RSS Feed

O propunere modestă II. Ce-am mai putea face cu săracii ca să devină folositori cetăţeanului cinstit

vezi toate articolele de
29 Jan 2016 la 14:25 11 comentarii 1781 vizualizari.

The poorer tenants will have something valuable of their own, which by law may be made liable to distress and help to pay their landlord’s rent, their corn and cattle being already seized, and money a thing unknown.

Jonathan Swift, A Modest proposal (1729)

Ţara noastră  a fost din nou supusă unui atac dur.  Oameni ai străzii au furat sticlele de plastic din containere ca să le vîndă separat. Poliţia dintr-un oraş de provincie a reuşit să anihileze reţeaua pentru moment.

Problema e cu atît mai mare  cu cît din aceste peturi vîndute oamenii străzii nu scot bani nici cît să-şi plătească amenzile şi nici n-au domiciliu ca să-i execuţi silit. Sînt afectate businessuri de zeci de milioane de euro ale firmelor de salubritate care, se ştie, o duc oricum foarte greu în aceste vremuri de restrişte.

ProTV a mai atras atenţia că aceste reţele produc pagube de sute de lei unor companii care învîrt sute de mii de lei. Un sociolog de bine chiar a atras atenţia că e furt, că să bagi mîna în gunoi e încălcarea proprietăţii.

E bine să ne amintim de măreţii înaintaşi care au remarcat problemele profunde ale săracilor: au libidou crescut, se înmulţesc repede, fură gunoi etc. Dar să ne şi ţinem departe de exagerări. Străbunicul Swift mergea mult prea departe. Propunea să mîncăm copiii săracilor. Nu toţi, doar burghezia bine aşezată să mănînce copii proaspeţi. Swift calcula inclusiv dimensiuanea pieţei de mici irlandezi care ar putea fi gătiţi şi scutiţi de chinurile vieţii în stradă: cam 100 000.

Aş aduce noi propuneri modeste, mai puţin crude:

- săracii să colecteze şi să sorteze gunoiul gratis, iar apoi să le ducă firmelor de salubritate banii. Ziariştii şi intelectualii statului de drept vor putea percepe o taxă etică de 10 % (specifică oricărei secte mai de doamneajută) pentru educarea populaţiei.

- toţi săracii vor fi obligaţi să privească minimum două ore pe zi Digi 24 şi să citească (sau să li se citească) două ore Hotnews. Cam toată presa iubeşte gîndirea patronilor, dar să nu le pierdem timpul decît cu esenţe tari. Astfel, în cîţiva ani vom avea sute de mii de rupţi în fund care vor vorbi ca nişte patroni, ba chiar se vor anihila unii pe alţii cu “la muncă, săracule”

- săracii vor putea fi închiriaţi de oameni cu stare pentru reglementarea activităţilor zilnice. Cerşetoria va fi făcută civilizat pentru familii echilibrate şi fericite. O familie poate ieşi la iarbă verde cu cîinele şi cu săracul ei. Săracul, cu cît va fi mai atent pregătit, va putea aduce bani căminului milos în timp ce membrii se pot relaxa la un mic şi o bere.

- se poate reglementa o piaţă sexuală lucrativă prin legiferarea dreptului de posedare sexuală fără consimţămînt a oricui nu-şi poate asigura traiul zilnic. Dacă nu eşti în stare să-ţi păteşti nici poliţia să te apere, ai măcar bunul simţ să satisfaci un om obosit care munceşte din greu atunci cînd vrea şi el puţină atenţie.

- dacă cumva un sărac reuşeşte să strîngă totuşi nişte bani, dar va dori şi educaţie, şi sănătate, trebuie calculat atent dacă nu cumva e mai rentabil să încerce o moarte naturală demnă după o muncă de jos cinstită. Venituri mai mari dar nu destul de mari îi pot complica viaţa nejustificat. I se vor confisca sumele prea mari pentru a-l putea ajuta să rămînă ajutat (a, staţi, asta deja se face cu refugiaţii în Danemarca sau în Germania)

- săracii îşi vor păstra dreptul să voteze. Oricum tehnocraţii n-au nevoie de vot ca să conducă. Se pot organiza show-uri cu voturi prin SMS şi tombole.

- se vor lua şi mai multe fonduri europene în care săracii vor fi filmaţi, documentaţi, studiaţi în amănuntul sărăciei lor. Specialiştii  vor fi plătiţi din ce în ce mai bine pentru a putea surprinde dimensiunea romantică şi nostalgică a tristeţii săracului. Se vor face mai ales poze alb-negru însoţite de citate din Hayek şi multe cifre din Eurostat.

- săracii vor urma cursuri intensive de cîntece patriotice şi vor cînta imnul înainte de fiecare masă caldă (destul de rar, deci). Dacă printr-o minune, unii din ei ajung “clasă de mijloc”, vor avea permisiunea să rîdă de săraci de pe poziţii bruxelleze şi de parteneriat strategic. Mulţumirea va fi cu atît mai mare pentru ei, după ce vor fi reuşit prin muncă.

În fine, propunerea cea mai modestă. Cum clasa de mijloc calculează cu mare atenţie costurile unui copil adus pe lume în condiţii bune, spuneam că putem depăşi etapa Swift care propunea un canibalism aşezat în economia de piaţă, şi putem stabili o piaţă mult mai modestă de închiriere şi vînzare. Un început există oricum.

Copiii au deja un preţ aproximativ, naşterea la privat e necesară, adaugi primele cheltuieli, costuri cu cît lipseşti de la muncă (faptul că şefii tăi te bănuiesc, dacă eşti femeie, de pe la 25 de ani, pînă după 40, că eşti un terorist care vrea de fapt să se angajeze doar ca să toarne un copil şi să nu vină la muncă), putem rotunji la un 10 000 de euro / copil.

Putem deschide o piaţă a copiilor pe care săracii îi vor putea vinde femeilor înstărite care nu pot naşte decît sîmbăta, pentru ca lunea să se întoarcă la muncă. Ce rost are să-ţi mai deformezi corpul sau să pui în pericol economia ţării lipsind prea mult de la serviciu, cum atrăgea atenţia doamna Paul-Vass.

Un loc bun pentru desfăşurarea “mărfii” ar fi şcolile de stat. Banii publici am început oricum să-i orientăm către şcoli private. Şcoala de stat ar putea fi un bun adăpost de educaţie-pînă-la-achiziţie.

Se pot face descoperiri pe cardul de credit în programul “Mamă în 24 de ore”. Să nu uităm că putem beneficia de sprijinul unor moguli media care în anii 90 şi-au făcut deja mîna în acest gen de piaţă. E timpul să ne civilizăm şi s-o reglementăm.

Multe dintre aceste modeste propuneri le veţi găsi deja în viaţa dvs. în forme incipiente de aplicare. Haideţi să prindem curaj şi să ardem etapele. Români dezinhibaţi vor putea să folosească energia săracilor pentru o consolidare a familiei, a poftelor de tot felul. Iar ei vor fi în sfîrşit “ai cuiva”, vor fi ai noştri cu acte.

Un pas înainte ar putea fi chiar un plan de retrocedare, poate conceput chiar de doamna Monica Macovei, a sclavilor, iobagilor etc. către aparţinătorii de drept. Am putea evita iarăşi ani de zile de bîjbîială în care milioane nu vor recunoaşte că sînt săraci şi vor continua să se zbată să se ţină pe linia de plutire, asta cînd noi le putem asigura un trai decent contra unor servicii minime.

Puteţi citi şi acest articol al lui Florin Poenaru, deşi, după cum aţi văzut mai sus eu cred, pe urmele marelui înaintaş, Swift, că piaţa liberă poate salva săracii dacă-i forţăm să-şi vîndă copiii sau dacă reuşim într-un fel să-i luăm în grijă contra, bineînţeles, unui efort modic al lor care să ne facă rentabil deranjul.

Now, if one is poor, this is because that person is not a good human being, there is something deeply flawed, deeply wrong with it. Being poor becomes a form of moral decay, a flaw of character, something that cannot be (easily) remedied. Only losers can end up in a situation of poverty, not normal people. The solution to moral decay is therefore punishment.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


11 comments
 • 1

  Probabil ca statul prefera sa ii asiste social in loc sa zica mersi ca uni se descurca singuri.Militienii comunitari lucreaza pt firma de gunoi se pare,care isi vede profitul diminuat,cu toate ca m-am uitat in contract si nu specifica dreptul de proprietate al continutului pubelei,doar al pubelei.Continutul este al locatarilor si am semnat un acord cu acesti oameni ai strazii prin care le dam voie sa se foloseasca de ce aruncam noi.Statul a innebunit incercand sa atraga bani la buget pt a sustine pensiile nerusinate si maririle de salarii ale bugetarilor
  Ala era un parlit cu diploma plagiata,nu era sociolog.
  Nu putem sa-i mancam pe nevoiasi,a calculat Onu cat costa viata unui om decedat inainte de termen,cca 130.000 $,ar veni prea scump per kg,nu ne permitem.

  danga balanga
  2016-01-29 20:49:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Tov. Rogozinaru, ca om ce va invartiti in anturajul secero-ciocanarilor, stiti daca este adevarat ca grecul Tsipras, premierul ateist de extrema stanga, a evoluat din maimuta de maslin ?

 • 3

  Rogozane, ce-o mai tot frecati aiurea, mai frate?! Ia-i pe Poenaru, pe Ernu, ia-l si pe mutunache asta de Andrei Pantu -si faceti un partid al stangii sarace (stanga bogata are deja un partid in PSD).
  Asa va verificati, puneti in practica, nu doar dati din clanta.

  babic
  2016-01-30 08:51:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Domnule Rogozanu, nu mai incerca sa te dai Swift ca iesi nu Jonathan, ci Taylor. Sunt de acord ca e absurda faza cu deseurile, insa, spre surprinderea dumitale si a altora, un copil presupune niste costuri. Mancarea si scutecele nu pica din cer si nu suntem obligati sa le crestem copii altora. Asa ca o familie din asta de “sfinti saraci” care toarna cate 10 copii desi traieste intr-o baraca nu poate fi decat iresponsabila. Unii dintre noi facem sacrificii sa ne crestem copiii, in timp ce altii stau cu mana intinsa la pomana ca e dreptul lor. Sunt curioasa cati copii ai dumneata daca tot vorbesti despre subiectul asta.

  Swift era ironic si muscator, dumneata esti doar frustrat si repetitiv.

  Daniela
  2016-01-30 11:30:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Se poate argumenta usor ca faza cu deseurile nu e absurda. Sa analizam putin situatia;
  -este nevoie ca deseurile sa fie colectate selectiv si reciclate;
  -pentru a indeplini aceasta nevoie, o firma investeste in materiale si salarii, pentru a selecta deseurile si a le vinde;
  -in acest flux de productie intervine un factor extern. Rezultatul acestei interventii este ca o mai mica parte din deseurile selectate pot fi vandute;
  -firma isi face calculele si constata ca in cutie intra mai putini bani decat ies pe salarii si materiale. Firma se inchide;
  -este in continuare nevoie ca deseurile sa fie colectate selectiv si reciclate.

  Precum se intampla in majoritatea cazurilor in care comunistii fac chestii, pana la urma lucrurile ajung sa nu mai fie facute.

  Gigi
  2016-02-01 15:40:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Daniela: Ironic si muscator este si el

  ta doar ca tu nu vrei s-o recunosti .

  tu privindu-te in oglinda nu te recunosti in propunerile de canibalism eficient de pe la 1729 pe tine insatzi.

  tu esti expresia vie a aceleiasi ranchiune criminale pe care o denuntza ata de precis Jonathan Swift

  si stiu e dureros sa te privesti in oglinda peste vecuri in trecut, dar da, voi suntzi tot aia gloata ranchiunoasa de sfarsit de ev mediu cu o spoiala de stiintza de carte dar cu acelasi suflet had si bocciu

  Ca sa nu imi zici ca :
  “Putem deschide o piaţă a copiilor pe care săracii îi vor putea vinde femeilor înstărite care nu pot naşte decît sîmbăta, pentru ca lunea să se întoarcă la muncă. Ce rost are să-ţi mai deformezi corpul sau să pui în pericol economia ţării lipsind prea mult de la serviciu, cum atrăgea atenţia doamna Paul-Vass.

  Un loc bun pentru desfăşurarea “mărfii” ar fi şcolile de stat. Banii publici am început oricum să-i orientăm către şcoli private. Şcoala de stat ar putea fi un bun adăpost de educaţie-pînă-la-achiziţie.”

  Nu e o ironie muscatoare.

  laur22
  2016-02-02 08:46:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @laur22: iti dai seama ca tot comentariul tau se reduce la “sunteti niste oameni rai”, nu?
  You bring nothing to the table.

  Gigi
  2016-02-02 15:20:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @laur22 Swift era ironic, Rogozanu e doar frustrat si cat se poate de ranchiunos. Daca nu stii diferenta intre ironie si frustrare, n-o sa stau eu sa-ti explic, dragule.

  Asa e cum zici tu, sunt un suflet urat si had care se duce la lucru in fiecare zi si strange din dinti ca sa isi creasca copiii in loc sa stea cu mana intinsa si care nu vrea sa-si mai ia inca un loc de munca sa-i creasca si pe ai altora.

  Daniela
  2016-02-03 02:33:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Gigi: daca scoti binele si raul din (oricare ar fi acea) discutie ce mai ramane din cuvantul “om” ? Poti discuta ceva orice despre om daca nu exista binele si raul undeva la motive, motivatii, scopuri , efecte ? Mintea ta poate opera fara conceptele respective ? Esti cumva robot sau animal si functionezi pe baza de program sau de instincte si nu ai si constiinta ? Esti intrutotul insensibil ? Nu ai simt moral ? Pui deasupra unei fiinte, deasupra unui om , pui niste abstractiuni si constructe abstracte precum firma, persoana juridica, economia, statul etc ? Intr-un cuvant, esti cumva de dreapta ?

  george
  2016-02-03 03:32:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Gigi: Poţi să trăieşti până la 30 şi ceva de ani pe spinarea părinţilor pentru că eşti prea demn, nobil şi intelectual ca să devii sclav şi în acelaşi timp să ţipi ce pensii mici au ai tăi? Poţi să-i dai like lui Rogo de pe iPhone-ul cumpărat în rate de aceiaşi părinţi? Poţi să pui la cale răscoala proletariatului la mall cu o cafea de câteva zeci de lei în faţă? Poţi să le plângi de milă zdrenţăroşilor în timp ce-ţi aranjezi fularul de firmă? Poţi să fii solidar cu muncitorii în timp ce tu nu ştii nici să cureţi cartofi? Poţi să fii revoluţionar pe internet? Poţi să acuzi pe oricine nu-i de aceaşi părere cu tine de rasism şi nazism? Poţi să fii expert în redistribuire fără ca tu să scoţi un leu din buzunar? Poţi să strigi cât te ţine gura să vină să-i ajute cineva pe bieţii săraci de acasă de la căldurică? Într-un cuvânt, eşti cumva de stânga?

  AB4-1
  2016-02-03 04:30:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  A treia oara cand incerc sa postez comentariul de mai jos:

  @george: Judecarea unei situatii prin prisma moralitatii este un lucru necesar. Diferenta dintre un om matur si un copil (sau un om normal si un ideolog) e ca primul analizeaza situatia in totalitatea ei si apoi ii aplica filtrul moralitatii, pe cand al doilea se blocheaza dupa prima propozitie (atata timp cat se ajunge la rezultatul care se potriveste cu parerile lui).
  Exemplul este chiar situatia de mai sus. Din punctul tau de vedere eu pun o constructie sociala (firma) deasupra unui om. Consider ca ai facut acea afirmatie cu rea vointa, deoarece mai sus am explicat ce se intampla daca situatia este lasata sa continue asa. Firma se inchide. Deseurile nu mai sunt reciclate si adunate. Oamenii nu mai au de unde aduna si vinde deseurile deja separate. Se ajunge in exact aceeasi situatie ca la inceput, deci absolut nimeni nu are de castigat.
  Constructiile sociale nu sunt deasupra omului la modul absolut. Dar ele de obicei exista (sau li se permite sa existe) pentru ca aduc valoare societatii in ansamblu. Firma e doar o conventie si o bucata de hartie. Dar niste oameni castiga salariul datorita acelei firme. O functie sociala este indeplinita de acea firma, ca sa nu mai vorbesc de economie si stat.

  Daca judecam fara sa gandim o situatie in ansamblu, nu o sa mai facem nimic. Pe de alta parte cine stie, poate ca asta e ideea de baza a comunismului, nu?

  Gigi
  2016-02-04 09:20:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!