RSS Feed

Orice panicard verde este la origine un afacerist ratat. Fondatorii de-clic.ro au falimentat o afacere tepuind creditorii printre care era o fundatie a printului Charles. Au mai lichidat un alt SRL inceput cu subventii guvernamentale date de Adrian Nastase. Dupa care au trecut la ONG-ism eco. Acum sunt in silenzio stampa (documente)

vezi toate articolele de
24 Jul 2017 la 10:54 11 comentarii 1047 vizualizari.

Fondatorii Asociatiei Efectul Fluture, care opereaza pagina de internet de-clic.ro, o platforma a panicarzilor verzi, Tudor Bradatan, Roxana Pencea si Olaru Zainescu Sorana si-au incercat inainte de a deveni militanti ecologisti norocul in afaceri insa au esuat lamentabil. Primii doi au pornit un SRL cu subventii guvernamentale initiate pe timpul mandatului de premier al lui Adrian Nastase intr-o comuna din Valcea, afacere pe care au lichidat-o cinci ani mai tarziu.

Toti trei au mai detinut un alt SRL care, dupa cativa ani de activitate in Cluj Napoca, a intrat in faliment la propria cerere lasand in urma o serie de creditori cu buza umflata dintre care cel mai rasunator este o firma detinuta de fundatia Mihai Eminescu Trust patronata de printul Charles, mostenitorul Coroanei britanice si un indragostit de Transilvania si Romania. Si alti creditori de mici dimensiuni cum ar fi un producator de miere sau un importator de produse bio dar si companii si institutii de stat au ramas cu banii nerecuperati desi furnizasera produse sau servicii catre firma celor trei panicarzi verzi pe care acestia le-au vandut dar nu au mai virat banii catre furnizori.

Mai mult cei trei ong-isti verzi au fost acuzati ca au instrainat active ale firmei inainte de intrarea in insolventa in scopul diminuarii patrimoniului ce urma sa fie valorificat la masa credala, fiind deschis chiar un alt proces in Justitie.

Dupa aventura in afaceri cei trei au infiintat un ONG care detine o platforma locala a militantilor ecologisti.

Cei trei au refuzat in mod constant sa raspunda intrebarile pe care le-am trimis legate de trecutul lor de afaceri, de faptul ca nu si-au mai platit produsele pe care le-au vandut desi incasasera banii si de conexiunile dintre afacerile lor si activitatea lor de panicarzi verzi.

SRL-ul infiintat cu subventii guvernamentale date de Adrian Nastase, lichidat

Pe vremea cand era studenti la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca la 23 de ani Roxana Pencea si Tudor Bradatan isi luau doua adeverinte de la facultate (pe care le puteti consulta aici adeverinta facultate Roxana Pencea ptr Solaris Consulting adeverinta facultate Bradatan Tudor ptr Solaris Consulting) pentru a beneficia de prevederile HG 166/2003 prin care studentilor le erau acordate unele facilitati fiscale la infiintarea unui SRL:” Prin prezenta se adevereste ca Pencea Elena Roxana nascuta in localitatea Ramnicu Valcea, jud Valcea la data de 07 iunie 1982, CNP…, este inscrisa in anul universitar 2005-2006 la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (acreditata prin HG 410/2002) specializarea Comunicare Sociala si Relatii Publice, masterat. Studenta si-a indeplinit obligatiile prevazute de Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor din UBB si indeplineste conditiile prevazute de HG 166/2003. Prezenta adeverinta se elibereaza la cerere pentru a-i servi la Oficiul Registrului Comertului Valcea, pentru a beneficia de facilitatile fiscale prevazute de HG nr. 166/2003”, se arata in documentul respectiv. Un document similar fusese emis si pentru Tudor Bradatan.

Ambii panicarzi verzi declarasera ca nu mai infiintasera pe teritoriul Romaniei alte afaceri (vezi aici declaratiile celor doi declaratie Bradatan Tudor alte afaceri pg1 declaratie Bradatan Tudor alte afaceri pg2 declaratie Pencea Roxana alte afaceri pg1 declaratie Pencea Roxana alte afaceri pg2 ) pentru a beneficia de facilitatile fiscale care includeau exceptarea de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunal, a taxelor si tarifelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului de pe langa tribunal, a celor pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire, a celor pentru pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent, a tarifelor pentru publicarea , in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei Partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal precum si a taxei de timbru pentru activitatea notariala, in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie.

SRL-ul infiintat se numea Solaris Consulting, avea obiect de activitate activitati de consultanta pentru afaceri si management (vezi aici actul constitutiv act constitutiv Solaris Consulting pg1 act constitutiv Solaris Consulting pg2 act constitutiv Solaris Consulting pg3 act constitutiv Solaris Consulting pg4 act constitutiv Solaris Consulting pg5 act constitutiv Solaris Consulting pg6 act constitutiv Solaris Consulting pg7 act constitutiv Solaris Consulting pg8 act constitutiv Solaris Consulting pg9 act constitutiv Solaris Consulting pg10 act constitutiv Solaris Consulting pg11 act constitutiv Solaris Consulting pg12 act constitutiv Solaris Consulting pg13 act constitutiv Solaris Consulting pg14 act constitutiv Solaris Consulting pg15 act constitutiv Solaris Consulting pg16 act constitutiv Solaris Consulting pg17 act constitutiv Solaris Consulting pg18) si isi avea sediul in casa parinteasca a Roxanei Pencea in sat Fedelesoiu, comuna Daesti din judetul Valcea (vezi contractul aici contract comodat Solaris Consulting pg1 contract comodat Solaris Consulting pg2).

Conform datelor de la Registrul Comertului, Solaris Consulting SRL firma, care a avut in permanenta un singur angajat, a raportat cifre de afaceri marunte de 4600 ron in 2006 cu un varf de 58.000 lei in 2008 si 13.000 in 2009. Profitul a fost pe masura: 0 in 2006 si 2007, 15.000 lei in 2008 si 5400 in ultimul an de functionare.
Pe 30.06.2010, cei doi au luat decizia sa dizolve sis a lichideze simultan societatea “in conditiile prevazute de art. 235, alin 1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata cu modificari”.

Singurul activ care a ramas in urma acestei afaceri a celor doi panicarzi verzi este un computer Macintosh (vezi aici procesul verbal proces verbal dupa Solaris Consulting a ramas un computer Macin).

Nici Tudor Bradatan nici Roxana Pencea nu au furnizat nici un fel de raspuns pe marginea acestei afaceri in in ciuda insistentelor mele.

Alta afacere, alt faliment. Printre tepuiti o firma a unei fundatii patronate de printul Charles

Etno Grup SRL este un alt SRL cu cifre de afaceri oscilante care a gravitat in jurul intereselor panicarzilor verzi. Firma a fost infiintata in 2003 de Olaru Zainescu Sorana, un alt militant al incalzismului global si membru fondator alaturi de Bradatan si Pencea in Asociatia Efectul Fluture alaturi de Bradatan si Pencea, impreuna cu Ciotlaus Judith, care s-a retras intre timp.

In 2008 in structura actionariatului firmei intre Bradatan si Pencea ambii detinand pentru inceput jumatate din firma, urmand ca procentul lor sa creasca pana la 95%. (vezi aici decizia asociatului unic al firmei din 2008 si actul constitutiv si statutul firmei Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg1 Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg2 Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg3 Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg4 act constitutiv Etno Grup pg1 act constitutiv Etno Grup pg2 act constitutiv Etno Grup pg3 act constitutiv Etno Grup pg4 act constitutiv Etno Grup pg5 act constitutiv Etno Grup pg6 act constitutiv Etno Grup pg7 act constitutiv Etno Grup pg8 act constitutiv Etno Grup pg9 act constitutiv Etno Grup pg10 act constitutiv Etno Grup pg11 act constitutiv Etno Grup pg12 act constitutiv Etno Grup pg13 act constitutiv Etno Grup pg14).

In firma, care avea ulterior sa intre in faliment, intra un si un alt ONG-ist, Olarescu Alin Claudiu, manager pe la diferite proiecte de responsabilitate inclusiv unul cu numele “Intreprinderea cu adevarat responsabila” (http://www.actionamresponsabil.ro/conferinta-intreprinderea-cu-adevarat-responsabila-cluj-napoca-19-01-2012/12279).

Conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice, afacerile Etno Grup SRL (al carui obiect de activitate era initial campinguri si alte facilitate de cazare pe termen scurt schimbat ulterior in comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun) au oscilat de la zero in anii de debut pana la un maxim de jumatate de milion de lei in 2010 si coborand la zero in anul premergator insolventei. Societatea nu s-a aflat nici un an pe profit inregistrand constant pierderi care au culminat in 2011 cu pierderi raportate de peste 80.000 de lei. Firma nu a avut mai mult de 1-2 angajati.

De-a lungul timpului firma si-a desfasurat activitatea in mai multe puncte de lucru din Cluj Napoca inchiriate fie de la persoane fizice, fie de la entitati religioase. De exemplu pe 14.10.2008, firma incheie cu o persoana fizica, un contract de inchiriere pe o perioada de doi ani, pentru un apartament de 86 de mp pentru numai putin de 650 de Euro/luna (vezi contractul in atasament contract inchiriere Etno Grup 650 E pg1 contract inchiriere Etno Grup 650 E pg2 contract inchiriere Etno Grup 650 E pg3 contract inchiriere Etno Grup 650 E pg4 ). Contractul era pentru deschiderea unui punct de lucru al unui magazin pentru produse naturiste.

Un an mai tarziu Roxana Pencea incheie in calitate de administrator al Etno Grup SRL un contract de subinchiriere pentru inchirierea a doua apartament de pe strada Universitatii nr. 2 in suprafata totala de 92 de mp pentru numai 200 de Euro/luna (vezi contractul aici contract subinchiriere Etno Grup pg1 contract subinchiriere Etno Grup pg2 contract subinchiriere Etno Grup pg3 contract subinchiriere Etno Grup pg4 contract subinchiriere Etno Grup pg5 contract subinchiriere Etno Grup pg6 contract subinchiriere Etno Grup pg7).

Tot pentru o serie de spatii comerciale, Etno Grup a incheiat un alt contract de inchiriere cu Eparhia Reformata din Ardeal un spatiu de 99 mp in Piata Avram Iancu nr. 13 cu suma de 1300 Euro/luna (vezi contractul aici contract inchiriere Etno Grup Eparhia Reformata pg1 contract inchiriere Etno Grup Eparhia Reformata pg2 contract inchiriere Etno Grup Eparhia Reformata pg3).

In final, Etno Grup SRL a intrat la cererea proprie in procedura de insolventa pe 16.01.2012, o procedura des folosita de firmele romanesti care vor sa scape de creditori, in urma deschiderii dosarului de faliment nr. 25/1285/2012. Printre creditorii panicarzilor verzi s-au numarat: Gabor Simona, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Cluj Napoca, Directia Sanitatra Veterinara si de Siguranta Alimentelor Cluj, Douglas MC Farlane, Bio Logistic &Distribution Partner SRL, Filiala de Furnizare a Energiei Electrice, Veora Management Services SRL, TNT Romania SRL, Baby Lact SRL, Eparhia Reformata din Ardeal, SCF Pro Mihai Eminescu Trust SRL si Tremot Dobre si Fiii SRL (vezi aici notificarea privind deschiderea procedurii insolventei si sentinta civila privind intrarea in insolventa notificare insoventa Etno Grup SRL sentinta civila faliment Etno Grup SRL pg1 sentinta civila faliment Etno Grup SRL pg2 sentinta civila faliment Etno Grup SRL pg3).

De departe cel mai mare si mai cunoscut tepuit al celor trei afaceristi deveniti ulterior ONG-isti verzi a firma SCF Pro Mihai Eminescu Trust SRL al carei asociat unic este Fundatia Mihai Eminescu Trust infiintata in 1987 la Londra si patronata de Printul Charles, mostenitorul Coroanei Regale a Marii Britanii (http://www.mihaieminescutrust.ro/despre-met/). Fundatia printului Charles cultiva in Transilvania produse bio, aceasta fiind unul din multiplele proiecte in care este implicata in Romania.

Caroline Fernolend, vicepresedintele Fundatiei Mihai Eminescu Trust si o apropiata a printului Charles, nu a putut oferi mai multe detalii legate de teapa primita de la asociatii Etno Grup SRL. “Sunt plecata din tara si nu va aud prea bine”, a apucat sa spuna Caroline Fernolend inainte ca legatura telefonica sa se intrerupa.

Cristina Terpe, care detine un cabinet individual de insolventa, care s-a ocupat de insolventa Etno Grup SRL afirma ca aceasta firma nu si-a platit debitele catre creditori.”Nu, nu si-au platit aceste datorii catre creditori. Nu va pot spune care era valoarea totala a debitelor si care era masa credala. In procedura de insolventa se intampla sa nu poti sa platesti creditorii. Acestia nu s-au indreptat impotriva debitorilor in timpul procedurii de insolventa iar ulterior nu s-au mai putut indrepta. Toata lumea a inteles ca procedura de insolventa s-a datorat unor factori obiectivi si nu subiectivi”, afirma Cristina Terpe.

Printre alti creditori tepuiti de cei trei panicarzi verzi se numara un distribuitor de produse natural si bio www.rangali.ro, un producator de miere http://www.tremot.ro/ dar si autoritati si companii de stat.

“A fost vorba de 2700 lei reprezentand facturi pentru marfa livrata. Nu am recuperat nimic. Nu stiu motivul pentru care a intrat in faliment si nu pot sa ma pronunt daca a fost intentionat sau nu…”, spune Monica Rosu directorul general al Veora Management Services SRL importatorul unor produse naturale si bio.

La randul sau un producator de miere isi aduce aminte de banii pe care n-a mai reusit sa-i recupereze de la firma panicarzilor verzi. “ Imi aduc aminte de firma asta (n.r. Etno Grup SRL) insa nu era o suma prea mare, doar vreo 1300 ron. Era vorba de marfa livrata de prin anii 2009-2010 pe care le-am livrat-o si pe care aceasta firma nu mi-a mai platit-o. Eu am clienti care mi-au dat tepe mult mai mari”, spune Traian Dobre, patronul producatorului de miere Tremot Dobre si Fiii SRL.

Din documentele de intrare in insolventa reiese ca toti creditorii firmei celor 3 panicarzi verzi asociati in Etno Grup nu si-au primit banii pentru ca aceasta nu avea, la momentul declansarii insolventei, nici active – instrainand in conditii suspecte inainte de faliment un autoturism Renault Clio III Dinamic – si nici disponibilitati banesti in conturi. A existat chiar un proces pe rolul instantelor de judecata in care cei trei asociati ai Etno Grup SRL au fost acuzati ca au instrainat fraudulos autoturismul Renault, doi parati cerand constatarea nulitatii absolute a transferului acestui automobil din patrimoniul firmei catre un comparator persoana fizica, Bencze Miklos.

Tudor Bradatan, Roxana Pencea si Oana si Olaru Sorana au refuzat sa ofere vreun raspuns legat de trecutul lor de afaceri, de procesul de insolventa, de creditorii de la care au cumparat marfa si pe care nu i-au mai platit etc.

Dupa falimentarea afacerilor a urmat deschiderea unui ONG verde

Cand afacerile celor trei au inceput sa scartaie acestia au decis infiintarea unui ONG, Asociatia Efectul Fluture, care gestioneaza site-ul declic.ro, prin intermediul caruia sunt derulate o serie de campanii de strangere de semnaturi in principal pentru diferite cauze ale incalzismului global dar printre care sunt insinuate si campanii sociale.

Conform datelor furnizate de Judecatoria Cluj Napoca, membrii fondatori ai Asociatiei Efectul Fluture sunt Pencea Roxana, Bradatan Tudor si Olaru Zainescu Sorana.

Scopul si obiectivele Asociatiei sunt “informarea, educarea si constientizarea publicului larg asupra problemelor de mediu din Romania si din intreaga lume, cu accent pe agricultura organica si traditionala, comertul echitabil (fair trade), turismul ecologic si problemele de mediu complexe ce afecteaza sau intentioneaza sa afecteze comunitati din tara noastra” si “derularea de activitati de promovare si advocacy in sprijinul publicului vizat de domeniile detaliate mai sus” (vezi in atasament statutul si actul constitutiv ale asociatiei si hotararea instantei de judecata Sentinta anonimizata Asociatia Efectul Fluture).

Cei trei fosti afaceristi deveniti ONG-isti ecologisti sunt prezenti in ultimul raport declic pe 2016 in urmatoare formula: Tudor Bradatan, game changer, director executiv si organizator al comunitatii de-clic “spiritual sau critic ascutit merge drept la tinta impotriva injustitiei”, Roxana Pencea Bradatan, spririt warrior, campaigner, “satula de intrigile politice si tratatele de investitii, lupta pana are ultimul cuvant in discutiile cu autoritatile”, si in fine cu voia dumneavoastra ultima pe lista Sorana Olaru Zainescu, Excel fairy, fundraiser, “bine ancorata in realitatile monetare, ne spune ce e posibil si ce nu din punct de vedere financiar” (vezi raportul aici http://raport-declic-2016.strikingly.com/).

Cei trei panicarzi verzi au refuzat sa raspunda intrebarilor legate de conexiunile dintre trecutul lor de afaceri si ONG-ismul verde.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!