RSS Feed

Protestul sectorului independent împotriva ”revoluției fiscale”

vezi toate articolele de
15 Nov 2017 la 16:06 un comentariu 2 vizualizari.

Operațiunea luămdelasăracișidămlabogați continuă. Sectorul cultural independent sau pur și simplu precar e dintre cele mai lovite. Evident că nimeni nu s-a gândit la artiști independenți care zboară pe cât pot dintr-un proiect în altul, la traducătorii din industria editorială etc. Scăderile de taxe sunt pentru cei care câștigă mult și-și pot optimmiza fiscal veniturile, pentru cei aproape de nivelul minim e dramă.

Apar și din alte zone reacții împotriva mutării contribuțiilor, petiții și dorința de contestare la Curtea Constituțională (prin Avocatul Poporului). Se redactează o petiție a sectorului independent, reținem și ideea generală prinsă în petiția sindicatului IT (SITT) că a crescut teribil impozitul pe muncă și că asta trebuie reținut în primul rând la chestiunea războiului de principiu cu o măsură de dreapta sălbatică (una care i-a speriat și pe cei mai neoliberali dintre neoliberalii de la BNR).

David Schwartz și Iulia Popovici au rezumat cel mai bine problemele.

Iulia Popovici:

Sunt 400.000 de persoane fizice autorizate (PFA) şi 2,1 milioane de lucrători pe cont propriu în final, zice Institutul Naţional de Statistică. O (mare) parte dintre ei, cea mai mare parte, nu sunt lucrători agricoli. Ei sunt rezultatul flexibilizării forţei de muncă operate de Statul român de la Codul Muncii din 2011 încoace: IT-işti, contabili, instalatori, electricieni, taximetrişti, jurnalişti şi bloggeri, designeri, publicitari etc. Şi, desigur, actori, regizori, scenografi. Potrivit Consiliului Fiscal, taxarea PFA-urilor româneşti era deja, în ianuarie 2017, mai mare decât cea pentru PFA-urile din Germania şi Marea Britanie. Deci, meritau să fie şi mai împovăraţi: varianta de modificare a Codului Fiscal, Ordonanţa de urgenţă 79/2017, publicată în Monitorul oficial elimină nişte facilităţi (existente în draftul pus în dezbatere şi în Nota de fundamentare publicată – aici, varianta din MoF) la plata contribuţiilor nou trecute de la angajator la angajat, în cazul veniturilor din activităţi independente, inclusiv PFA şi cesiunea de drepturi de autor şi drepturi conexe acestuia. Pe scurt, chiar dacă sunt şi salariaţi, cei care obţin venituri brute din activităţi independente peste salariul minim brut pe economie datorează contribuţii sociale de 25% şi contribuţii de sănătate la fel ca toată lumea angajată – adică majorat şi cu cota angajatorului. Până la 1 ianuarie 2017, cei care aveau şi contract de muncă nu plăteau contribuţii, iar de la 1 ianuarie până acum, datorau cotele angajatului, că doară ei numai asta sunt – lucrători (PFA-urile puteau, opţional, să plătească toată contribuţia socială, de 26,3%, dar n-avea nimeni bani de aşa distracţie). În ansamblu, costul muncii independente creşte în mod real, nu contabil, cu 25%, pentru că în acest caz nu e vorba despre niciun transfer pe hârtie (cota angajatorului nu exista), ci de o pură majorare. Pentru 2,1 milioane de oameni.
sursa

3. pentru contractele de drepturi de autor mai mici decât salariul minim (brut bănuiesc, adică sub 1900 de lei aproximativ) NU SE PLĂTESC DELOC CONTRIBUȚIILE la sănătate și pensie. Asta înseamnă că persoanele în cauza RĂMÂN NEASIGURATE LA CASA DE SĂNĂTATE. Desigur există varianta să plătim singuri la casa de asigurări. DAR VOM PLĂTI DUBLU FAȚĂ DE PÂNĂ ACUM, pentru că s-a dublat contribuția la sănătate.
4. Calculul pentru contribuțiile sociale (sănătate și pensie) nu se mai face procentual, ci la nivelul salariului minim. ADICĂ CHIAR DACĂ AM UN CONTRACT DE 10000 DE LEI SAU UN CONTRACT DE 2000 DE LEI VOI PLĂTI ACEEAȘI SUMĂ – APROXIMATIV 25% DIN 2000 DE LEI. Bănuiesc că înțelege toată lumea ce înseamnă și asta – Domnul Patapievici și domnul Andrei Șerban și alți domni plătiți cu zeci de mii de euro vor plăti aceleași sume la contribuții ca și muritorii de rând. cu alte cuvinte O SCUTIRE DE TAXE PENTRU CEI CU VENITURI MARI ȘI FOARTE MARI.
5. Contribuțiile se plătesc la fel indiferent dacă persoana este angajată sau neangajată. Cu alte cuvinte, cei care plătesc contribuția la casa de sănătate ca salariați, o vor plăti de două ori. (Așa era și până acum, dar în proiectul de lege inițial se renunțase la această idee aberantă).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!