RSS Feed

O maneá, două manele

vezi toate articolele de
16 Sep 2015 la 08:57 9 comentarii 1188 vizualizari.

Ni se semnalează că Mircea Eliade est foutu, e terminat ca istoric al religiilor, nu mai dă nimeni două parale pe studiile sale.

Primul convorbitor:

“Vă surprinde faptul că românii nu sînt la curent cu, sau nu vor să audă, sau nu sînt pregătiți să audă faptul că Eliade nu mai e apreciat nicăieri în afara României, că e văzut doar ca un comparatist erudit, cu metode depășite și discreditate, a cărui stea a apus și care nu își mai are locul în dispozitivul cultural de astăzi?

Al doilea convorbitor:

“(…) Pe Eliade l-ați caracterizat foarte bine: a intrat în istoria culturii, dar a rămas acolo. E învechit. Eliade nu mai e în actualitate din niciun punct de vedere, pentru că întreaga viziune asupra istoriei religiilor s-a modificat. “

Nu întreb care sunt calificările celor doi convorbitori în domeniul istoriei religiilor. În schimb, mă întreb unde ar fi trebuit să “avanseze” Eliade, după ce a intrat în istoria culturii, ca să nu se învechiască.

Mecanismul culturii “clădite” prin excluderi și “învechiri” e o jucărie veche.

Roland Barthes e terminat, fiindcă Umberto Eco scrie altfel despre semiotică, filozofie etc. Jacques le Goff este și el foutu, fiindcă Ernst Breisach aduce o altă perspectivă în abordarea istoriei. Cine mai intră azi într-o expoziție Goya, după ce a văzut un tablou al lui Francis Bacon? Cine mai are chef de gălăgia lui Mozart, după ce a ascultat tăcerile lui John Cage? Cine este tolomacul care să mai dea doi bani pe Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, după ce a văzut un Portret al Adelei Bloch-Bauer făcut de Gustav Klimt? Și așa mai departe.

Chiar să fie adevărat că prea multă minte strică, mai ales când este “la curent” cu tot și cu toate?

Z

În anul 2004, președintele Ion Iliescu a decorat una dintre otrepele pestilențiale pre și postdecembriste – Corneliu Vadim Tudor.

Azi, la dispariția celui din urmă, cel dintâi, în loc să plângă cu capul pe colecția penală Săptămâna & România Mare – Tricolorul și să mediteze în solitudine la cât de nedrept-capitalistă este moartea, ne copleșește cu o perlă socialist-științifică: “A slujit România, sprijinind consensul național.”

Așa e: zici Vadim Tudor, zici fondator de “consens național”!

Moartea unei javre a înviat în sufletul unui fost șef de stat respectul pentru fondatorii României infracționale.

Inenarabilul Gigi Becali aduce o rază de lumină în aceste clipe de deznădejde în care se zbate națiunea vadimiană, reamintindu-ne esențialul – deși Vadim a plecat, modelul său de Românie a câștigat:

“A fost la mine la puşcărie în 2009, când mi-a propus să intru la europarlamentare pe listele PRM, ca să scap de puşcărie. Aşa a şi fost. Am fost eliberat după două săptămâni, în 2009.”

La 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor n-a murit. A scăpat, definitiv, de pușcărie și de calomniile care l-au urmărit atâtea decenii: erudit, scriitor, patriot, jurnalist, tribun și om politic.

dt_signature2-e1270748737227[1]

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


9 comments
 • 1

  ?!?

  Pipota
  2015-09-16 10:38:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  În sfârşit!

  Thrill
  2015-09-16 20:20:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Ref. doar la prima manea:

  Dan Alexe?
  Norman Manea?

  Cine naiba sint astia ca sa aiba vreo importanta (ori sa intereseze pe cineva) ce scriu sau spun?
  Si-apoi, comparatia le face o nedreptate manelistilor, domnule Tudoran. Eu inca nu am auzit manelist care sa isi dea cu parerea snobbishly, patronizingly (ca astia doi) despre muzica altora, pufnind bascalios ca niste adolescenti intirziati care isi fac curaj reciproc birfind prostia gagicilor care nu se uita la ei…

  Manelistii au demnitatea lor, acolo in lumea lor marunta in care se simt ei bine, nu se intind in sus sa-i muste de fund pe Samuel Barber, pe Bach, pe Verdi, pe Robert Johnson…

  Nu toti incearca sa se ridice/afirme, sau sa impuste un Nobel denigrindu-i pe altii care au deja socluri, doar ca sa apara EI mari, destepti, frumosi, interesanti si plini de talent in ochii miopi ai prostilor. In orice caz, nu manelistii.

  Eric C.
  2015-09-16 21:44:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Va rog sa publicati si comentariile care nu aproba asertiunile autorului articolului. E datoria dvs. sa fiti impartiali. Altfel, de ce mai exista acest sistem de comunicare cu cititorii? Doar pentru opiniile favorabile autorilor? Acest procedeu e rusinos pentru oricare publicatie il practica.

 • 5

  @d.t.: Ma, nimeni,la inmormantarea ta, cati romani crezi ca vor veni? La Vadim sunt cu miile! Daca mai avea cineva indoieli, acum s-a convins: nu esti decat una dintre mult prea multele lichele ale natiei!

 • 6

  dorin tudoran=radu banciu. Ce mizerie suflteasca e in oamenii(?) astia. Dumnezeu sa-i ierte!

  suntion
  2015-09-16 22:44:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Thrill: Nu va bucurati de moartea altuia, hienelor. Vine sfarsitul la toti.

  jorje
  2015-09-16 22:45:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Dorin Tudoran nu se dezminte. Omul nici nu este inca ingropat si scuipa abject pe cadavrul lui. A procedat la fel de odios si la moartea altor semeni ai lui, cu mult mai valorosi ca el din punct de vedere intelectual si al reusitelor in viata: criticul literar Mircea Iorgulescu si matematicianul Mihai Botez. Asa arata sufletul unui poet? Murdare rabufniri, ale propriilor frustari, ale unui individ care imbatraneste tot mai urat. Te cutremuri de sila!

  frederik
  2015-09-16 23:06:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Salut!

  Ca sa intaresc si eu omagiul dlui Iliescu bazat pe invocarea pastrarii consensului national, va recomand o “maniera” si mai dibace decat a dlui Tudoran de a omagia pe Corneliu Vadim Tudor. Din gazeta “Romania Mare” a anului 1991, in “Catavencii” din aceasta saptamana, Mircea Dinescu a preluat si republicat un “apel” al unor cetateni indignati care cereau eliminarea din viata publica a lui Dinescu, Plesu, Liiceanu, etc. Link catavencii.ro/e../

  O astfel de politica a promovat, din pacate pentru tara, grupul Romania Mare.

  Fiecare dintre noi vom dispare biologic. Sa lasam poate 50 de ani sa treaca?…ca sa afle posteritatea daca chiar am schimbat in bine ceva. Mai multa tacere. Dumnezeu sa il ierte!

  PS: Nu citesc decat rareori textele dl. Tudoran, din alte cauze decat acceptarea opiniilor domniei sale (ca de exemplu lipsa de timp, etc.) L-am cunoscut la un program IFES in Republica Moldova, in 1994. O calatorie care mi-a ramas la suflet. Sunt deci subiectiv. Raison d’etre.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Dorin Tudoran (născut la 30 iunie, 1945, Timișoara), scriitor, ziarist și analist politic.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!