RSS Feed

Ocuparea Istoriei. Cine și ce a câștigat. Cine a pierdut

vezi toate articolele de
28 Nov 2011 la 12:10 12 comentarii 1101 vizualizari.

Ocuparea Amfiteatrului ”Vasile Pârvan” al Facultății de Istorie pare să se fi încheiat indecis. Cel puțin deocamdată. La ora la care scriu (luni dimineața) lista revendicărilor și manifestul au rămas aceleași de sâmbătă (deși duminică seara ar fi trebuit finalizate). Adresate punctul (Ministerului Educației și ministrului, premierului, conducerii Universității etc.) și comunicate oficial către mass-media. Lucru care nu s-a întâmplat. La fel cum solidarizarea mult-așteptată din partea altor organizații studențești, studenți, persoane s-a produs într-o măsură firavă.

În ultima seară, cea care ar fi trebuit să fie definitorie pentru mișcare, oamenii s-au (pre)ocupat mai mult să scape de diferitele etichete, ideologizări și ascoieri la care au fost supuși. Din acest punct de vedere, lecțiile din manualul ”10 pași pentru dezamorsarea unui grup (sau situație critică)” au fost aplicate cu ”succes” maxim. Un ”succes” rezultat din lipsa de ”antrenament” în domeniu a celor implicați (o lipsă de antrenament rezultată însă și de lipsa generală de expertiză a societății civile autohtone în domeniul activismului real). Ideea etichetării și atribuirii unei ideologii (de stânga, extremistă, naționalistă etc.) unei grupări cu potențial de critică socială e chiar primul pas în acest ”manual”. Se știe că într-un grup creat ad-hoc e imposibil să împărtășească toți aceleași idei. Și astfel apar primele tensiuni. Pasul doi e atribuirea (din exterior) a calității de lider/lideri unor membri ai grupului, după care urmează atacul la persoană la adresa respectivilor lideri. Și astfel apar noi conflicte în interiorul grupului. După care apar infiltrările – persoane care direcționează discuția/dezbaterea pe teme false, care nu mai au legătură cu scopul inițial al grupului (lucru extrem de facil în condițiile în care o mare parte din dezbatere s-a desfășurat și pe grupul de pe Facebook – grup deschis). A nu se considera însă că toate discuțiile off-topic au fost generate cu rea-credință. E suficient să recitiți însă istoricul mesajelor de pe grupul ”Istoria se ocupa & se dezbate” de pe Facebook pentru a recunoaște toate aceste mecanisme. Și, ”la rece”, o să recunoașteți și mesajele pur și simplu greșite ori inoportune de cele intenționat diversioniste.

Să le reproșezi însă ”ocupanților” naivitatea cu care au căzut în aceste capcane ar fi ușor, dar total greșit. Pentru că cei de la ”Istorie” (mai exact din amfiteatrul de la Istorie, pentru că nu toți sunt studenți la ”Istorie”) sunt printre puținii studenți care în ultimii ani care și-au asumat niște riscuri și au ieșit din letargie. A-i pune la colț ar însemna să condamni însăși ideea de acțiune și să demotivezi orice alte acțiuni similare viitoare. Din partea lor sau a altora.

Și ar mai fi greșit și dintr-un alt punct de vedere. Până la urmă, cei care au participat la cele aproximativ 100 de ore de ocupare a ”Istoriei” sunt niște învingători. Învingători în raport cu ei înșiși, cu propriile temeri și lașități. Că se vor implica sau nu în alte acțiuni viitoare are mai puțină importanță. Experiența ”ocupării” le va schimba însă destinele celor mai mulți dintre ei. Desigur, de acest lucru nu-și vor da seama acum, ci peste ani, când își vor face listele cu ”plusuri” și ”minusuri” și când vor constata că în diferite alte situații critice au acționat raportându-se la momentul ”ocupării”. Fără teamă și fără spaime inutile ori descurajante.

Iar de pierdut, au pierdut toți cei care au rămas în expectativă. Pe margine. La fel vor reacționa și de acum înainte. Stând, așteptând să vadă ”ce se întâmplă” (și ”ce li se întâmplă” celor implicați) și, în cele din urmă, constatând că alții le-au scris viața și au luat decizii în locul lor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!