RSS Feed

Orban, banii şi americanii

vezi toate articolele de
12 Apr 2016 la 14:26 comenteaza acum 906 vizualizari.

A căzut cel mai slab. Nu e sugestiv că tocmai politicianul mai izolat, fără o reţea adevărată în spate, a căzut? Banii învîrtiţi la negru în politică sînt un clişeu. Faptul că se cumpără informal spaţiu mediatic ştiam in alte dosare (vezi Udrea, vezi povestea lui Tolontan). Că nu ai cum să candidezi fără sprijinul unui “front de afaceri” şi că a dispărut candidatul cu susţinere populară, iarăşi e o evidenţă.

Privatul denunţă politicul şi statul. De obicei, afacerişti prinşi la colţ de DNA sau lăsaţi cu promisiunile informale neonorate denunţă. Dar din zona privată vine corupţia cea mare. Ei sînt cei care cumpără, ei sînt cei care apoi storc orice centimă spre disconfortul nostru şi al banului public. Politicienii culeg firimiturile după ce-şi pun obrazul  (în cele mai multe cazuri).

Pînă şi în cazul retrocedărilor ad integrum ne uităm la intermediari, dar uităm de ăia care şi-au luat terenuri peste tot, care construiesc peste tot şi care nici nu prea fac puşcărie. Evident, nu scutesc aici vreo vină, doar încerc s-o repartizez corect. Am observat şi în rechizitoriul la Dragnea & referendum, şi în alte documente oficiale dinspre procurori, că ei duc în zona legii doar interpretări politice, urmăresc capitalul de imagine (da, e o sintagmă obsedantă şi pentru procurori anticorupţie) obţinut de politicieni din relaţiile cu afaceriştii. Dar, dincolo de capitalul de imagine, stă capital pur şi simplu.

Bine, în unele cazuri putem avea situaţii strigătoare la cer în care Ridzi face puşcărie, şi beneficiarele imaginii obţinute cu scenele lui Ridzi, Udrea şi EBA, nu au păţit nimic. Unii procurori intră într-o retorică de “analist”.

În cazul lui Orban, ştim că ar fi cerut 50 000 de la un om de afaceri pentru prezenţă la televiziuni. Se cumpără prezenţă pe sub mînă. E o piaţă care-mi e străină, dar de care am auzit pe la diverşi “spindoctori”, cum că unul costă atît, altul atît. De fiecare dată am rîs şi am mers înainte, nu mi se pare că presa e viciată de corupţie pe cît e distrusă de piaţă pur şi simplu şi de anihilarea ei prin diverse monopoluri, fie noi (noii oligarhi ai netului), fie vechi (cablişti, moguli prea puternici şi bresle complet devastate). Fie de intervenţia unor instituţii de supraveghere în media prin fonduri de propagandă şi lobby – de multe ori, astea se întîlnesc cu liniile de înaintare ale lobby-ului privat. Dacă aş putea culege date concrete despre aceste virusări ale presei, le-aş da mîine, dar nu am aşa ceva, deşi e o evidenţă pentru orice consumator atent de presă.

Cam aşa sună acuzaţia la adresa lui Orban:

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.
Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.
Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

Eu pot să înţeleg de aici o mie de lucruri. Orban a cerut sprijin, dar nu a pus mîna pe bani, a cerut susţinere şi i-a făcut legătura respectivului cu jucătorii murdari in media. Înţeleg de aici, că au fost executate plăţi care s-au răsfrînt în apariţii TV. De la 1 martie. Nu ştiu de ce am impresia că nu am fost singurul care am ridicat o sprînceană. DNA dă două tipuri de comunicate: acelea din care iradiază siguranţa şi forţa probelor; dar şi acelea în care avem de-a face cu enunţuri pline de ambiguitate, mister.

Prinşi au fost cei care au lucrat fără reţea, mult prea rudimentar, gen Diaconescu şi, acum, Orban. Prinşi se pare că vor fi mai mulţi doar dintr-o formă de anti-politică ajunsă discurs de procuror.

Şi în cazul lui Orban, şi în cazul Olguţei Vasilescu sînt mulţi de “parcă”, “dacă”, aştept cu nerăbdare rezolvarea unor astfel de dosare. Dacă va veni vreodată.

Ce e interesant e că marii apărători ai anticorupţiei DNA au sărit cu poezia: vezi cît de imparţiali sînt, şi PSD, şi PNL? Aici nu e vorba despre imparţialitatea, ci despre scoaterea unui candidat din cursă cu un caz de acum cîteva săptămîni. Filtrul DNA pentru candidaţii politici a ajuns foarte des, dacă au ajuns să-l salte pe bietul Orban, un politician puţin înfipt, faţă de reţele precum alea denunţate de un Sandu în plin tribunal cînd arăta cu degetul spre Boc sau Blaga. Ăştia din urmă sînt liniştiţi. Frontul straniu anticorupţie, partea aia care vînează politicieni orice ar fi şi nu mare corupţie în sine, are o problemă nu cu “imparţialitatea”, ci mai ales în felul în care funcţionează anti-politic şi populist.

Se tot vorbeşte de Tăriceanu la primăria Bucureştiului. Şi poate va şi face pasul, pentru că are nas de politician, ştie cînd să forţeze nota ca să facă populară critica anti-DNA. Întrebarea mea e dacă se va face pasul final impertinent în care tocmai acum să i se scoată dosarul. Se vorbeşte despre dosarul Tăriceanu de ani de zile.

Întîmplarea face să fi văzut un material despre cum colectează bani politicienii americani cu doar cîteva zile în urmă la John Oliver. MAi tot timpul le este ocupat de “cerşetorie”. Evident, la ei legile permit, se face totul mult mai pe faţă şi trebuie să ne gîndim dacă nu cumva tocmai faptul că nesimţirea e pe faţă a făcut posibilă şi furia de colectare de la donatori mici în cazul unui Bernie Sanders. Emisiunea lui Oliver, aşa, pentru meditaţie la relativitatea justiţiei:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!