RSS Feed

Oraşul înecat în bani. Bostan

vezi toate articolele de
04 Jul 2016 la 13:50 133 comentarii 942 vizualizari.

Bucureşti. Bucureştiul e înecat în bani, într-un muşuroi de dat tunuri pentru multinaţionale şi mari companii româneşti. Bani cu autorităţi locale se fac peste tot. Dar sunt oraşe mari (Cluj, Iaşi, Sibiu) unde s-a ajuns la un soi de armonie în extragerea banului public înspre business. Da, vorbesc şi despre corupţie, dar şi despre o mişcare comun acceptată de privatizare a bugetului local. Cu alte cuvinte, aranjăm oleacă centrul, tragem un festival două şi gata, aranjăm şcolile cu termopane şi gata, lumea e mulţumită – încă o dovadă că oraşele sunt ale clasei de mijloc, acolo se decid alegerile deşi se vaietă toată ziua că aleşii sînt hotărîţi de săraci…

În comunităţi mai mici camarilele ataşate la buget lucrează mai armonios. În Bucureşti, banii sunt şi mai mulţi, rezultatele sunt dezastruoase pentru că nu se poate obţine acea armonizare între grupuri de interese. Şi, mai ales, sînt lăsaţi încă prea mulţi pe afară din comunitate. Experienţa ne spune că dacă obţii un acord al elitelor de business şi politice, plus o pătură mai groasă de afacerişti mici şi mari, funcţionari, beneficiari diverşi, atunci oraşul va arăta “mulţumit”. Nici nu mai ai nevoie de amărăşteni în toată schema asta.

În Bucureştiu nu se discută serios despre faptul că bd. Eroilor e tot închis după ce o companie privată a făcut praf zona. Primăria reproduce la scară locală impotenţa generală faţă de investitor: nu poţi să reglementezi, nu poţi să pui condiţii, poţi doar să plăteşti. Acum se discută despre Berceni şi pierderea banilor europeni. Nu se pune presiune pe Pimărie pentru a presa companiile să accelereze lucrările. În comunicat sîntem anunţaţi că se vor cere banii pierduţi de la constructor. S-o vedem şi pe asta.

Dacă Firea trebuie atacată pentru ceva este tocmai pentru că nu pare să schimbe nici un milimetru profilul de Bucureşti, loc de joacă pentru ăia cu bani pe creştetul unor milioane de oameni fără voce politică. Clotilde Armand iese şi-i dă cu patrimoniul. Fuck patrimoniu. Tot ce-a fost capabilă să dea din ea societatea civilă în ultimele decenii a fost dezbaterea cu patrimoniul. Între timp oamenii sunt batjocoriţi în fel şi chip, tot ce e verde e hăcuit, structura cartierelor comuniste e făcută şi aia praf de retrocedări şi construcţii pentru clienţii de tot felul. Patrimoniul mai şi scapă, restul nu.

Acum o săptămână a fost inundat Bucureştiul după o furtună. Toată lumea huo, ce proastă e Primăria. Nu i-a dat niciunuia prin cap să se uite pe pagina Veolia (Apanova) şi să vadă responsabilităţile acestei companii în ce priveşte canalizarea. Bineînţeles, nici primarii nu fac gît la investitorul privat că doar vinovăţiile sînt vechi şi comune, vedem asta din dosarele DNA.

În sfîrşit, marele scandal “cultural”, de ce vrea Firea să ne fure evenimentele din centrul Bucureştiului. Păi are ceva dreptate. Sigur, unele evenimente au tradiţie şi blochează cîte o stradă laterală, nu e nevoie să le opreşti. Dar de ce să închizi zile în şir Piaţa Constituţiei pentru kitchosul de Rieu? Cînd închizi artere principale trebuie să mai şi faci nişte evaluări, să vezi dacă merită pentru binele şi imaginea oraşului.

Firea induce în eroare în altă parte cînd aminteşte de sportul pe bd. Kiseleff. Bucureştiul a suferit cea mai dramatică privatizare a spaţiului public. Nu prea ai unde să baţi mingea fără bani, printre altele. Aia cu Kiselefful era o soluţie de show-off, adică o nonsoluţie, că doar nu m-oi duce din Ghencea să joc baschet pe bulevard în centru, sportul are legătură cu proximitatea faţă de casă. Dar sunt aberanţi şi criticii lui Firea care văd doar în spoiala asta de cultură-bâlci pe străzi salvarea Capitalei sau salvarea culturii prin “proiecţele”. Nu e asta, trebuie doar negociate spaţii, trebuie presată Primăria pentru spaţii de sport sau culturale asigurate generos şi cît mai ieftin sau gratis pentru participanţi.

De aici apar şi antipesediştii compulsivi. Că de ce bagă Firea autobuze scondhand pentru RATB? Mie mi se pare că e bine că aduce tema RATB în faţă puţin, inclusiv cu ideea cu biletele gratuite (şi aia o idee care n-ar trebui rasă din start). RATB-ul are probleme şi nu putem pretinde trafic mai mic fără un RATB performant. Poate nu ne permitem decît la mâna a doua, haideţi să cerem preţuri, să presăm pentru date preliminare achiziţiei, dar nu să urlăm ca apucaţii din start. Eu, de exemplu, pe lîngă înnoirea flotei RATB am o mare problemă cu felul în care acoperă RATB zone din Bucureşti. E şi nepăsare, şi interese probabil financiare, sînt prea flagrante nişte trasee neglijate doar ca să facă alţii bani. De cealaltă parte, trebuie subliniat că RATB funcţionează, încă!, deşi are mari lipsuri.

Bucureştiul se îneacă la propriu în bani. Are destui, dar orice iniţiativă înseamnă de fapt un megablocaj.  De ce? Închizi doi ani străzi ca să cîştigi 5 minute la cu un pasaj scump şi prost. Tai copacii dintr-un parc ca să-l “refaci”. Asta pentru că Bucureştii sînt de mai multe feluri, care se şi bat cap în cap. Sînt Bucureşti de cartier şi Bucureşti de patrimoniu, sînt unii în autobuz, alţii în jeep, sînt Bucureşti de angajaţi precari şi Bucureşti clasă-de-mijlc. Niciodată n-a avut loc o confruntare reală între toate aceste tipuri de Bucureşti, niciodată n-a fost negociată public o viziune comună.

Bostan. O observaţie în legătură cu declaraţiile ministrului Bostan care văd că se simte săpat de “extrema stîngă pe siteuri”. Mulţi îi cer socoteală pentru că a vorbit urît despre profesori. Inclusiv, Cioloş. Nu despre acea declaraţie era vorba în primul rînd!

Era o problemă mică în comparaţie cu declaraţia că învăţămîntul gratuit e o reminiscenţă comunistă. Acest tip care a făcut bani cu statul toată viaţa lui vrea să privatizeze învăţămîntul. Drama e că nu avem resurse la nivel de presă mainstream să-l tragem de mînecă. Din guvernul tehnocrat toată lumea e de fapt e de acord cu el. Şi uite aşa, ni s-a mai arătat o faţă a tehnocraţiei. Pentru mînă de lucru de doi lei n-ai nevoie de educaţie gratis, sigur. Să pună mîna să muncească şi să se educe pe bani dacă vor să fie plătiţi cu 3 lei.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

133 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!