RSS Feed

Oprea şi Băsescu. Cine-i cel mai cel?

vezi toate articolele de
25 Jan 2016 la 13:46 73 comentarii 796 vizualizari.

Vestea că s-a cerut urmărirea penală pentru Gabriel Oprea m-a dus instant cu gîndul la Traian Băsescu. Bătălia pe “partidul-arbitru” / “partid/balama” sau cum vreţi să-i mai spuneţi, se dădea pînă la urmă între el şi Oprea. Oprea părea că are lumea la picioare anul trecut. Presa, liderii de partid, chiar şi procurorii îl înghiţeau cu tot cu evidentele imposturi şi alunecări de abuz de putere.

Dacă Oprea cade, Băsescu nu mai are nici un adversar pe o linie populist-naţionalistă. Erau nişte diferenţe între ei, deloc neglijabile. Oprea era varză retoric. Forţa lui stătea în organizarea trupelor pe teren. Diverse zone din lupta anticorupţie, poliţie locală, ba avea chiar şi un soi de “societate civilă” formată din îmbuibaţi pensionari militari şi ex-demnitari. Omul şi-a suplinit birocratic lipsa de bază reală pentru partid. De aceea, Dragnea încă mai stătea cu el la discuţii, chiar şi după tragedia de la Colectiv.

Băsescu în schimb a atacat frontal populismul de extremă dreaptă direct. A văzut pe pielea lui că eşti mai tolerat dacă eşti Orban, decît dacă eşti pur şi simplu preş. A mai văzut omul şi succesul populiştilor anti-refugiaţi polonezi. Şi a început chiar să şi critice multinaţionalele (după ce le-a lins tălpile), orice, numai să prindă ceva vînt în pînze. Şi l-a prins. Normal, sindicate în privat abia mai poţi face, partide noi, canci, şi atunci tot establishmentul se reproduce / cică schimbă (exclusiv reacţionar) cînd cerinţele poporului devin imposibil de ascuns.

Băsescu e mai periculos decît Oprea. Băsescu a fost şi este susţinut de forţe mult mai dubioase decît este Oprea. Băsescu a tolerat o camarilă care a supt miliarde în timpul austerităţii. Iar acum n-are nici un complex în a aborda un discurs ultraconservator ca să-şi conserve o bucată bună de putere. Oprea era doar o piesă din puzzle. Băsescu e ceva mai mult. La Oprea, oportunismul evident era şi un avantaj al nostru. În fond, acum îl acuză că şi-a servit lui şi altora tot felul de privilegii. Dar academii de informaţii a făcut singur? Dar toată fauna coruptă care i-a intrat în partid a intrat chiar de prostă? chiar nu avem nici un indiciu că exista totuşi un soi de imunitate uneperistă?

Pînă la urmă “murdărirea este bună”, vorba reclamei. Funcţionează zicala şi în cazul oportunismului. Oportunismul e bun. Oportunismul care i-a făcut pe unii să tacă, uneori funcţionează mai violent cînd dispare protecţia, cînd cel din vîrf începe să cadă. Aici putem să-i dăm lui Băsescu ce-i al lui. Ştie să cadă (sau să nu cadă) mai bine ca Oprea.

Oportunismul pare să fie apreciat în fanii mişcării anticorupţie. Cu cît tac mai vîrtos procurorii în unele cazuri flagrante, cu atît revin mai fălos cînd schimbarea e certificată de alte instanţe.

Deja se simte şi o tensiune la nivelul unor instituţii. Surpriza cu Oprea e că apare Niţu în peisaj. Nu se acuză direct influenţa lui Oprea în anumite zone de procurori. Se acuză acordarea unui privilegiu, deocamdată. Înainte de numirile pentru DNA şi procuror general, chestia asta pică iarăşi ciudat, cu Kovesi omul anului şi Niţu, giorfarul anului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


73 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!