RSS Feed

Oare cât din deficitul României reprezintă un efect al corupţiei?

vezi toate articolele de
16 Apr 2010 la 13:12 13 comentarii 655 vizualizari.

Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza de crestere a economiei romanesti de la 1,3% la 0,8 %. O veste proasta pentru noi, nu atat din cauza inselarii unor asteptari de iesire simtitoare din recesiune, cat a urmarilor deprimante asupra veniturilor bugetare. Faptul va pune o presiune suplimentara asupra finantelor publice, in conditiile in care tintele de deficit si-asa par a fi atinse pe cele mai proaste cai- proliferarea arieratelor si taierile de investitii. Situatia descrie un cerc vicios pentru ca tinerea in acest mod sub control a deficitului nu doar ca nu lasa spatiu fiscal pentru o reluare a cresterii economice, ci si indeparteaza aceasta perspectiva.

Banii de la Uniunea Europeana raman deocamdata bine mersi in conturile lor, criza financiara externa sta si ea ca argument al prelungirii recesiunii. Sunt opinii potrivit carora creditarea nu se va relansa inaintea cresterii economice , dupa cum altii sunt la fel de fermi in a afirma ca fara reluarea creditarii nu se poate vorbi de iesirea de recesiune. Din aceasta dilema, nu se poate iesi, vorba lui nenea Iancu, dar consolarea este palida.

Desigur, din punctul de vedere guvernamental, o evolutie sub asteptari a economiei reprezinta o scuza perfecta, mai ales ca, in numeroase randuri, reprezentantii FMI au spus ca modalitatea atingerii tintei de deficit ramane la latitudinea Executivului. Asadar, aici poate intra si renuntarea la investitii.

Evident ca, atunci cand structura cheltuielilor curente ramane practic nemodificata ( reducerile de posturi bugetare nu se regasesc in economii bugetare asa cum constata recent presedintele Traian Basescu) singurul loc de unde se mai poate taia raman investitiile. Dealtminteri, o stire de mai alaltaieri arata ca reducerile de personal din administratia publica s-au produs pe hartie, prin eliminarea unor posturi ce erau vacante, starnind mania premierului asupra ministrilor. Alte informatii arata ca exista si costuri electorale ce se regasesc in anemia incasarilor bugetare. Nu “se face” sa trimiti fiscul taman pe capul firmelor donatoare de bani in campania electorala.

Intr-un articol publicat in editia de azi a Wall Street Journal, se anunta ca in saptamanile urmatoare va aparea un studiu ce incearca sa cuantifice cat din imensul deficit bugetar al Greciei este determinat de practici asociate coruptiei. Intrebarea a izvorat si ea dintr-o alta curiozitate si anume de ce statul (elen in aceasta caz) s-a dovedit atat de generos in cheltuieli, in conditiile unei colectari atat de precare a taxelor?

Pornind de la aceasta, Brookings Institute sin Washington va publica rezultatele unei cercetari ce incearca sa stabileasca relatia dintre indicatorii de coruptie si deficitele fiscale din 40 de state. Ei bine, in cazul Greciei calculele arata ca evaziunea fiscala, mita si coruptia, atat publica cat si privata, au vaduvit in fiecare an bugetul statului cu un uluitor procent de 8% din PIB.

Daca Grecia ar fi avut un mai bun control asupra coruptiei, nu la standardele Suediei, dar macar la nivelul Spaniei, deficitul ei bugetar ar fi fost mai mic cu 4% din PIB in ultimii 5 ani, spune Daniel Kaufmann, autorul studiului. Ca exemplificare, in articol se aminteste ca anul trecut, o medie a mitei platite de greci s-a situate la circa 1300 de euro. De asemenea, se mai face vorbire despre despre mita acceptata de oficiali greci pentru atribuirea de contracte. Intr-un studiu al Bancii Mondiale ce clasifica statele europene in functie de controlul exercitat asupra coruptiei, Grecia se afla pe ultimul loc in Eurozone si in apropierea Romaniei si Bulgariei, la nivelul UE-27.

In asteptarea studiului ce va cuprinde si Romania, sa constatam doar ca mai exista si alte metode de reducere a deficitului bugetar in afara arieratelor si taierii de investitii.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!