodată despagubirea celor furați, dacă cei furati sunt popor, iar cei ce fură sunt “personalități”.

  Da, să aprindem o lumânare pentru justiția defunctă. În inJustiție, condamnatul Năstase are dreptul să pledea ca avocat în apărarea celor ca el.

  Jurnalismul de investigație este, cu siguranță, specia cea mai necesară într-o țară cu zeci de mii de afaceri de corupție. Actul justiției deloc oarbe este deliberat și rău intenționat. Autoritățile ascund adevărul – astăzi ca și pe timpul comuniștilor.

 • 2

  @x: Total de acord!

  Poate ca si clasa politica merita o ultima luminare (PESTE BOT)! s-a descris ca cea mai infractoare grupare comunisto-mafiota care – la chemarea LACUSTELOR MONDIALE – a nenorocit o asa tara de frumoasa!

  Dan P.
  2013-10-30 22:23:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Salut Mihai,
  Daca esti convins de nevinovatie si legal nu se mai poate face nimic la alte curti superioare incepeti o companie de strangere de bani. Ma bag si eu si sunt convins sa si altii o sa o faca.
  Usor, usor schimbam si jurnalismului in Ro.
  Felicitari si bafta!

  Constantin
  2013-10-30 22:33:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Cu mirare am intrebat un prieten cu ceva timp in urma, de ce s-a dus fiica lui tocmai la facultatea de jurnalism, cand putea sa fie admisa cu succes la orice alta facultate, in vremurile astea, cand jurnalistii ori spun ce li se dicteaza ori tac pe veci. Mandrul tata mi-a raspuns “poate tocmai pentru asta, ca sa schimbe ceva”.

  Edit
  2013-10-30 22:43:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Constantin: susțin și eu ideea. În definitiv, amenda ESTE adresată întregului popor român. Faptul că nu vrem să luăm parte la corupție este, în sine, condamnabil în ochii inJustiției.

 • 6

  cea mai mare afacere de coruptie: proiectul rmgc!
  cele mai multe dovezi privind coruptia: proiectul rmgc!
  Presedintele Romaniei si Prim Ministrul Romaniei au acuzat public rmgc de coruptie! reactia DNA?
  justitia este “independenta” si surda! in cazul rmgc justitia este surda! clasa politica, la cel mai inalt nivel, este protejata in cazul rmgc:)

  yehudy
  2013-10-30 22:55:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @yehudy: cea mai mare afacere de corupție DEZVĂLUITĂ. una dintre miile de mari afaceri de corupție din Ro.
  de asta jurnalismul de investigație, și-așa anemic, trebuie ‘potolit’ cât mai rapid: ca să nu apară detalii și despre restul mizeriilor.
  câți oameni ar protesta atunci?

 • 8

  Pai si pe Bombonel l-a condamnat pe nedrept! Ca sa nu mai zic de Jiji.

  Deci pentru unii muma pentru altii ciuma, depinde cum ne convine.

  Astea’s marile caractere din media romaneasca!

 • 9

  @x, @Adi

  ar fi interesant de facut o centralizare a tuturor afacerilor de coruptie dezvaluite de presa din 1990 pana astazi. si a reactiei justitiei. poate propune guvernul ponta un proiect sa acceseze fonduri europene pe tema asta:)

  yehudy
  2013-10-31 01:56:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  noi aici vorbim de coruptie, dar justitia din Romania nu a rezolvat cazul a peste de 1000 oameni ucisi dupa ce numitul iliescu ion a preluat puterea in decembrie 1989!
  coruptia nerezolvata de astazi este urmarea fireasca a crimelor nerezolvate de ieri!

  yehudy
  2013-10-31 02:01:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @yehudy: da. iar corupția înseamnă afaceri ilegale, subcontractări, muncă la negru, norme de siguranță încălcate, oameni aruncați în mizerie. crima = corupție și viceversa. se întâmpla în comunism, s-a întâmplat după „revoluție”, se întâmplă în colonialismul neoliberal.

 • 12

  Roşia Montană – varianta secretă dirijată de mafia clujeană
  Gabriel Resources şi terenul de 1.037 hectare al Primăriei lui Boc, de la Băişoara

  cotidianul.ro/g../

  În timp ce dezbaterea privind proiectul exploatării aurului de la Roşia Montană este unul extrem de încins, puţină lume cunoaşte faptul că cei de la Gabriel Resources se pregătesc de exploatare aur la Băişoara, lângă Cluj, pe un teren ce aparţine şi Primăriei Cluj Napoca, condusă de Emil Boc. Mai mult, firma care a obţinut perimetrul de exploatare şi licenţa de exploatare, Rom Aur SRL, este deţinută 100% de Gabriel Resources BV Nederland, companie unde statul român nu deţine nici măcar un sfert de procent din acţiuni. De asemenea, în zonă activează pe un segment conex o firmă apropiată fostului ministru de Interne Ioan Rus. De altfel, potrivit localnicilor, cu muncitori de la această companie, NapocaMin, s-a efectuat deja curăţarea gurilor vechi de mine din zonă.

  Băişoara este o comună din nord-estul Munţilor Apuseni, la o distanţă de 50 de km de municipiul Cluj Napoca. Băişoara, o staţiune montană de interes regional, este menţionată documentar din 1426, iar numele maghiar al comunei este Kisbanya, adică Mina Mică sau Baia Mică. Asta tocmai datorită activităţilor miniere locale din trecut.

  Gabriel Resources şi terenul de 1.037 hectare al Primăriei lui Boc, de la Băişoara
  2013-10-31 07:51:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Titlul acestui articol induce in eroare. Ai impresia ca jurnalistul a fost condamnat pentru ca a adus la lumina tragedia de la Certej. De fapt nu este deloc asa. El a fost condamnat pentru cu totul alt subiect. Abia in corpul articolului se precizeaza ca e vorba de un alt articol de investigatie. Conducerea ziarului isi asuma vina pentru titlul articolului pentru care a fost condamnat jurnalistul. Atunci, nu ar fi moral sa preia si amenda primita de acesta?

  corneliag
  2013-10-31 13:53:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Referitor explorare-exploatare gaze de sist MAI ALES IN ZONA SEISMICA VRANCEA-GALATI ! (si nu numai). Pare mai grav ca Rosia ca astia “trepideaza” mai peste tot in RO.
  Se ridica doua probleme din fizica liceala: legea gazelor si rezonanta la diverse frecvente (unde mecanice, electromagnetice, etc.).
  1.IN ZONA SEISMICA VRANCEA – GALATI, foarte “harnice” in ultimul timp, FARA “AJUTOR”. E din fizica: legea gazelor. Detonarea subterana la cca. 3.000 m la o presiune de cca. 1300 de atm. = 1317.225 bari sau 9,552366702 tone / inch patrat (1 inch patrat = 0.00064516 m patrati !). In concluzie, presiunea va fi de cca. 9,5 Tone / 0,00065 m patrati (6.4516 cm patrati)! In subteran ! Fara posibilitate de degajare facila a suflului detonarii. Calculele le-am facut cu un free-soft: versaverter. Nu credeti ca acest aspect al zonei Vrancea ar merita dezbatut ? Si asta inainte ca sa inceapa explorarea. De ce ? Deoarece nu am auzit pe cineva de la Fizica Pamantului sau Geodezie sa scoata macar o vorba despre acest aspect: doar ca seismele dese din Vrancea sunt normale si naturale ca si cele din zona Galati. Vrem sa le “dam o mana de ajutor” fara a sti ce se intampla ? Sunt inginer de profesie si gandesc logic, dar nu am auzit macar un cuvintel asupra acestui aspect: CE IMPACT POATE AVEA FRACTURAREA HIDRAULICA ASUPRA ZONELOR SEISMICE VRANCEA (cu “directie” Bucuresti) si GALATI ? E subiect TABU ? Nu cred ca exista un studiu doar daca e “la secret”.
  2. Problemele mele legate de zona Vrancea erau legate si de teoria undelor: au componenta de rezonanta care difera, banuiesc, de la strat geo la altul. Iar directia poate fi usor deviata functie de duritatea stratului. Stiu ca “autostrada” seismelor e spre Bucuresti (Campia Romana) !
  Dar preocuparea (spuneti-i curiozitate de inginer) este legat de frecventele de rezonanta (ca la masina: relanti-ul este aproape de frecventa de rezonanta a masinii in ansamblu).
  Raman, in continuare, interesat de subiect mai ales ca unda directa poate genera, ca in electromagnetism, “unde vagaboande” dar care produc fenomene de rezonanta cu materialul supus acestora iar “materialele” supuse undelor au straturi, componenta si duritate diferite rezultand mai multe frecvente de rezonanta. Nu numai din teorie stiu ca aceste “rezonante” se mai si amplifica singure si sunt mai daunatoare si mai greu de controlat decat unda directa !
  Speranta mea e ca decizia politicului sa fie inteleapta. Goana dupa niste bani iluzorii nu justifica eventuale cheltuieli mai mari petru a “repara” ce-am stricat dintr-o iluzorie speranta ca Romania va fi independenta energetic: nu va fi ! Tare mi-e teama ca teritoriul Romaniei, care este diversificat stratiform, poate fi un “teren experimental” daca politicul nu apleaca urechea la stiintific. M-as fi bucurat ca acest studiu sa fie efectuat de specialistii romani inainte ca “cineva” sa zguduie “tortul”.
  Nu vreau sa va spun ce s-ar intampla cu un tren sau un avion daca motoarele ar genera frecventa de rezonanta: primul ar deraia iar al doilea s-ar dezmembra in aer ! DAR: exista studii si masuratori … se fac echilibrari la standurile de proba (si la autoturisme, etc.)
  Nu am auzit ca sa existe asemenea studii si masuratori pe structura geodezica atat de diversificata in RO ! RO pare un teren experimental pentru altii: ce afla la noi, aplica la ei, dar in siguranta !
  Personal am trimis mail-uri la cam tot ce tine de pamant (mai putin Min.Agro.)… NICI UN RASPUNS ! Mai ales de la Ministerul Mediului asteptam: dar nici ei nu stiu ! E un procedeu nou pentru RO si studii pe “arhitectura” geo a RO NU EXISTA ! Cred ca legea gazelor de sist ar trebui sa tina cont ca MAI EXISTA BUCURESTIUL… nu ne apucam de explorari si aflam “dupa” ce si cum !
  Sper sa luati in calcul si acest aspect, al gazelor de sist, mai ales ca RO va castiga ceva redevente iar altii vor castiga chiar bani !

  bebe
  2013-10-31 13:59:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Ce treabă are Certej cu condamnarea?

  Haplo
  2013-10-31 14:57:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Ma bag

 • 17

  @corneliag:

  1. in titlu nu e nimic neadevarat; daca exista ceva echivoc, interpretarea sensului se poate face doar in stransa legatura cu ce e in text; exact ca si in cazul procesului, nu poti condamna jurnalistul pt. lucruri pe care nu le-a spus si nu le-a scris el; titlul nu doar ca nu e scris/ales de jurnalist, ci reprezinta o acuzatie facuta de unul dintre pacientii medicului, lucru care rezulta foarte clar pe prima pagina (din subtitluri si trimiteri – unde se spune expres cine e reclamantul, ce spune el, ca a orbit dupa ce a fost operat si ce pretentii are – mai mult, se mentioneaza expres ca declaratiile pacientului sunt ciudate) , in fine, pe prima pagina nu e trecut numele medicului si nici al clinicii lui, motiv pentru care orice asociere cu el se putea face doar dupa citirea articolului, iar in cazul articolului instanta nu a retinut in motivatie vreo incalcare a regulilor jurnalistice

  2. conducerea ziarului nu-si asuma vina, ci responsabilitatea primei pagini – sunt doua lucruri diferite, pana la vina mai e nevoie si de un proces

 • 18

  Ce ofera acest proiect romanilor si ce ofera el companiei? Ce castiga concret Romania?

  Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.
  RMP va genera venituri de aproximativ 1,8 miliarde USD in Trezoreria Guvernului Romaniei si alte 2,4 miliarde USD vor fi cheltuite in beneficiul economiei Romaniei pentru contractarea de bunuri si servicii. Planul de afaceri a fost realizat luand in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolari/uncie si al
  argintului de 12,5 dolari/uncie. In total, Romania va obtine 78% din beneficiile aduse de proiectul minier.
  Mai mult, intr-o zona cu somaj ridicat, acest proiect va genera aproximativ 2.300 locuri de munca directe in timpul primilor doi ani de constructie si 880 locuri de munca directe in timpul etapei de exploatare (3600 locuri de munca in Romania in total pe perioada operarii). 99% dintre locurile de munca sunt destinate romanilor
  O mina care va face curat intr-un dezastru deja existent .
  Guvernul Romaniei detine 25% din actiuni.
  Redevente minere – 6% pe an
  Proiectul RMP este cel mai mare proiect aurifer nedezvoltat. Deci este cel mai mare zacamant de acest tip nedezvoltat din lume. Romania, daca dezvolta acest proiect, devine principalul exportator de aur din UE. Toata UE produce astazi undeva la 14 tone, 15 tone de aur. Noi daca pornim doar mina de la Rosia Montana producem la fel cat produce toata UE, undeva la 13-14 tone de aur pe an.

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:38:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Exista uraniu la Rosia Montana?
  La Rosia Montana nu exista uraniu, aceasta este o pura speculație. Dovada stau 1200 de foraje efectuate de noi pana la 300 metri adancime. Datele RMGC au fost auditate independent si sunt la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Existenta uraniului acolo este o pura speculatie.
  Daca luati o galeata de pamant din spatele blocului in care locuiti in Bucuresti, acel pamant contine mai mult uraniu decat cel de la Rosia Montanta. Media de uraniu de la Rosia Montana este sub media generala din scoarta terestra

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:38:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Unul dintre argumentele puternice ale contestatarilor acestui proiect este ca RMGC a blocat practic zona, nelasand sa se dezvolte nimic altceva.
  Proiectul minier ocupa 25% din suprafata comunei.
  Adevarul este invers: RMGC acontribuit major la bugetele locale, probabil cu 80-90% din toate taxe și impozite.
  RMGC este in parteneriat cu comunitatea locala, 90-95% din locuitorii din zona ne sustin. Astazi, fara ca RMGC sa porneasca mina si fara ca sa aiba o perspectiva clara si imediata in obtinerea permiselor, au aproape 500 de angajati. In plus, asiguram 210 locuri de munca indirecte, prin contractele pe care le avem in zona.
  RMGC investeste masiv și in programe de patrimoniu, tocmai in sprijinul dezvoltarii acelei comunitati.
  Acuzatia este nefondata si cine merge la fata locului poate sa inteleaga acest lucru foarte bine.

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:39:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Se distrug 4 munți
  Noi facem proiectul asta peste vechea exploatare de stat (un pic mai mare decat vechea mina de stat), dar practic noi suntem pe vechiul teritoriu, mergem intr-un mediu deja afectat.
  Diferenta este ca noi de data asta venim cu practici responsabile, venim cu reabilitarea mediului din momentul constructiei minei. Si o sa reabilitam totul acolo, o sa lasam totul verde. Cei 4 munti care dispar, asta e o teza falsa, nu sunt 4 munti care dispar, sunt cariere de suprafata, doua sunt pe versant. Le reumplem complet si le revegetam, nici nu se va observa ca acolo a fost cariera.
  Iar lacul acela de care vorbeste toata lumea, acel lac va fi transformat intr-un platou verde la finalul exploatarii, deci practic noi lasam totul verde.
  Preluam un mediu afectat, poluat si il lasam cand plecam de acolo totul reabilitat, totul verde.

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:39:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Baia Mare si accidentul de acolo. Baia Mare e o mina facuta cu bani putini si la repezeala. Este exact inversul proiectului Rosia Montana .
  Deja la Rosia s-au invesit de 10 ori mai multi bani decit acolo. La Baia Mare oamenii munceau dupa ureche, nu dupa proceduri. Baia Mare este garantia ca proeictul minier nu da gres. Se cunosc greselile de acolo si se va investi pentru a fi siguri ca nu se vor repeta.
  9

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:39:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Exista metode mai moderne de exploatare a aurului decat cianura? De ce este cianura preferata altor metode? Este posibil ca cianura sa fie mai eficienta din punct de vedere economic, dar mai periculoasa din punct de vedere al mediului?
  Inainte de a alege cianurarea au fost analizate alte 12 tehnologii pentru a o alege pe cea mai buna disponibila pe piata mondiala. La Rosia Montana se va aduce cea mai sigura tehnologie de procesare a aurului din lume in acest moment.
  Procesul de cianurare este utilizat pentru extragerea aurului in marea majoritate a minelor aflate in operare din intreaga lume, in numar de aproximativ 500 de exploatari (in Suedia, Australia, Finlanda, Spania, Africa de Sud). In ultimii 20 de ani, circa 90% din aurul din intreaga lume a fost extras prin aceasta metoda.
  Utilizarea cianurii este o practica de peste 100 de ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care riscurile cunoscute pot fi evitate. Au fost propuse procedee alternative, dar nici unul nu a fost folosit la scara comerciala pentru a extrage aur. Fiecare dintre alternative are propriile riscuri asupra mediului si riscuri pentru oameni. (mercurul – mult mai toxic; tiosulfatul – nu a fost dovedit ca sigur).
  Nu vor exista lacuri cu cianura. Cianura se foloseste in circuit inchis, ea nu paraseste spatiul uzinei si la finalul procesului de productie, se neutralizeaza, adica este extrasa din zacamant si refolosita in circuitul de productie. Cianura, chiar daca este o substanta riscanta, se degradeaza natural atunci cand este expusa la aer si lumina naturala. Atunci cand este folosita la standarde internationale exacte,
  precum ICMC (la care Gabriel Resources a aderat), cianura este sigura din punctul de vedere al mediului.

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:40:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Garantia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an
  Tot timpul statul roman va avea banii in cont la dispozitie pentru reabilitarea integrala a mediului la Rosia Montana. Acesta este un principiu la care RMGC a aderat din prima secunda, care este prevazut in documentele companiei si in studiul de impact asupra mediului.

  Marius Andrei
  2013-10-31 16:40:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Pai dl Gotiu, magistratii nostri de provincie sunt complet dusi cu sorcova, pe modelul care i-a fatat si crescut, intre procuratura comunista si Spiru Haret!!!
  Asa justitie reformata mai rar, nu oraba, ca surda :( si mergand inainte cu puterea de tavalug peste alde dl Stirbu si altii, pierduti si ei departe de ce se intampla in tzara nimanui
  Obsesia aia cu “de ce n-ati asteptat” spune multe despre dnii care au judecat cazul, o relate cu realitatea bazata pe principiul: suntem de neatins si ne doare-n cot, meseria nostra sa-i calcam pe gat pe astia ca Stirbu

  Rika Venturiano
  2013-10-31 17:56:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  As fi crezut ca proiectul PMGC este un proiect care va oferi romanilor bunastare si statului bani la buget, dar din fericire pt mine sunt de profesie contabil si inca stiu sa citesc un bilant, care bilant stimatilor pute a frauda fiscala. In primul rand pt o companie acre se lauda cu sume de bani invetite ca sponsorizari si publicitate rezultatul brut nu poate fi egal cu rezultatul net (ambele sunt pierderi doar ca la un altfel de calcul RMGC este datoare cu niste sume frunoase statului roman cu titlul de impozit pe profit avand milioane de lei cheltuieli nedeductibile care se adauga la calcului impozitului pe profit), apoi rezervele neinregistrate in conturile contabile, venituri financiare de milioane comparat cu venituri operationale de cateva zeci de mii de lei (in paralel cu zero lei plata redeventa miniera, desi au venituri operationale) si ar mai fi, dar deja mi-e scarba de firma asta de speculanti bursieri si escroci internationali…

  angi
  2013-10-31 18:07:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @Gabriel Resources şi terenul de 1.037 hectare al Primăriei lui Boc, de la Băişoara:
  Ioan Rus făcea pe reformistul în putredul partid PSD. Ăstimp, cine îndrăznea să se plângă de mizeriile lui Rus la Băișoara era redus la tăcere.
  Cariera de piatră, înființată, desigur, prin ignorarea oricăror norme de protecția mediului sau a populației din vecinătate, a ros efectiv partea de nord-vest a Băișorii. În decurs de câțiva ani, un munte a fost înjumătățit. Când casele localnicilor au început să fie afectate de căderile de bolovani sau de surpările cauzate de exploatare, unii dintre săteni au încercat să sesizeze televiziunile din Cluj (autoritățile erau deja cumpărate). Care i-au refuzat, spunând că e ordin de la Ioan Rus să nu se bage.
  Felicitări celor de la Cotidianul pentru curaj. Cu atât mai mult cu cât, din nou, vedem cum tot spectrul politic este implicat în marile hoții.

 • 28

  Romania blocheaza exploatarea gazului si petrolului din Marea Neagra (unde nu sunt localitati:)), dar promoveaza exploatarea gazului de sist! probabil Marea Neagra nu ofera comisioane!
  evz.ro/detalii/../

  yehudy
  2013-10-31 20:14:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Deci, jurnalistul a fost condamnat pentru un titlu mincinos, nu pentru reportajul despre Cartea, corect?

  Haplo
  2013-11-02 00:39:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  *Certej

  Haplo
  2013-11-02 00:40:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Ce incredere sa pot avea la un astfel de document incit nici de socotit nu sunteti in stare? Evident ca ceva s-a intimplat, evident ca au murit oameni, dar nu va dati prea destepti atita timp cit din 1971 pina azi au trecut doar “30 de ani”!!

  ZIT ZIT
  2013-11-02 10:41:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @ZIT ZIT:
  n-ai inteles. articolul a aparut in 2001, in Hunedoreanul, la 30 de ani de la producerea dezastrului de la Certej (in 1971). pana la aparitia articolului, autoritatile comuniste *de pana in ‘90* au ascuns dezastrul, iar dupa aceea, celelalte autoritati n-au avut niciun interes sa-l faca public.

  theo
  2013-11-02 16:00:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  oare cand vor fi judecati judecatorii? si cand legile vor fi drepte si cuantumurile perfecte? si-au castigat nefiinta. cine ridica sabia…. de sabie piere. adica toata justitia romana. plus procurorii, plus politistii, plus securistoizii, plus politrucii fascatori de legi strambe. toti. toti.

  Toti
  2013-11-04 01:24:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!