RSS Feed

Ocuparea de la Deva (FOTO & VIDEO). Extinderea domeniului luptei: de la Roșia Montana la toți Munții Apuseni. Solidarizare la Viena: Grecia – Spania – România

vezi toate articolele de
03 Feb 2014 la 12:46 10 comentarii 1532 vizualizari.

Incă se mai miră unii, încă mai sunt nedumeriți, încă mai cred în teorii legate de implicarea ”agenturilor străine”, atunci când vor să explice amploarea protestelor românești din toamna lui 2013. Altora le e greu să accepte că lupta pentru un stat de drept nu se duce doar la nivelul enunțării principiilor, ci în fiecare caz în parte în care aceste principii sunt încălcate. Pentru unii e încă dificil de înțeles că atunci când instituțiile unui stat au fost (sunt) acaparate și deturnate de la funcțiile lor în interesul unui grup oligarhic transpartinic, transideologic și transfrontalier, în cele din urmă, există o singură cale de a lua înapoi: ocupându-le. Fie că e vorba de clădirea unui fost hotel celebru din centrului Clujului, ajunsă în paragină din cauza incompetenței autorităților și a justiției de a-i decide soarta, de ministere blocate, de sediile partidelor politice ori ale Avocatului Poporului.

În această dimineață, o mână de activiști au ocupat sediul Minvest Deva, locul de unde a pornit Afacerea Roșia Montană și unde s-au moșit și celelalte proiecte ale distrugerii Apusenilor: Certej, Deva-Muncel, Băiţa Crăciunești, Brad, Rovina. ”Respectați-ne existența sau așteptați-vă la rezistență”, este mesajul protestatarilor, care au remis presei și un comunicat (fragment mai jos, integral aici).

”Condamnăm intenţia Guvernului Ponta de a înainta parlamentului o nouă lege a minelor, condamnăm atitudinea iresponsabilă şi nedemnă a Ministrului Mediului, Rovana Plumb, căruia îi cerem demisia. Îl avertizăm pe primul-ministru Victor Ponta că o nouă încercare de a trece prin Parlament o lege a minelor cu prevederi aberante ce servesc exclusiv intereselor industriei miniere nu va rămâne fără consecințe. Insistențele și presiunile sale asupra parlamentarilor de a legifera exproprierea forțată a cetățenilor de către companii private sunt în total dezacord cu opinia publică. Așa cum evenimentele de anul trecut au demonstrat, susținerea nelegitimă a companiilor miniere nu se bucură de sprijin nici în Parlament (două tentative legislative au eșuat anul trecut), nici în rândul zecilor de mii de oameni ce au ieșit în toamna lui 2013 în stradă.

Nu în ultimul rând, dorim să atragem atenția asupra abandonului moralității din partea unor oameni politici precum Dan Șova sau Rovana Plumb. Dan Șova, de la masa Guvernului, propune soluții legale pentru proiectele miniere ale clienților casei de avocatură ai mamei sale. Proiectele pe bază de cianuri sunt supuse apoi spre evaluare la ministerul colegei de cabinet, Rovana Plumb, care face orice să le vadă aprobate, inclusiv să renunțe la atacarea lor în instanță.

Rugăm cetăţenii României să se informeze corect asupra numeroaselor neajunsuri ale proiectelor miniere şi să aibă mereu în minte îngrozitoarele accidente ecologice de la Certej, din 1971 şi de la Baia Mare1, din 2000. Nu mai dorim ca astfel de tragedii să se repete! Ne arătăm solidaritatea cu mișcări din întreaga lume ce luptă împotriva proiectelor miniere distructive: Kremnica (Slovacia), Halkidiki (Grecia), Corcoesto (Spania), Salave Asturias (Spania), Bergama (Turcia), Kumtor (Kyrgyzstan), Talvivaara (Finland).”

Știu că încă mai sunt persoane (de bună-credință) care se iluzionează că sfidarea cetățenilor se poate rezolva prin dezbateri publice, prin procese în justiție, prin petiții și alte acțiuni cât se poate de normale și de legitime. Când dezbaterile publice se transformă în parodii jalnice, al căror scop este doar de a se raporta că au fost făcute; când deciziile justiției sunt încălcate în picioare de instituții ale statului ori când Minsterul Mediului atacă în instanță o decizie abuzivă doar pentru a pierde procesul (”legalizând” astfel abuzul); când petițiile (cu zeci și chiar sute de mii de semnături) sunt ignorate ce ne mai rămâne de făcut? Să stăm și să ne lamentăm? Să ne plângem de milă sau pe la Înalte Porți? Sau să acționăm? Răspunsul îi aparține fiecăruia.

***

P.S.: La ora la care scriu aceste rânduri înțeleg că Poliția, Jandarmeria și SMURD (?!) se pregătesc să intervină pentru a-i îndepărta pe protestatari de pe clădirea Minvest. Ca și în alte ocazii, un pretext de legalitate vor găsi. Dar cum stăm cu legitimitatea?

***

Pentru cei care sunt în Viena, o invitație pentru marți, de la ora 18.00. ”Otravă și aur : O seară informativă despre mineritul aurifer în contextul crizei europene.”

”La sesiunea noastră din februarie organizăm un eveniment informativ despre mineritul aurifer din Spania, România și Grecia. Discuția se va purta în jurul dezvoltării în paralel a proiectelor miniere aurifere din Europa și al strategiilor similare pe care autoritățile de stat și societățile miniere le folosesc pentru a impune proiectele comunităților locale. Exploatarea mediului pentru profit este noua ”poveste de succes” a guvernelor din țările europene cele mai afectate de criza economică. Viețile umane, libertatea de exprimare și drepturilor democratice fundamentale ale omului sunt ignorate. Ei exploatează resursele în regiuni cu populație vulnerabilă din punct de vedere economic, în ciuda rezistenței majorității comunităților locale care se opun exploatarii resurselor naturale. În acest context, lupta pentru a apăra bunurile comune și drepturile democratice ale populației capătă o semnificație specială : aceasta traversează diferențele economice, politice și culturale și îi determină pe oameni de toate categoriile să intre într-o luptă pentru o viață demnă și o economie sustenabilă.

Seara va cuprinde scurte prezentări cu privire la proiectele miniere aurifere din România, Grecia și Spania, urmate de o sesiune de discuții deschisă.

Participanți sunt Brigitte Reisenberger, Viena salvează Roșia Montană, Solidarity4all și JSF Marea Granate Viena.

Detalii aici:

***

Și o veste de dimineață: „Afacerea Roşia Montană”, de Mihai Goţiu,  a cîştigat Premiul CRITICATAC pentru anul editorial 2013.

Motivarea: ”11 ani de urmărit un subiect cu multe ramificaţii, asta înseamnă „Afacerea Roşia Montană”, o sinteză care aduce împreună argumente împotriva exploatării pe care guvernul României şi compania RMGC au vrut s-o demareze anul trecut. Lunile de zile de protest în stradă au fost apogeul. Mihai Goţiu a urmărit de-a lungul anilor tentativele de începere a exploatării, legăturile cu lumea afacerilor în minerit, afacerişti, politicieni, lobbyşti care au avut de-a face cu businessul de la Roşia. Membrii Criticatac apreciază efortul lui Mihai Goţiu de a acoperi un subiect incomod care a pătruns foarte greu în presa centrală, mai mereu distorsionat. Banii investiţi pînă acum de RMGC au mers mai ales în bugete de publicitate şi campanii de PR care au înecat spiritul critic unui număr foarte mare de jurnalişti, intelectuali, analişti TV etc. Cu atît mai lăudabil este efortul lui Mihai Goţiu materializat în acest volum.”

DETALII AICI:

***

foto de la ocuparea Minvest Deva (Denisa Nistor și Alex Lupea)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

10 comments
 • 1

  bravo tuturor!
  s-a tras un nou semnal de alarma binevenit!
  pacat insa ca locuitorii din Deva stau adormiti in propria indiferenta si inconstienta :(

  cristi
  2014-02-03 13:11:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Maine-n toata Galaxia ! Planeta Krypton si Marea Natiune Klingoniana va saluta; Forta fie cu tine , Lache ! :D

  Mateitrof
  2014-02-03 13:25:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  he, ce ziceam zilele trecute… nu le mai dati atentie celor ca Liiceanu, nu va mai consumati energia pentru vorbele lor… poate ca tocmai de asta si ies sa vorbeasca acum.. sa va distraga atentia in polemici sterile.
  ACTION BABY! ACTION! ca vine vara si GC trebuie sa fi plecat de mult din tara , guvernul este pe jos, deja, iar noi avem treaba multa in tara asta. Nu asteptati mutarea lor. VEniti in intimpinare. Anul acesta avem nevoie de altceva decit in 2013. Alta abordare. Care sa le dea mat.

  dana
  2014-02-03 15:02:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Cind uslamistii isi vor pune in aplicare cele ce se coc iarasi (si nu va intereseaza acum), toate protestele voastre vor fi de domeniul hazului.
  Dom` Gotiu,
  tara cam “arde”, iar tu te piaptani cu ajutor ;)

  victor L
  2014-02-03 15:19:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @cristi: Stiti ce a declarat Steve Jobs intr-un interviu?. Cand sti ca moartea te va lua foarte curand ai da orice sa mai traiesti (constientizarea). Multi dintre noi nu constientizam inca consecintele actualelor actiuni.

  Constientizarea vs Adormirea
  2014-02-03 16:39:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @George: bun, o nemultumire fata de activitatea civica a unora e de inteles si chiar de sperat la oricine in general. Insa asemenea critici si adresari acuzatoare insotite de jigniri ar trebui justificate mai serios decat de argumentul ca “ar putea sa se ocupe de paduri mai bine”. As intelege, poate, daca ar veni de la cineva care chiar se zbate pentru paduri, de exemplu. Dumneavoastra ce-ati facut pentru asta de va permiteti sa fiti atat de critic si de acuzator al adreasa altora?

  Maxa
  2014-02-03 17:51:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Gotiu

  Una dintre cele mai toxice unelte uslamiste !
  Scopul sectiunii din care face parte Gotiu este sustinerea cu orice pret a lui Ponta folosind teme reale, grave, cum sunt RM si gazele de sist.

  Mircea456
  2014-02-03 18:16:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Multă naivitate la dînși, să creadă că o clică de lepre și jigodii, o să-i bage în seamă că protestează împotriva înstrăinării resurselor acestui popor. Poate cred că datoria externă a statului, o va suporta multinaționalele și firmele străine! Da ce? Ăia îs cretini?

  Nelu
  2014-02-03 23:57:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Nelu, nu clica de lepre si jigodii trebuie sa-i bage in seama ci tu, eu si ceilalti romani trebuie sa bagam de seama ca fara revolta noastra legitima astia o sa ne fure tot si o sa calce pe cadavrele noastre pt asta.

  anonim din Piata Universitatii
  2014-02-04 08:48:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Dragi deveni, daca nu va treziti si nu actionati impotriva exploatarilor de aur prin cianurare, in scurt timp Deva si Muntii Apuseni vor deveni un fel de Cernobal. Sub pretextul crearii unor locuri de munca in minerit (putine pentru autohtoni, nu va faceti iluzii, aceste exploatari nu seamana cu ceea ce stiti voi), clasa politica va vinde si ultimele resurse ale Romaniei. Pagubele le vor plati copii si nepotii vostri, nu ai politicienilor care vor fi, demult, pe alte meleaguri.
  Domnule Mihai Gotiu, felicitari pentru cartea Afacerea Rosia Montana si pentru premiul primit. Pe cand o noua editie, ca vedeti ca se cere. Este, cu adevarat o carte exceptionala, o carte document.

  Georgica
  2014-02-04 10:26:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!