RSS Feed

O lume în paginile unui ziar. Mergeți la Sibiu!

vezi toate articolele de
06 Jun 2014 la 14:18 33 comentarii 629 vizualizari.

În urmă cu ceva mai bine de două săptămâni, m-am întors acasă. Iar acasă pentru mine nu e locul în care m-am născut, nici măcar cel în care am copilărit, ci cel pe care îl cunosc cel mai bine și cel în care nu mă voi întoarce niciodată pentru a rămâne de tot, deși voi fi visat asta în câteva sute de nopți. Așa mergem unii înainte în viață, cu vise aruncate precum o desagă peste umăr, plină de amintiri și melancolie.

Acasă e Sibiu, iar singura mea casă din Sibiu împlinește în acest an 130 de ani. Se numește Tribuna, iar unei frânturi de vreme din cei 130 de ani, i-am fost martor și complice. Am intrat acum 11 ani, într-o casă cu uși uriașe, cu tavan înalt, cu ferestre pe atunci încă de lemn beteag, cu o curte mică și viță de vie înnădită pe niște araci de metal.  Era cald, liniște și mirosea vag a tutun. Într-o sală mare, 10-15 bărbați trecuți de oareșce ani și puține doamne stăteau cu ochii înfipți în paginile ziarului ce în urmă cu câteva ore ieșise din rotativa aflată la subsolul clădirii. M-am prezentat și așa a început totul.

De-a lungul celor trei ani, aveam să bat județul în lung și-n lat, comună după comună, sat după sat, culegând poveste după poveste, știre după știre, în zile în care noroiul urca până la gât sau în care primarul te aștepta cu masa pusă și nu te lăsa să pleci până în spre miezul nopții după ce mesenii devoraseră și goliseră tot ce fusese pus pe masă. Refuzul? Era de cele mai multe ori considerat o insultă și aveai senzația uneori că vei fi sechestrat după atâta insistență. Parcă au trecut 130 de ani atunci. Și aici am învățat meserie.

Sibiul se schimba la rându-i în acei ani. Din burgul ponosit al toamnei lui 99 când am pășit pentru a-mi începe studenția, orașul s-a metamorfozat într-o bijuterie.  Și cu bani de la București, cu un primar destoinic și cu răbdarea și cu munca unor localnici care au săpat adânc în măruntaiele străzilor, cetății, pentru a repara, reabilita sau pentru a construi ceva, ce din păcate, te face să te gândești că ești în altă țară.

Tribuna a fost acolo, zi de zi. Conservator asemeni urbei, vorbindu-le oamenilor despre ceea ce se întâmplă pe strada lor, în orașul lor, așa cum a făcut-o întotdeauna.

În cele două zile petrecute acasă, am văzut o expoziție cu pagini de ziar din cei 130 de ani de apariție, organizată în cadrul unui eveniment numit “Jurnaliști români pentru Sibiu/România iubește Sibiu”, din cadrul proiectului “Împreună din 1884″, cofinanțat de Primăria Sibiului. Au ieșit la suprafață câteva povești fabuloase pe care vi le aduc aici. Povești de viață, oameni, evenimente, ce pot stârnit zâmbete, mirare și curiozitate, așa cum reușea uneori ora de istorie din școală să facă. Tribuna este, din acest punct de vedere, cea mai bună carte de istorie a Sibiului.

PS.  Astăzi începe la Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru. E cel mai frumos moment al anului în acest oraș, cu sute de evenimente artistice pe stradă, în săli, în piețe. Culoare, forfotă, o lume care te răpește vreme de 10 zile din propria-ți lume și te duce acolo unde numai frumusețea știe să o facă. Opt milioane de euro pentru un eveniment minunat, al treilea festival de teatru al lumii, după Avignon și Edinburgh, felicitări Constantin Chiriac, Cristian Radu, organizatorilor și sute de voluntari, un gând bun memoriei lui Virgil Flonda, mergeți la Sibiu și bucurați-vă!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

33 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Dan Duca, jurnalist realitatea.net
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!