RSS Feed

O poveste despre foarte utila pistă de biciclete de pe Victoriei, o critică adusă lui Stelian Negrea și altor domni din mileniul trecut

vezi toate articolele de
29 Jan 2015 la 14:07 38 comentarii 2576 vizualizari.

Domnului Stelian Negrea (pe care nu am avut privilegiul de a-l cunoaște personal) și celor care îi împărtășesc punctul de vedere exprimat, cu o vehemență ciceroniană, într-o postare pe Facebook și, ulterior, într-o catilinară găzduită chiar de acest forum:

Primo, precizez că sunt un biciclist care se deplasează quasi-cotidian pe pista de biciclete pe Calea Victoriei, rută care-mi scurtează drumul casă-serviciu și retur cu circa 10 minute.

Domnilor, sunteți de o obsolescență retrogradă care vă plasează la limita dintre toxicitate eco-socială și irelevanță istorică, și voi încerca să justific afirmația în cele ce urmează.

1. Pista de pe Victoriei este o floare cu care încă nu se face primăvară în iarna mobilității urbane în București, capitală în UE, în mileniul 3. După o rețea de piste inutilizabile, scump desenate pe trotuare, chestionabile legal și închise de poliție, aceasta e prima încercare a administrației locale de a spăla rușinea celui mai poluat euroiarmaroc și de a-l face să semene cît de cît cu un oraș european. E foarte puțin, dar e un început și sunt cîteva mii de bucureșteni care se bucură de ea.

2. Calea Victoriei, pe același principiu, ar trebui închisă definitiv circulației auto și redate pietonilor, fiind singura arteră centrală care se pretează ideii de promenadă. Între piața Victoriei și cursul Dâmboviței șoferii mai au ditamai axa Lascăr Catargiu – Magheru – Bălcescu – 1848, respectiv ditamai linia Berzei, renovată și care e adesea la fel de goală ca autostrada A3, pentru că șoferului român îi place bară-la-bară de principiu.

3. În condițiile în care în toată Europa, de la Budapesta la Oslo, trecînd prin Bruxelles și Copenhaga, primăriile se dau în cap să sprijine traficul nepoluant și să descurajeze șofatul urban cu mașina personală, în mintea unora Bucureștiul e mai aproape de Amman, unde sunt artere fără trotuare și nu poți circula decît cu mașina, sau vreo metropolă indiană, unde mersul cu bicicleta e pur și simplu interzis. Precizez că voi lupta – și nu sunt singur – pentru a apropia Bucureștiul mai degrabă de Copenhaga decît de orașele marelui Orient.

4. Mașina pare, destul de evident, un reper socio-identitar pentru români, un atavism istoric rămas de pe vremea privațiunilor regimului totalitar. Potrivit setului corolar de mentalități din jurul acestui construct identitar, trebuie musai să ”ai casă și mașină” ca să ai ”valoare”, ca să ”fii cineva pe lumea asta”. Trebuie să fii proprietar, chiar dacă asta te face pe decenii sclavul unui contract cu banca.
4a. Miticul, ca să-și arate ”valoarea”, face acest efort, iar apoi, evident, simte nevoia să-și legitimeze în propriul eres cotidian sacrificiul: merge la serviciu zilnic cu mașina, preferînd să plece mai devreme, în loc să folosească transportul în comun sau bicicleta. Se duce și după țigări cu mașina că ”dacă tot o am, de ce să n-o folosesc”. Așa se ajunge, domnilor, la ambuteiajele cotidiene de pe arterele bucureștene. RATB și Metrorex, cu toate hibele lor, acoperă binișor Capitala – nu și pentru mulți mitici care preferă să arunce milioane lunar pe combustibil ca să-și plătească dreptul de a se enerva în trafic.
4b. Sunt tot mai mulți ”demiticizați” în această urbe. Numai în ultimul an, parcarea de biciclete a complexului de clădiri în care lucrez și-a dublat capacitatea, iar în zilele mai frumoase e plină de biciclete. Pedalez de 15 ani în București, iar numărul celor care aleg să se deplaseze cu bicicleta (și nu mă refer la plimbăreții de parc, ci la navetiști, ”commuters” ca mine) crește constant.

5. Indignarea domnului Stelian Negrea și a celor care îi împărtășesc opinia are o singură explicație, în opinia mea – atavismul specific tinereții societății capitaliste românești. O indignare demnă de America interbelică, de Occidentul anilor ‘50 și de – iată – China contemporană. Pînă la Deng Xiaoping (începutul deschiderii economice a Chinei, deceniul nouă din secolul trecut), milioane de chinezi se deplasau zilnic în Beijing sau Shanghai cu bicicleta – pentru că mașina era un lux, bicicleta nu. După ce mașina nu a mai fost un lux, bicicletele au dispărut treptat de pe arterele metropolelor sus-numite. Beijingul e în topul celor mai poluate capitale ale lumii, iar smogul de acolo sperie restul planetei în orice știre. Nu fiți chinez, domnule Negrea.

6. Spuneam că merg aproape zilnic cu bicicleta prin oraș, avantajele fiind:
6a. În București, ajung de oriunde oriunde mai repede decît cu mașina, îndeobște în orele de trafic intens – uneori, chiar mai repede decît cu metroul, pe un traseu acoperit de metrou (nu mai zic de RATB).
6b. Întreținerea unei biciclete de cîteva sute de lei costă substanțial mai puțin decît a unei mașini.
6c. Burtă jos, fundul la mișcare, ars de calorii cît niște ore bune plătite la sala de fitness – știți povestea
6d. Amestecul de satisfacție și compasiune care mă cuprinde cînd fac, elegant, slalom printre sute de mașini care așteaptă, în cozi interminabile, să se facă verde la semafor.

7. Comparația cu poluarea mașinii vs. transpirația biciclistului ar fi rizibilă dacă nu ar părea foarte sinceră. Iar dacă asta pare cuiva o comparație pertinentă…

Repet (și cu asta închid) – nu fiți anacronic, nu fiți retrograd și, mai ales, nu rupeți floarea cu care încă nu s-a făcut primăvară. Eu și alții ca mine – nu tocmai puțini – vom fi acolo să o păzim.

Cu stimă, altfel, pentru alte opinii exprimate de-a lungul timpului,

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

38 comments
 • 1

  Un articol la fel de tampit ca si cel caruia i-a raspuns, al lui Negrea. Perspective inguste, nimeni nu vede dincolo de lungul nasului si de interesul propriu, de biciclist sau sofer. In rest argumente care suna suspect de mult a justificari pentru punctele de vedere deja adoptate de fiecare

  Ai Ki Do
  2015-01-29 15:19:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @Ai Ki Do: cine spumele mării, (alea din care s-o plămădit Afrodita) esți tu mă?

 • 3

  Foarte bun articolul,bine argumentat, atata ca vreau sa ma lamuriti si pe mine cu un lucru si anume: ce intelegeti dvs. prin “mitici”. In rest si eu imi doresc mai multe piste pentru biciclete dar fara a leza sentimentele soferilor sau ale pietonilor.

  Raza x
  2015-01-29 18:58:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Si eu sunt biciclist, am folosit Calea Victoriei inaintea “modernizarii”, dus-intors, aproape zilnic, cca. 3 ani si doresc sa exprim un punct de vedere.
  Administratia publica locala continua sa fie fidela principiului “noi muncim, nu gandim”, distrugerea unicei cai rutiere din Bucuresti, care chiar functiona, scurtand considerabil timpul necesar ajungerii in centru, fiind singurul efect notabil.
  Cat despre “miile de bucuresteni care se bucura de ea”, glumesti! Cred ca pe parcursul unei zile sunt 10-15 biciclisti si dublu, adica 20-30, in week-end!!!
  Fata de acesti biciclisti, printre care, repet, ma numaram, cred ca primeaza problemele create sutelor, sau miilor de automobilisti, care au ajuns pur si simplu sa evite Calea Victoriei (de asemenea ma numar printre ei), preferand sa ocoleasca, facand in plus cativa km pentru a ajunge in centru pe bulevardul Magheru (oare poluarea datorata acelor cativa km in plus, nu ar trebui sa o luam in calcul?) mai repede decat daca ar lua-o pe Calea Victoriei.
  Acesta imi este punctul de vedere exprimat in dubla ipostaza, de biciclist si de conducator auto.
  Un simplu studiu de impact serios, facut de o firma selectata pe criterii profesionale, ar fi ajuns lesne la aceasta concluzie, ca mai mult “se strica”, decat se “construieste”.
  Caut sa inteleg toata lumea si nu profer acuze, invective si injurii la adresa celor ce au alte puncte de vedere. Cred ca mersul pe bicicleta si alte cauze pot fi promovate si civilizat, fara a-i considera pe ceilalti “mitici”.
  Parerea mea (copy paste dupa o vorba devenita celebra a lui nea Nicu Votcaroiu)!

  Ovidiu
  2015-01-29 19:26:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Ovidiu: good point!

  In plus, biciclistii astia nu sunt cele mai civilizate persoane. Dpdv al pietonului mai avem un agresor si atat. Ce-i mai amuzant: majoritatea suntem pietoni…
  Este un lucru bun ca Negrea a deschis subiectul, desi nu-mi place cum/ce a scris.

  jean
  2015-01-29 20:13:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Paulica,
  mai usor cu pianul pe scari, ca te incurci in minciuni.
  daca tu mergi zilnic cu bicicleta pe calea victoriei, de unde stii tu mai pinochio cum este traficul pe Berzei & Co? Ai fost tu dupa ora 17 intr-o zi de lucru? Ia mergi sa vezi cat de “goala” este berzei aia. ca sa nu mai zic ca Ceausescu 2 a daramat monumente istorice pentru a o face.
  Ajungi mai repede cu bicicleta decat cu metroul? Poate in visele tale erotice mai baiete, sau daca te duci cu bicicleta pana la metrou iei trenulsi cand cobori te urci din nou in sa. altfel nu te vad f’un contador, sa pedalezi cu 50km/h, fara stop, fara pietoni.
  te legi de pistele de biciclete de pe trotuar. pai bine mai tata omidule, nu citisi ca oprescu al tau va face-din nou-piste pe trotuar, ca nu are pe unde?
  aceste Mengele al Bucurestiului trebuia sa rezolve intai transportul in comun(si aparcarailor, si a spatiilor vrzi, sa protejeze monumentele istorice)- de preferat cat mai putin poluant, apoi sa distruga traficul pe calea Victoriei. da’ deh, acolo nu s epune granit chinezesc, ca dor nu era sa-l lase pe liviu Betonita sa puna el tot betonu si granitu din Bucuresti.

  vaisteauta
  2015-01-29 22:36:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Paulica,
  Sa-ti mai spun ceva: o sa merg din nou pe bicicleta nu cand voi avea piste ca pe calea victoriei, ci cand marele primar va extermina cainii care ma musca (sau incearca, ca nu am facut decat de 2 ori tratament antirabic inainte de ma lsa de pedalat)de cate ori trec pe langa ei. ca deh, nu toti biciclistii stau pe calea victoriei, unii tre’ sa ajunga in titan, Berceni, drumul taberei, unde comunitarii inalta rugi zilnice pentru anatatea si realegerea lui Oprescu, ca destul I-a asuprit basescu.

  vaisteauata
  2015-01-29 22:41:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Paulica, puteai sa scrii si tu frumoa si destept. Dar, nu ai putut. Biciclistii sunt la fel de nesimtitii ca soferii
  Ba, soferii s-au mai cizelat. Sa nu uit: mitica este ma-ta

  jean
  2015-01-29 23:11:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  ponta nu renegociaza redeventele, scuteste rompetrol de plata a sute de milioane de euro, dar pune taxe noi cetatenilor. apropos, unde sunt investitiile chinezesti de zeci de miliarde de euro promise de ponta?

  problema pistei de biciclete, atunci cand premier este ponta, este praf in ochi. sunt iepuri lansati sa avem dupa ce alerga.

  yehudy
  2015-01-29 23:14:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @yehudy
  am o stire bomba in premiera!
  Auzi, se pare ca Ponta nu a facut armata. Incredibil!

 • 11

  mih, eu am pentru tine o stire si mai tare: ponta a pierdut alegerile!
  …asa ca te agiti degeaba… carlanul ponta va fi sacrificat chiar de psd

  yehudy
  2015-01-29 23:43:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Merg mult cu masina, n-am incotro, merg mult si cu bicicleta, pentru relaxare doar (tinuta mea de lucru e clar incompatibila cu bicicleta (aici ar trebui sa pun un smiley, dar nu prea folosesc)).
  De acord cu multe din opiniile matale in speta de fata, chiar daca sunt cam extremist formulate.

  Ai oarece cultura si mi-au placut parte din opiniile pe care le-ai mai formulat, cand si cand, pe forumul asta.
  Ma intreb insa daca ai cunoscut si vorbit vreodata cu un bucurestean cu radacini adanci aici, macar de pe vremea cand a aparut termenul de “mitic”, nascut de mintea unui umorist al unei perioade de mult apuse.
  Posibil, mai sunt inca destui, dar ma indoiesc ca ai folosit termenul asta in fata lui (lor) si ai mai avut ocazia sa ii (le) vorbesti si ulterior.
  Termenul e folosit in sens peiorativ, deviat mult de la sensul pe care l-a definit destul de clar (pentru o minte cultivata) maitre Caragiale. Si e folosit exclusiv de persoane frustrate (in primul rand intelectual, posibil si educational), nascute si crescute in alte parti din Romania, unele stabilite si aici.
  Nu-mi bat capul sa inteleg de ce natura e frustrarea matale, intelectuala nu e, dar asta nu e deloc un plus.

  Ma exprim la “per matale” pentru ca am, comparativ, cam multi ani in plus.
  Si am si oarece cultura (ar mai merge si aici un smiley), dar nu-mi place sa epatez.
  Din partea mea si (cred) a mai multora care intra pe aici, ai sansa unei erate: alt termen in locul “mitic”. E brandul altcuiva, care nu reusesc sa-mi imaginez ce-ar fi scris daca ar fi fost contemporan cu noi.

  Thrill
  2015-01-30 01:55:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Ai Ki Do: nesimtitule. habar nu ai cat de importante sunt aceste piste de biciclisti. vorbesti ca un mos care crede ca mersul pe bicicleta este pentru saraci si prosti. intra si tu in era moderna si inceteaza sa gandesti ca un mos ramas in era lu ceausescu.

  Puiu
  2015-01-30 03:19:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Raza x: Folosesc ”mitici” în sensul peiorativ acceptat, post-caragialesc, de ”colecționari de metehne specifice bucureștenilor”. Menționez că trăiesc în București de aproape un sfert de veac și că sunt nevoit să-mi asum parte din ”miticismele” cunoscute – nu și cele evocate în speța de față. Mulțumesc pentru comentariu!

  Paul Vîrvea
  2015-01-30 10:02:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Ovidiu: Cînd vorbesc de ”mii de bucureșteni care se bucură de ea (de pistă)” mă refer la toți cei care, de două ori pe an, protestează pedalînd față de politicile lui Oprescu și solicită construirea unor piste pe șosea. Cel mai numeros efectiv a fost cam 8000, cel mai puțin numeros, cam 1.500. Eu numesc asta ”mii de bucureșteni”, indiferent dacă au sau nu drum pe Victoriei.

  Paul Vîrvea
  2015-01-30 10:06:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  iti cam pierzi speranta cand vezi atitudinea asta de indreptatire suficienta la un autor absolut decent, ca paul varvea. daca bicicleta este reperul “socio-identitar” al unor isterici, mai bine lipsa.

  nu am masina, nu am casa, nu am bicicleta. sunt pieton si credeam ca bicicletele sunt solutia. m-am inselat. poti sa ii pui pe oamenii si pe maturi zburatoare, daca asa stiu ei sa interactioneze, asa vor face si din inaltul cerului. tot ii vor scuipa pe ceilalti, aratandu-le cat sunt de incuitati. indiferent daca sunt mitici, hipsteri batrani sau alte categorii de-astea de nu exista.

  lumea a devenit si mai mica pentru pietoni de cand a crescut numarul biciclistilor. evident, nu toti te claxoneaza cand mergi prin parc, nu toti se asteapta sa te dai la o parte cand alearga pe trotuar si nu toti afiseaza o indreptatire suficienta.

  si, mai ales, nu toti iti dau cu tastatura in cap pentru ca ai un alt punct de vedere.

  dan_
  2015-01-30 10:10:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @vaisteauta:
  1. Te provoc oricînd să ne întîlnim la Parcul Bazilescu, eu urc în șa, tu cobori la metrou și vedem care ajunge primul la Gara de Nord.
  2. Nu discut controversele din jurul lărgirii Berzei, și mie mi-a fost dragă Hala Matache. Șoseaua aia există și e largă. De largă ce e – sau de civilizați ce sunt unii – multe borne care demarcau bietele piste de pe Berzei sunt acum dărîmate. Insist să afirm că problema e în capul majorității românilor, care preferă să trăiască în cultul și cultura automobilului în spațiul urban. Să schimb asta mi se pare mai greu decît să facă Oprescu piste.
  3. Mă vei crede sau nu, aproape că am uitat de cînd nu s-a mai luat un cîine de mine – și trec prin Dristor, Drumu Taberei, Balta albă și Berceni (olteniței și Giurgiului) destul de frecvent. Mulțumesc, de asemenea, pentru comentarii.

  Paul Vîrvea
  2015-01-30 10:14:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Cu bicicleta chiar poţi ajunge mai repede decât cu metroul pe unele relaţii, cu stat la semafoare şi cu mers cu maxim 30 km/h (testat pe relaţia Victoriei – Muncii). Motivul e simplu: chiar dacă metroul merge mai repede, bicicleta nu opreşte în staţii şi, cel mai important, nu stai 10 minute după ea. Desigur, asta nu funcţionează pe toate distanţele pentru că, din fericire, metroul nostru a fost conceput ca mijloc de transport pe distanţe mari, deci cu distanţa medie între staţii undeva la 1,5 km. În schimb, când va fi gata metroul din Drumul Taberei, cu staţii din 300 în 300 m, orice biciclist va putea ajunge mai repede pe 2 roţi decât cu metroul de la Valea Ialomiţei la Eroilor.

  Cal. Victoriei, în prezent, e o arteră cu o circulaţie chiar foarte fluentă… semafoarele sunt corelate pentru a prinde verde dacă mergi cu viteza legală. Problema e la Radisson şi e datorată exclusiv şoferilor, care parchează pe banda I acolo, când au ditamai parcarea la Ateneu, la 50m mai încolo.

  Pentru nr. 4: Motorul consumă benzină şi când maşina stă pe loc. Iar dacă stai 10 minute pe loc, poluezi mai mult decât dacă mergi 1 km. Buzeştiul îl văd de la muncă zi de zi (că am birou cu vedere spre el). E destul de liber. Chiar dacă trebuie să îl parcurgi cu viteză mai mică, tot ajungi mai repede pe acolo. Plus că te scoate în Str. Izvor, de unde ajungi uşor la Piaţa Constituţiei şi în Bd. Unirii, fără să te mai înghesui pe Splai prin faţa Palatului de Justiţie.

 • 19

  @dan_: Mi-e teamă că am fost greșit înțeles – sau nu am specificat suficient. Înainte de a fi biciclist sunt pieton – și, înainte de toate astea, sunt un cetățean. Problemele pietonilor sunt și ale mele, așa cum sunt și ale bicicliștilor. Și ale șoferilor. Pe scurt, orașul în care trăiesc are niște probleme, create de oamenii care îl locuiesc și care pot fi rezolvate doar de ei – de la a ști pe cine votezi și cui îi dai soarta urbei pe mîină la a înțelege concepte precum „orașul e pentru toți”. De asemenea, mulțumesc pentru comentariu.

  Paul Vîrvea
  2015-01-30 10:26:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Si… statistic, in Bucuresti, cam cate zile pe an este vreme potrivita pentru folosit bicicleta, astfel incat sa se justifice gatuirea traficului auto pentru 365 de zile?

  Chip
  2015-01-30 10:37:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  De proasta circulatie a RATB, care, imbunatatita ar rezolva cu adevarat problema, nici o vorba! Poate nu exista interese, nu se pot cheltui (sifona) suficienti bani publici…

 • 22

  @Chip: Cu exceptia zilelor cu gheata si zapada pe carosabil, se poate pedala tot timpul anului. Eu am deja 2 saptamani consecutive de mers zilnic cu bicicleta la servici, pe ruta Salajan-Aurel Vlaicu (22 km zilnic). Petrec cam 35-40 de minute/sens pe ruta asta, la ora de varf.
  P.S.: am aparatori de noroi ce acopera aproape complet rotile, cel mult ma murdaresc pe pantofi.

  Laur
  2015-01-30 12:20:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @paul am inteles. cred ca m-am lasat pacalit de propriile indignari

  dan_
  2015-01-30 12:36:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @Laur Si cand ploua, si cand bate vantul foarte tare, si cand e ceata, si cand sunt -10C, si cand sunt +45C? Esti tare dom’le, ce sa zic. Toti biciclistii sunt la fel, sau esti unicat?

  Giga
  2015-01-30 13:58:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Nu-s nici biciclist, nici automobilist. Dar pasager de taxi se intampla sa fiu. De pe locul mortului de taxi se vede ca biciclistii au intrat pe teritoriul automobilistilor si nu invers.
  Cum ar fi, totusi, si “invers”? Adica sa se deschida traficul de automobile prin parcuri, de exemplu?

  Giga
  2015-01-30 14:05:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Un editorial care a inceput bine si s-a terminat foarte urat cu ideea de a face slalom printre masini, o practica pe care o consider la fel de respingatoare ca ideile aiuritoare legate de transpiratia biciclistilor.

  vlad
  2015-01-30 14:11:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @Giga: Daca esti foarte comod atunci nicio zi din an nu e potrivita pentru mersul cu bicicleta. IN rest, asa cum a zis si omul mai sus, the snow is the limit. Daca ninge e chiar imposibil.
  In rest e o chestiune doar de comoditate. Pe ceata nu ai treaba, nu mergi cu viteza asa de mare incat sa ai nevoie de vizibilitate la distanta. 45C nu prea sunt in Romania, pana la 35 e ok daca te protejezi de insolatie. Oricum e preferabil de 1000 de ori sa te sui pe bicicleta si sa iti faci putin curent pedaland decat sa stai in masina incinsa (vorbim de distante scurte). La -10C sau pe vant rece se poate cu un minim de echipament (similar celui de munte). Pentru ploaie exista pelerine speciale. Repet, a nu se intelege ca in conditii meteo mai dificile pedalezi cu aceeasi viteza ca pe vreme buna.

  alex
  2015-01-30 14:51:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  cei mai tari sunt aia care merg cu masina la sala :)
  in europa civilizata se merge cu bicla, de fapt termenul anti mcdonalds ar fi copenhagenization
  en.wikipedia.or../

  santa carlos
  2015-01-30 16:22:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @Alex Esti definitia bolnavului mintal calare pe bicicleta. Sau poate tocmai ai picat in Bucuresti direct de pe alta planeta.

  Gigogu
  2015-01-30 17:15:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Se poate merge destul de bine pe bicicletă şi iarna. Totul e să nu fie zăpadă pe drum şi să nu viscolească (când drumul e acoperit cu gheaţă, zăpadă sau polei e şi interzis). Iarna asta, în afară de vreo 2 zile cu ninsori puternice, s-a putut merge bine, deszăpezirea făcându-se cu clorură de calciu, nu cu sare. Într-adevăr, e nevoie să vă curăţaţi lanţul cu o cârpă după ce ajungeţi acasă, dar asta e o operaţiune de câteva minute. Pentru comparaţie, durează mai mult să deszăpeziţi maşina parcată decât să ştergeţi şi să ungeţi un lanţ de bicicletă.
  Nu e nevoie de echipament complicat. O căciulă de lână, mănuşi de lână, bocanci, blugi, helancă, pulover, canadiană… adică fix aceleaşi ,,dotări” pe care le ai şi când mergi pe jos iarna, că nu avem temperaturi de -30 grade.
  Cine vrea să fie comod, poate merge cu maşina, dar să nu se plângă că stă în trafic.

  @Giga (post 25): de fapt, automobiliştii au intrat pe terenul bicicliştilor, pentru că primul autoturism a apărut în 1886, în vreme ce prima bicicletă cu pedale a apărut la 1863 (ca să nu vorbim de ,,dandyhorse” şi alte vehicule pe 2 roţi apărute mai de mult), iar la 1885 deja se găseau în circulaţie biciclete cu designul pe care îl vedem acum.

  Din aprilie 2013 merg zi de zi la muncă pe bicicletă (cu excepţia unor şedinţe importante, la care trebuie să merg la costum, deşi vara îi mai păcălesc cu blugi şi cămaşă şi vin tot pe biclă).
  Luna asta am deja 22 zile în care am mers pe bicicletă (dar distanţa cumulată e mică, 375 km, pentru că au fost doar drumurile până la muncă şi retur). Azi au fost 9 grade, o vreme numai bună de pedalat. Anul trecut am făcut 7600 km. Fără accidente şi incidente, fără probleme.

 • 31

  @Thrill:
  Felicitari pentru tinuta comentariului! M-ai facut sa rad, manzeste, dar cu pofta! Simt enorm si vaz monstruos!

  Ovidiu
  2015-01-30 22:08:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Raza x: Aveti o solutie alternativa la cea deja blamata?Pentru ca de dat cu pietre suntem foarte buni cu totii.

  adrian breana
  2015-01-30 22:09:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Nu stiu daca are sens exprimarea pretentioasa pe acest subiect, de regula o clasific la “masturbare mentala”. Unii dintre noi chiar au nevoie sa se deplaseze cu masina, pur si simplu, nu vad necesitatea de a fi arogant si tafnos.cauza biciclistilor merita sustinuta de o alta persoana, nu de catre un tip caruia ii place sa simta ceva tare in cwr(saua, nu va ganditi la pr0stii) in timp ce-si da aere. Nu toti soferii sunt mitici prosti, cum sugerezi si, in mod evident, nu toti bicilcistii sunt inteligenti, cum ai reusit sa demonstrezi.

  whitez
  2015-01-30 23:16:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @whitez: Si, la fel, nu toti comentatorii simt nevoia sa fie mitocani doar ca sa para mai cool, nu-i asa?
  Altfel, vorbind de aroganta si tafnosenia autorului, articolul sau este (dupa cum rezulta si din titlu) un raspuns la articolul d-lui Negrea. L-ati citit pe acela si ati ajuns la concluzia ca autorul acestuia e prost, isi da aere, se masturbeaza mental, e arogant si tafnos?

  Prostu' satului
  2015-01-31 19:24:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  Luati-va scutere si biciclete!

  Radu
  2015-02-01 17:31:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Am vazut ce inseamna o interventie a pompierilor + ENEL la un incendiu pe Calea Victoriei, aproape imposibila interventia. Nu-i doresc sa stea pe o astfel de artera impopotonata cu ditamai benzile de biciclisti.
  Cireasa de pe tor a venit din partea unui pipalac cu bicicleta care a ridicat stergatorul de pe masina de interventie a ENEL-ului.

  nemtalau
  2015-02-01 17:40:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  bicicletele sint depasite ca mijloc de deplasare, mult mai utile sint patinele cu roti ,cit despre masinile personale treptat deplasarea acestora in orase va fi interzisa

  mariuss
  2015-02-13 11:41:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că există o legătură surprinzătoare, invers proporţională, între numărul de biciclişti ai unei ţări şi cazurile de accidentări cu urmări fatale din aceste state, informează Forbes.

  Acest fenomen este relativ simplu de explicat, arată Niall McCarthy, în articolul intitulat “Cu cât sunt mai mulţi biciclişti într-un stat, cu atat cifra accidentelor cu urmări fatale scade”.

  McCarthy arată că numărul tot mai mare de biciclişti pe străzi duce la creşterea nivelului de conştientizare al celorlalţi participanţi din trafic. Potrivit raportului, un singur biciclist în traficul urban aglomerat este mult mai expus accidentării.

  În ţările precum Olanda sau Danemarca, unde media kilometrilor parcurşi anual este de 864, respectiv 513 kilometri per ciclist, numărul cicliştilor ucişi la un miliard de kilometri este de 10.7, respectiv 14.6.

  În acest timp, în Statele Unite, unde un biciclist parcurge anual, în medie, 47 de kilometri, numărul deceselor urcă la 44 de morţi, pe an, la un miliard de kilometri.

  Totuşi, trebuie subliniat aici faptul că atât în Olanda, cât şi în Danemarca, bicicleta constituie un mijloc de transport intens folosit în ultimii zeci de ani, ceea ce face ca infrastructura din aceste state să fie adecvată prevenirii accidentărilor.

  forbes.com/site../

  antena3.ro/exte../

  Accidente auto -- Biciclisti
  2015-02-25 15:30:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!