RSS Feed

Obositoarele ”elite” românești și fluturii din capul lor. Securitate, fakenews și robor

vezi toate articolele de
02 Oct 2017 la 15:02 comenteaza acum 733 vizualizari.

Două direcții consumă bani, resurse și neuroni în rândul ”elitelor” românești. Pun ghilimele din cauza depărtării astronomice de realități și nevoi, dar șid in motive de lipsă de preocupare reală pentru cercetare, activitate științifică folositoare. Avem dimensiunea sociologică/politologică, pe de o parte, și școala economiștilor fie ultralibertarieni, fie ultraconservatori, niște tragi-comice traduceri ale propagandei neoliberale în vorbărie locală.

Prima tabără se prezenta liberal până acum, dar fondurile grase sunt acum legate de cybersecuritate și fakenews, un alt nume pentru bani grămadă și consolidarea unei retorici de tip neonaționalist, cu aere europene. Trăiască UE și diviziile române de apărare secretă și cybersecretă. Cam asta se întâmplă când singura investiție a statului a mers în supraveghere.

Discursul public se orientează după bani. Cei care până acum câțiva ani vorbeau tooată ziua despre piața liberă, flexibilizarea muncii și nevoia de austeritate și disciplină s-au mutat acum pe amenințarea fakenews, uitând să ă spună că fakenews e un motor intim întregii industrii googlefacebook și că sunt chestiuni structurale care trebuie atacate.

Așa am dat peste o nouă conferință de securitate că doar ce să facem cu banii publici, cu participarea unei divizii de la SNSPA care se ocupă cu imaginea pozitivă a unor instituții românești în cadrul NATO (uau!) și peste mărețul studiu despre atacul rusesc. Pare scris de un neocon semiadormit în mașină la semafor:

Potrivit sursei citate, sunt patru elemente de luat în considerare. Noile generații, tinerii, sunt mult mai interesați de Rusia decât de Statele Unite, iar Occidentul nu mai reprezintă o singură voce, ci sunt mai multe influențe asupra românilor: SUA și UE sunt percepute diferit. Rețelele de socializare și noile mijloace media au dus la un impact mai scăzut al mass-media clasice asupra tinerilor, iar în România în ultimii ani a scăzut transmiterea de mesaje pozitive despre Occident și SUA. (agerpres)

Rușii sunt foarte probabil implicați împreună cu toate serviciile de pe glob în exploatarea acestor noi oportunități în care supravegherea consumatorului și supravegherea cetățeanului au fuzionat. De aici la inamicul unic e cale lungă. Tot așa cum e cale lungă să spui că tinerii din ce în ce mai nemulțumiți de condițiile sociale și economice sunt doar niște proști care pun botul la propagandă rusochineză, și nu niște cetățeni care constată că și pe creștere econmică, la segmentul lor de vârstă, rata de angajare dă cu minus.

Elita economiștilor și analiștilor economici cu priză mainstream prezintă mereu pe scurt și mereu foarte la dreapta situații complexe. Mai nou, mor de grija ratelor românilor. De ce tocmai acum, după un deceniu de când băncile au jucat tontoroiul pe capetele îndatoraților cu toate comisioanele imaginabile? Pentru că acum poți s-o traduci în esperanto-ul favorit al elitelor de dreapta: e antipesedism. Numai că așa cum Tudose și alții pun strict pe seama unei răzbunări a băncilor această creștere, la fel de superficială e și acuzarea PSD-ului de creșterea ratei în lei. Sunt simplificări propagandistice care n-ajută pe nimeni.

Dreapta se îngrijorează de rate doar când poate s-o ardă antipesedist. După ce i se spune premierului Tudose că nu e așa simplu să influențeze BNR robor (deși întrebările trebuie puse), ni se explică foarte clar că e de la creșterea salariilor. Obsesia națională e că unii concetățeni sunt prea bine plătiți. Încă o nebunie, dacă te uiți la statistici.

Glumițele lui Tudose rămân glumițe. Acum câteva săptămâni se lua de benzinari pentru ca zilele trecute să le explice scumpirile ca un tip de la PR OMV, divizia internship. Deci nici în chestiunea cu băncile nu aștept mai mult decât înțepături. PSD nu e capabil, n-are armament intelectual să atace astfel de chestiuni, nici nu pare interesat decât de potențialul conspiraționist, nu de atacul pe bune la adresa ipocriziei unor instituții.

Cât despre obsesia cu salariile, mă uit cu sepranță că apar canale mainstream care mai scapă și analize și date cu care vă scot eu și alți câțiva alții ochii de ani de zile. Date despre salariați precari, despre salarizare în numele unei false productivități mici, etc.

Ziarul Financiar mai scapă câte ceva (după care se răzgândesc și dau zece materiale-advertoriale pro-patronate), abordarea e ok la Starea Nației în ce privește paradigma salariaților, și mai sunt câteva locuri unde practic realitatea a scos ochii ideologiei pure căreia nici măcar nu poți să-i spui neoliberale. Este pur și simplu efectul unei școli de economie și de ideologie făcute pe colțul mesei în anii 90 și dezvoltate strict din training plătit din fărîmituri de capitalul mare și bun (cum a arătat foarte bine Cornel Ban în cartea lui).

În fiecare zi mă întreb dacă o să mai aud tâmpeniile cu muncitori puturoși, cu asistați social. Le aud. În paralel se întâmplă tot soiul de chestii neauzite. Probabil cea mai șocantă de anul ăsta a fost cu sute de muncitori străini ascunși ca vitele și puși să lucreze intensiv într-o fabrică din România. Cu alte cuvinte intrăm și noi în epoca ipocriziei full-time.

P.S. Mai nou se poartă denunțarea ”socialistului” Georgescu de la BNR, conducătorul de doctorat al lui Mișa, și maestrul lui Voinea. În limbajul economiștilor de pe la noi, aceștia ar fi ”socialiști”. Socialism înseamnă orice tăxuță cât de mică. Adică Germania e un stat comunist sub acoperire după capul lor. Dar de acolo  ar veni unele idei spre guvernul PSD, idei de taxare sau de scoatere a banilor gri la suprafață. O fi. Georgescu a dat totuși niște studii realiste despre situația economică în România cu un merit unic: că nu era propagandistic în stil Troica la nivel de clasa zero. Dar de aici până la ”socialism” e cale lungă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!