RSS Feed

Opinie. Codruţa Kövesi si Tiberiu Niţu, manageri foarte slabi

vezi toate articolele de
02 Apr 2013 la 10:07 2 comentarii 2957 vizualizari.

Nu sunt expert in drept si practica penala. Am ca experienta 5 plangeri penale, 2 procese penale, 100 de procese civile, discutiile cu un procuror si cu un avocat specializat in penal. De pe aceasta pozitie formulez o opinie.

Asa cum voi arata mai jos, Parchetul din Romania a fost prost manageriat in ultimii ani. Responsabilitatea revine Procurorului General Codruta Kovesi si Prim-adjunctului Procurorului General Tiberiu Nitu.

Nu stiu cine are influenta asupra acestor persoane pentru marile dosare, dar daca ele vor conduce DNA si Parchetul General perspectiva pentru zecile de mii de cetateni simpli care depun plangeri penale este ingrijoratoare.

Disfunctionalitati pe care le-am constatat in activitatea Parchetului:

1) Teoretic plangerile depuse la Parchet sau la Politie au acelasi statut, urmand ca dupa o cercetare preliminara petentul sa primeasca un raspuns in care sa i se precizeze daca s-a intocmit sau nu dosar penal. In practica la 95% din plangerile depuse la Politie nu se primeste un raspuns, iar la plangerile depuse la Parchet nu exista o regula clara dupa care acestea devin sau nu dosare penale.

2) Nu exista un termen estimat la care o plangere primeste raspuns. Poti sa primesti raspuns peste 6 luni, peste 2 ani sau niciodata.

3) Nu exista un sistem on-line prin care petentul sa afle daca cererea sa este la Parchet, la Politie, daca se mai cerceteaza sau daca s-a clasat. Pentru a afla trebuie sa stai la coada la Parchet sau sa faci adresa scrisa la Politie.

4) Nu exista procurori specializati pe anumite infractiuni specifice. Toti procurorii se ocupa de toate infractiunile. Ar fi suficient ca doi procurori in Bucuresti sa fie specializati in urbanism – constructii pentru a intocmi dosare penale solide pentru cateva zeci de functionari din primarii si a reduce sensibil mafia imobiliara.

5) Procurorii pierd foarte mult timp cu dosar care nu sunt de competenta lor (de exemplu dosare de competenta Protectiei Consumatorului).

Ce ar fi putut sa faca un manager? Solutii de bun-simt confirmate de cei doi oameni din bransa pomeniti.

1) Sa specializeze un filtru al plangerilor primite la Parchet si la Politie, care sa retina doar plangerile de competenta Parchetului. Pentru plangerile redirectionate catre alte institutii sa fie anuntat petentul, cu posibilitatea acestuia de recurs la prim – procuror si apoi in instanta.

2) Sa realizeze, in analogie cu sistemul Ecris al instantelor judecatoresti, un sistem on-line in care sa apara numele petentului, numarul dosarului, data inregistrarii, timpul pe care procurorul desemnat il aloca cercetarii de catre politie, data la care procurorul va pronunta o rezolutie.

3) Sa cuantifice tipurile de infractiuni si sa realizeze statistici cu incidenta lor. In functie de statistici, sa specializeze procurori.

4) Sa instituie, in analogie cu sistemul Ecris al instantelor judecatoresti, o distributie aleatorie a dosarelor catre procurori, pentru a evita suspiciunile (adesea intemeiate) in repartizarea dosarelor.

Evident, parte din aceste solutii necesitau schimbari legislative, dar Legea micii reforme din 2010 era o buna ocazie pentru a fi realizate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Candidat la funcţia de Primar General al Bucureştiului
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!