RSS Feed

Opriți discriminarea! Flori îmi iau singură…

vezi toate articolele de
08 Mar 2013 la 12:59 un comentariu 2032 vizualizari.

Pe 8 Martie se marchează  Ziua Internațională a Femeii. Explicația în franceză poate fi găsită aici; în engleză, aici; în română, aici. Diferența de tratare a subiectului  este simbolică pentru statutul femeii în România.

În pregătirea zilei de mâine a fost publicat un eurobarometru cu tema Femeile și inegalitățile de gen în contextul crizei.

La nivelul celor 27 de state membre, cetățenii văd inegalitățile de gen și evoluția lor în condițiile înrăutățirii situației socio-economice astfel:

 • La întrebarea despre principalele inegalități de gen din societate, europenii au pus pe primul loc diferența de salarizare între femei și bărbați (38%), urmată de violența împotriva femeilor (34%)  și de dificultățile mult mai mari pentru acestea de a  reconcilia viața privată cu munca (34 %).
 • Aproape unul din trei europeni spun că criza a înrăutățit, în special, diferența de remunerare (30%) și a făcut mai dificil pentru femei să reconcilieze viața privată și cea profesională (30%).
 • Domeniile care au fost cele mai afectate de criză sunt, conform respondenților,  intrarea mai târzie a tinerilor absolvenți pe piața muncii (46%), creșterea numărului locurilor de  muncă nesigure (42%) și faptul că unii oameni lucrează în locuri de muncă care nu corespund cu nivelul lor de calificare (37%).
 • Doi din trei respondenți (66%) consideră că locurile de muncă și combaterea șomajului, în special șomajul în rândul tinerilor ar trebui să fie prioritare.
 • Europenii au fost întrebați și despre cele mai importante aspecte pe care un angajator le ia în considerare atunci când recrutează un bărbat sau o femeie.  S-a constatat că aceste criterii diferă radical în funcție de genul persoanei.
 • Pentru aproape jumătate dintre femei “, existența facilităților de îngrijire a copilului reprezintă primul criteriu în alegerea sau păstrarea unui loc de muncă.
 • Respondenții consideră că la următoarele alegeri europene, în 2014, candidații ar trebui să acorde prioritate combaterii diferenței de remunerare (21%), urmate  de violență împotriva femeilor (16%) și  reconcilierea vieții  private cu munca (16%).

Așa cum era de așteptat, respondenții din România au o ordine de priorități diferită, ordine care corespunde stării de fapt din societatea noastră; este o dovadă că cetățeanul știe ce-l doare, adesea, mai bine decât unii dintre reprezentanții săi.

 • Traficul, prostituția, violența împotriva femeii  apar ca fiind fenomenele cele mai îngrijorătoare pentru români, cu o incidență în creștere în condițiile crizei.
 • Șomajul și dificultățile de a intra pe piața muncii ocupă un loc de frunte, alături de imposibilitatea compatibilizării muncii cu viața privată și slaba reprezentare politică a femeilor.

Acest studiu este menit să servească drept pretext dezbaterilor dedicate zilei de 8 Martie în Parlamentul European. Fuseseră invitate și parlamentele naționale. Nu sunt sigură că Senatul României participă. Președintele Comisiei pentru egalitate de gen ar fi  declarat că nu se ocupă de… crizele femeilor.

Delegațiile parlamentare române în cadrul mai multor organizații internaționale au fost respinse la validare pentru că nu îndeplineau condițiile privind reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților, condiții cuprinse în regulamentele cunoscute și publice ale respectivelor organizații…

Comisiile parlamentare pentru modificarea Constituției și, respectiv, elaborarea legilor electorale au în componența lor chiar mai puține femei (ca pondere) decât are parlamentul. Cele care sunt incluse nu pot fi suspectate de nimeni de vreun interes în combaterea inegalitățilot de gen, nici de vreun interes special în probleme constituționale. Mai curând, suspectăm că au fost alese pe principiul clasic ”masculinizate, depersonalizate sau mute”; trebuie să facă cineva și secretariatul… Niciun ONG vorbăreț nu a vorbit pe temă. Oare de ce!?

Că nimeni nu observă marcata dominare a pozițiilor de dreapta în aceste comisii, nu e de mirare. Oamenii de stânga ori nu mai există, ori au alte ocupații…

Despre sărăcie, singurătate, violență, prostituție, șomaj, boli evitabile ce devin mortale și alte rele ce au devenit fenomene sociale grave se tace în continuare.

Pe 8 Martie, totuși,  unii bărbați vor fi chiar drăguți cu femeile din jur și le vor oferi flori. Dacă mi se va întâmpla să primesc, voi zâmbi frumos, voi spune mulțumesc, apreciind gestul și florile, dar voi repeta, a câta oară, vechiul îndemn: Opriți discriminarea! Flori îmi cumpăr singură!

sursa: gabrielacretu.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
 • 1

  ああ!うわーその本当に この時点で 面白いとジョッキー Opriți discriminarea! Flori îmi iau singură… « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET が投稿。それを共有していただきありがとうございます。
  バーバリー アウトレット grandbanks.com/../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica preia cu acordul autoarei articole de pe blogul personal. Tot de acolo am preluat şi biografia:
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!