RSS Feed

ORDINE, DEZORDINE ȘI CRIZĂ. ȘI IQ

vezi toate articolele de
13 Dec 2011 la 12:09 5 comentarii 528 vizualizari.

O ființă vie e un sistem cu o entropie scăzută, adică avînd un înalt grad de ordine. Deși științific este eronat să echivalăm entropia cu dezordinea, o voi face totuși aici, pentru că ușurează înțelegerea intuitivă a fenomenelor la care mă voi referi.

Pentru a putea supraviețui, adică pentru a-și putea menține nivelul scăzut de entropie, orice vietate trebuie să fie în stare să genereze în mediu o dezordine foarte mare. De exemplu, un lup trebuie să mănînce, în medie, aproape 2 kg de carne de cerb pe zi. Carnea cerbului, care are un grad de entropie similar celei a cărnii lupului, e transformată de metabolismul lupului în apă, dioxid de carbon și dejecții, produse cu o entropie mult mai mare decît carnea vie. Asta înseamnă că, pentru a se menține în viață, un lup trebuie să producă în mediu, în fiecare lună, o dezordine cel puțin egală cu ordinea din propriul său organism. Ca să trăiască 10 ani, un lup trebuie să producă în natură o dezordine de peste 100 de ori mai mare decît propria sa ordine. Iar cerbii mîncați de lup de-a lungul vieții sale își menținuseră ordinea internă mîncînd fiecare zilnic cîte 4 kg de iarbă, căreia îi sporiseră entropia, transformînd-o în apă, dioxid de cabon și dejecții. Iar iarba cu care se hrăniseră cerbii își menținuse ordinea prin creșterea entropiei razelor solare, în procesul fotosintezei.

Toate cele de mai sus sînt valabile și pentru om, numai că progresele tehnologice realizate de-a lungul istoriei au crescut cu multe ordine de mărime dezordinea creată de acesta. Tocmai creșterea capacității de a produce dezordinea în natură i-a permis omului să se răspîndească, să se înmulțească, să aibă o mai bună sănătate și un mai mare confort, să-și prelungească viața și să creeze ceea ce numim civilizație.

Stăpînirea focului i-a permis omului să creeze o mai mare dezordine exterioară prin arderea lemnului, altfel inutilizabil în arderile metabolice, căci e necomestibil. Perfecționarea armelor din paleolitic (sulița, arcul cu săgeți, harponul) au permis crearea unei mai mari dezordini în mediu prin creșterea randamentului vînătoarei. Agricultura neolitică a permis obținerea de hrană mai multă de pe aceeași suprafață de pămînt, folosind creșterea entropiei razelor solare. Folosirea roții și folosirea calului ca mijloc de transport au însemnat, în primul rînd, posibilitatea unor populații de a domina alte populații prin război, adică de a-și menține sau crește propria ordine pe seama creșterii dezordinii altora. Folosirea metalelor în locul pietrei a însemnat creșterea eficienței uneltelor și armelor, cu care omul a putut crește și mai mult dezordinea în natură și în rîndul populațiilor învinse în război.

Iar cel mai spectaculos progres tehnologic l-a constituit revoluția industrială, care are ca esență obținerea de energie prin arderea cărbunelui și a hidrocarburilor din petrol, adică transformarea unor produse cu un înalt grad de ordine în molecule simple, cu un grad mic de ordine. Pe seama creșterii dezordinii din hidrocarburi se sprijină, direct sau indirect, tot ceea ce vedem acum în jurul nostru. Recent, unele populații au căpătat și controlul asupra sporirii dezordinii din natură prin fisiunea nucleară.

De altfel, astăzi forța unei populații (țară sau alianță de țări) este reflectată de capacitatea ei de a arde hidrocarburi și de a dezintegra nuclee grele. În esență, este vorba de puterea de a genera dezordine în natură. O a doua forță, cea militară, reflectă capacitatea de a genera dezordine în alte populații și este corelată, în primul rînd, cu capacitatea de a produce explozii nucleare, adică, în ultimă instanță tot cu generarea unei mari dezordini în mediu.

Din această perspectivă, o criză economică înseamnă că o populație nu mai e în stare să producă suficientă dezordine în mediu cîtă să-i asigure menținerea ordinii de pînă în prezent. Ieșirea din criză, adică menținerea în continuare a propriei ordini, se poate face doar în două moduri: fie printr-un progres tehnologic spectaculos, care să-i mărească simțitor capacitatea de a produce dezordine în natură; fie printr-un război, în urma căruia să provoace mari dezordini în alte populații. Dacă nu reușește să-și mențină ordinea prin niciunul dintre cele două moduri, o populație va suferi obligatoriu o creștere a dezordinii interioare, adică va trăi mai prost.

Într-o situație de criză, pentru o țară relativ slabă, așa cum e România, importantă e intrarea într-o alianță care să-i asigure o pierdere minimă a ordinii actuale. Aparent, strîngerea legăturilor cu Europa Unită pune la adăpost România, fiind cea mai bună alegere. În realitate, cred că alegerea axei Londra-Washington ar fi fost cea corectă.

Dacă ieșirea din criză se va face printr-un progres tehnologic major, atunci cred că acesta are șanse mai mari să se producă în SUA decît în Europa. Tot SUA sînt cele care au acum o vocație de lider mondial, capabil încă de expansiune, una în care România ar juca rolurile de aliat și de cap de pod pentru americani. Americanii n-ar încerca să-și mențină actuala ordine pe seama provocării unei dezordini la noi, ci ar încerca să provoace dezordini mult mai ample, din care România și-ar putea trage seva menținerii propriei ordini. De altfel SUA reprezintă o mare putere economică (are un PIB cît întreaga UE, fără Marea Britanie) și o extraordinară putere militară, inclusiv nucleară.

În schimb, pivotul UE, Germania, e o țară cu forță economică, dar dezarmată militar, mai ales nuclear. Și care a anunțat că intenționează să renunțe și la puterea centralelor nucleare. Iar întreaga UE e slabă militar, comparativ cu SUA. Și nici economic nu are vocație de lider mondial și de expansiune. În plus, nu are coeziunea și coerența pe care o au SUA. Așa că, în ciuda eventualelor bune intenții, UE nu-și va putea menține ordinea actuală pe seama generării unei mari dezordini în afara ei sau în natură, ci în final se va ajunge ca țările mai puternice din UE să-și mențină ordinea pe seama sporirii dezordinii din țările mai slabe, așa cum e România.

Probabil că România va mai cunoște vremuri bune abia atunci cînd, undeva în lume, va apărea un progres tehnologic major și acest progres se va extinde și în România. Pînă atunci, probabil că o vom duce tot mai rău.

Iar criza, în ansamblul ei, nu se datorează politicilor unor bănci, ci neglijării cercetării, alocării unor bugete prea mici singurei activități care a dus, în toată istoria, la creșterea ordinii în sfera umană. Pe termen lung, cea mai eficientă investiție e aceea în IQ-ul la vîrf. Și tocmai investiția asta nu a fost făcută…

Sper să mă fi înșelat eu pe undeva…

Text apărut pe blogul Constantin Creţan.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!