RSS Feed

Ortodoxia, iertarea și dreptatea – cîteva observații despre percepțiile publice asupra condamnării unui fost omnipotent

vezi toate articolele de
09 Jan 2014 la 18:13 29 comentarii 1679 vizualizari.

Simt nevoia să aștern aceste rînduri după ce am audiat – ecouri încă există – corul de voci publice care deplîngea condamnarea, pentru a doua oară, a fostului prim-ministru Adrian Năstase. Nu mă voi referi la substanța juridică a evenimentului, nici la cea politică – alții o fac și o pot face infinit mai pertinent decît mine. Doresc însă să reliefez cîteva observații și opinii personale legate de percepția românilor asupra actului de justiție – relevante, îndrăznesc să cred, pentru o mai bună înțelegere a spectacolului public din marja acestor evenimente.

Teza de bază este că ”datorăm” fibrei creștin-ortodoxe a românilor, consolidate milenar, relativizarea unor noțiuni esențiale de la baza justiției oricărei societăți moderne funcționale precum dreptatea, adevărul, clemența, vinovăția. Voi încerca să argumentez cele cîteva enunțuri folosindu-mă de comparații cu referințe cunoscute cititorului.

În primul rînd, dreptatea. Sistemul juridic românesc modern are la bază (din fericire pentru noi) sisteme concepute și confirmate în societăți democratice mature din Occident, emulații ale gîndirii iudeo-creștine catolico-protestante – trecute, deci, prin rațiune tomistă, reformă, lumini și liberalism. Cele patru noțiuni fondatoare ale modernității occidentale lipsesc din devenirea intrinsecă a societăților cu fundament pravoslavnic, și tocmai de aici emană sentimentul românilor de inadecvare la justiția modernă, omniprezent încă de la modernizarea statului român și Constituția de la 1866. Motivul – felul în care creștinismul răsăritean înțelege și explică adepților săi viața pămîntească și corolarele sale, inclusiv dreptatea.

Cum singura judecată adevărată este Judecata de Apoi, toate formele mundane, din această viață, ale dreptății sunt fatidic lovite de relativism. ”Nu mă tem decît de judecata lui Dumnezeu”. Pentru creștinul ortodox, dreptatea făcută de oameni are un caracter relativ, la fel și legile făcute de oameni, pentru că justiția și legile divine sunt singurele absolute, deci singurele care pot fi luate în serios. Comportamentul fostului parlamentar George Becali și discursul apologeților săi sunt, din această perspectivă, reprezentative pentru atitudinea majorității profunde a românilor în raport cu legea. Mă refer la încercarea de a-și face dreptate singur, insultarea constantă a instituțiilor judiciare ale statului – respectiv discursul apologetic de tipul ”dar a dat bani de pomană, a ajutat săraci și a ctitorit biserici, deci e un om bun, iertați-l”.

Idem Năstase. În marja pronunțării sentinței de luni, 6 ianuarie, corul apologeților fostului premier a etalat un canon de argumente – de la aservirea ”băsistă” a justiției la ”păcatul” pe care aceasta-l face condamnînd un om de Bobotează sau în preajma Crăciunului ortodox de rit vechi (!). Felul în care o parte a opiniei publice argumentează împotriva sentinței (indiferent dacă o face interesat sau nu) îmi amintește de un trist adevăr, pe care încă-l resimțim cu toții: România dinăuntrul românilor este, în continuare, captivă unor remanențe feudale precum vasalitatea, iertarea domnească (ori boierească) și primatul adevărului mistic, revelat interior, în fața celui dobîndit prin rațiune, înțelegere și simț comun.

Singurul gardian viu al acestui – mi-aș permite să-l numesc – atavism istoric este Biserica Ortodoxă Română. Situația pare să fie prezentă, de altfel, în toate societățile moderne cu confesiune majoritar ortodoxă (Rusia este, evident, primul exemplu, și recomand, pentru o înțelegere mai amplă a impactului ortodoxiei asupra istoriei popoarelor care au îmbrățișat-o, excelentul studiu ”Sfânta Rusie” al lui Alain Besancon).

Avem o istorie în care statul a siluit legea și interpretat adesea litera ei în interesul potentaților vremii, ceea ce a zdruncinat, transcendental, încrederea românilor, aia cîtă era, în dreptatea umană, ținînd ca unic reper absolut justiția divină, legile și instituțiile sale, considerate imuabile. Dar asta se întîmplă și în alte societăți fundamentate religios, nu numai la noi – unde apare, așadar, diferența dintre felul în care ne raportăm noi la dreptate și felul în care se raportează belgienii, francezii, englezii sau germanii?

Răspunsul stă, în opinia mea, în evoluția post-schismatică a creștinismului în Europa. Cel occidental s-a bazat, încă de dinaintea momentului 1054, pe dezbaterea augustină a ”celor două cetăți” (divină și terestră, biserica și statul), a trecut, în Evul Mediu, prin raționalismul lui Toma D’Aquino, a privatizat, mental și instituțional, înțelegerea legii divine odată cu Reforma luterană, după care a încercat să facă față tendinței rațional-laicizante a curentelor politice și artistice de după Renaștere. Putem deci, afirma, că Europa Occidentală a căutat în permanență să-l cunoască și înțeleagă rațional pe Dumnezeu, folosind pentru asta instrumentele minții și limitele înțelegerii umane.

Creștinismul răsăritean abordează viața întru Hristos fix invers. Dumnezeu nu mai trebuie revelat și explicat (după scrierile patristice și doctorii Bisericii), ci doar asumat și trăit, iar asta nu se face rațional, ci cu ”sufletul”, prin căutarea Lui în suflet cu ajutorul instrumentelor furnizate de biserică, începînd cu trăirea interioară în viața Bisericii și terminînd cu sprijinul instituțional necondiționat pentru forma terestră a acesteia. Rațiunea umană este în continuare o consecință a comiterii păcatului originar, deci nu poate fi un instrument de încredere în înțelegerea lui Dumnezeu și a lumii create de El.

Efectele acestui set de valori sunt palpabile la aproape orice nivel al vieții sociale românești – de la concubinajul cu iz de mariaj indestructibil dintre biserică și puterea vremelnică (indiferent de regim, inclusiv cel comunist) la un ”mindset” specific unei majorități a românilor care tolerează sau îmbrățișează practici și/sau valori considerate inacceptabile spre vestul continentului. Definirea și modularea acestui set de valori reprezintă deja loc comun în sfera publică (de la DNA la sperata reformă constituțională, de la cultul micii șpăgi la existența baronilor locali, de la cultul haiducilor la sentimentul general că statul te fură, deci trebuie să-l furăm și noi) și nu despre asta vreau să vorbesc aici.

Vreau să amintesc despre clivajul fundamental dintre acest set de valori bizantine și cel care legitimează apartenența la spațiul european modern. Vreau să atrag, a multa oară, atenția asupra acestui clivaj pentru că, de la respectarea statului de drept la mai proaspetele sentimente anti-europene ale unor români profunzi, devine tot mai evident că sursa acestuia se află în felul în care Biserica Ortodoxă își negociază/ranforsează rolul în societate.

La un moment dat apele vor trebui limpezite, iar alegerea dihotomică va aparține tot cetățenilor români. Menținerea unui rol central pentru Biserică în treburile publice echivalează cu perpetuarea setului de valori al căror colportor istoric este (de facto) și care îi face pe mulți români să bombăne a nemulțumire, mai ales cînd efectele îi dezavantajează personal. ”Privatizarea” (în sensul restricționării influenței publice a bisericii-instituție și trecerea bisericii lăuntrice înapoi, în sufletul credinciosului) credinței de către românii înșiși incumbă, în opinia mea, șansa de a ne debarasa de setul de valori mai sus-evocat și vernacularea unuia mai bine integrat în europenitate. Care cred că e gradul de fezabilitate pentru un astfel de proiect? Minim, dar nu nul. El ar începe, oricum, cu limitarea politică a rolului de instituție fundamentală a statului, deținut de Biserică, prin întărirea ”europenității” încă juvenile a României – totul dublat de vreo două-trei schimburi de generații.

Abia atunci nu vor mai deplînge unii un verdict dat de Bobotează și nu se vor mai ruga la Dumnezeu pentru ca judecătorii să ierte un infractor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

29 comments
 • 1

  “Rațiunea umană este în continuare o consecință a comiterii păcatului originar”

  Fals. Unde ai citit aberatia asta ca sa o pui in seama teologiei ortodoxe? Nici un teolog ortodox nu a afirmat asa ceva. Deci ignori fundamentul

 • 2

  De aceea a fost trimisa o doamna insarcinata din america cu vanzari si afaceri anterioare

  ca sa verifice starea democratiei si a drepturilor de drept in Arabia Saudita. A chemat-o Neulander dar a ajuns fara w de la Walter deci a ramas Neland.

  acoperit cu par la bot
  2014-01-09 18:42:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Ce e dreptatea?

  Ia si vezi episodul Hristos -femeia adultera- multimea. “Femeie unde sunt acuzatorii tai?… Nici eu nu te condamn, mergi si nu mai pacatui”

  Plus parabola cu iconomul nedrept.

  Plus parabola inmultirii talantilor.

  Vezi ca Dumnezeu il lauda pe cel care iarta cu intelepciune si e exigent cand e vorba de valorificarea resurselor

 • 4

  Iar centrul ortodoxiei e eliberarea omului de orice fel de dependenta, dobandirea virtutii.

  Adica sa fim mai buni, pe intelesul tau.

  Sa fim recunoscatori pentru toate darurile primite de la Creator, sa cerem putere sa trecem prin incercarile vietii, sa fim buni cu ceilalti

  Orice altceva pe langa acest scop are functia de mijloc. Y compris rugaciunea

 • 5

  Domnul Nastase este un domn evlavios, nu ca domnul autor; El stie si ne-a adus si noua aminte ca, de Boboteaza, in Ajunul Craciunului ortodox de rit vechi,tot politic,a fost condamnat de dictatorul in functie si Domnul Isus.

  butelcarie dopelnicul
  2014-01-09 19:46:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Ce? A fost arestat unul dintre cei doi comunisti(conf. T.B.)?Pe cand celalalt? Ca doar nu e “usa de biserica”(conf. spuselor aceluiasi)!

  Labe1 TV prestează colonelu´!
  2014-01-09 19:57:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @ autorul
  Va scapa un amanunt. Bombosenko este de stanga, marxist-leninist, nu este ortodox. El, ca si Ilici Ilescu, este liber cugetator. Pe el, daca nu-l condamna judecatorii, nu sunt sperante sa-o incaseze la Judecata de Apoi (un fel de Inalta Curte de Justitie). Este adevarat ca Iadul (puscaria) in care-l trimit judecatorii, datorita amenajarilor speciale, este un fel de Rai confort II, cu nevasta in Purgatoriul suspendarii.

 • 8

  @tx2:
  Nimeni nu ataca spiritualitatea (de fapt…duhovnicia ) inaltă a ortodoxiei, ba chiar se vorbeste admirativ.
  Vorbim insa de implicarea sociala. Adica, buna-i vorba , da’ n-ar strica niscai fapte mai concrete.

  Uite la catolici. Centre de ingrijire a batranilor. Maicuţe care vin si ingrijesc gratis in spitale.
  La ortodocsi nu intalnesti asa ceva. Prea contemplativ.

  Mircea1
  2014-01-09 20:27:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  jan muci& flegma

  iar te-ai trezit mai saracie.Te-ai sculat in picioare cind ai vorbit de ilici. Bai loaza proasta datorita lui infectezi azi blogul, nu datorita chiorului care a servit patria la avers si la revolutie a stat sub masa pina la vazut pe brucan cu propriul dosar in mina.Atunci a fugit sa si-l ia si el. L-a pus bine, a bagat un deget in gura l-a umezit bine l-a scos afara in vint, a vazut din ce parte bate vintul si s-a declarat asa deodata antisecurist si anticomunist.Cind cineva i-a spus stai betivule ca tu vorbesti de ce nu trebuie el in smenozeala lui vagaboando- betivo -chioaro a grait “dati-mi dosarul” ha, ha ha.Noroc cu brucan.

 • 10

  Apreciez in mod deosebit redactarea materialului cu titlul de mai sus – a domnului Paul Varvea; Este o analiza sistematica, pertinenta si cu mare exigenta in judecatile si aprecierile emise, asupra caracterului, psihologiei si moralei romanilor – ce poarta amprenta unei religii panslaviste, din nenorocire istorica.

  ing.Duda gavril
  2014-01-09 21:51:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  SUA protejeaza infractorii, teroristii si dictatorii.
  Cata vreme acestia isi tradeaza si distrug tzara in folosul americanilor.

  calea dreapta
  2014-01-09 22:33:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  “Sistemul juridic românesc modern are la bază (din fericire pentru noi) sisteme concepute și confirmate în societăți democratice mature din Occident, emulații ale gîndirii iudeo-creștine catolico-protestante – trecute, deci, prin rațiune tomistă, reformă, lumini și liberalism. “

  Du-te, bă, de te plimbă!

 • 13

  Varvea are foarte multa dreptate. Numai dupa ce te lovesti de mentalitatea “numai Dumnezeu poate face dreptate” iti dai seama cat de stramba e de fapt ortodoxia asta.

  Nu este intamplator ca in Romania ticalosii o duc atat de bine, si ca nu au fost pedepsiti nici criminalii comunisti, nici ucigasii holocaustului. Romanii sunt fire slaba, au lacrimi de induiosare numai pentru criminalul care ii implora iertarea, ca de daca ierti esti divin. La ala din groapa care a suferit nu se gandeste nimeni, ca i se cuvine dreptate. Cand la revolutie au scris “nu plecam acasa, Mortii nu ne lasa” a fost un moment de exceptie in care poporul asta a rezonat o secunda cu ideea de dreptate.

  Da’ i-a trecut repede si a revenit in starea cu inima ca un cur, fara coloana vertebrala: hai sa-l plangem pe Adrian Nastase.

 • 14

  Uite de asta e bun un text ca asta: ca ti-l face pe Dumnezeu-Fiul mai drag sufletului de rasaritean, mai apropiat, prezent acolo, in ciuda intentiei autorului de proslavire a ratiunii omenesti, care inca-l mai cauta unde nu poate decat sa nu fie: prin catacombele familiei lui Isus. Asta daca-i sa crezi…
  Cititi articolul un pic pe dos si veti vedea, in ordinea credintei, care viziune religioasa e mai superioara, care-i mai vie.
  De fapt, contrapunerea celor doua viziuni e falsa. Pt ca rasariteanul de-acum mai crede, chiar daca rudimentar pe-alocuri, pe cand occidentalul nu, aproape deloc. E doar civilizat -pardon de expresie- bine dresat, si-atat. Asta sa-i fi fost lucrarea ratiunii explicative? Unii ar spune cu bucurie ca da si ca-i bine! Dar ce-i va urma? Nu-i greu de anticipat nici asta…

  Qper
  2014-01-10 01:00:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Foarte interesant punct de vederea al d.lui Paul Vîrvea.
  Etica si Estetica actului de guvernare politica vor mai fi distorsionate chiar si, sau mai ales in sec. XXI.
  Un lider politic poarta in intimitatea gindirii sale convingeri religioase capatate de-alungul vietii. Chiar si ateistii declarati nu au gindirea filosofica liberata de dogme religioase subtile. Schisma Crestinatatii a ridicat un zid milenar intre doua lumi: Vestul si Estul.
  Globalizarea lupta cu mijloace perverse (banul) pentru a darima barierele geografice intre natiuni prin liberalizarea comertului – inclusiv cu sclavi moderni – si controlul total al fostelor natiuni (prin moneda comuna) devenite astazi grupuri etnice. Coliziunea dintre aceste doua lumi incompatibile – Vestul si Estul genereaza astazi frustrare si saracie pentru estici si profit nesperat pentru vestici. UE seamana tot mai mult cu defuncta URSS – inchisoarea popoarelor. Cum Vaticanul si-a pierdut aproape total credibilitatea, asistam astazi la un fenomen greu de crezut cu numai un sfert de secol in urma. Rusia lui Putin se afla in pozitia de ultim aparator al valorilor crestine iar rezultatele nu au intirziat sa apara. Americanii au inceput sa ceara azil in Rusia si sa-i cinte public Happy Birth Day dictatorului Nord Corean. Incurcate sint caile Domnului atunci cind vine vorba despre Etica si Estetica actului guvernarii si al justitiei pamintene.

  albert keller
  2014-01-10 05:46:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Mircea: informeaza-te inainte sa afirmi ceva
  patriarhia.ro/r../

  Dupa ce ai numarat cate

  Cămine și centre de zi pentru copii
  Cămine și centre de zi pentru vârstnici
  Centre de protecție socială pentru persoanele vulnerabile
  Cantine pentru persoane defavorizate

  are ortodoxia romaneasca, spune-ne si noua, daca te intereseaza adevarul, nu propaganda, evident

 • 17

  V-ati cam inecat in Teologie. Sunteti profan. Si ati mai dat si apa la moara ignorantilor sa atace Ortodoxia. Sistemul juridic, nu numai cel romanesc, pute. Scuzati-mi expresia-plastica. Un motiv perfect sa te refugiezi in cazul domnului prim ministru Nastase, care Judecata Suprema.(si a fanilor acestuia)…

  Nicolae
  2014-01-10 09:50:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @tx2: aaa, cum ar fi Biblia? Chiar Geneza… stii, e un copac acolo din care *nu* au voie sa manance. Oare care era?

  Ciprian
  2014-01-10 11:22:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @tx2: Tu ai citit Biblia? Si anume o mica parte la inceput numita Geneza? Copacul cunoasterii? Izgonire din rai?
  Exact la acest lucru se refera autorul. Ratiunea, cunoasterea, curiozitatea nu sunt virtuti in perspectiva bisericii si a dogmei. Doar obedienta, apelul la autoritate si vesnica disonanta intre real si “dincolo”. De aici si prostia cu fa ce zice popa nu ce face popa. Sincer, misto religie da nu prea.

 • 20

  @autor:
  exponentii “gîndirii iudeo-creștine catolico-protestante” dat cruciadele, inchizitia, razboae groaznice – pe langa multa si de necontestat civilizatie…
  totusi relativizarea actului de justitie de catre ortodocsii romanii este rezultatul a ceva si nu cauza, dle autor iar cauzele sunt multe si nu obligatoriu imputabile lor; ortodoxul respecta preceptul crestin “da-i cezarului ce e al cezarului” doar ca in loc de cezar se trezeste frecvent cu satana pe cap

  trolu
  2014-01-10 13:38:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @trolu: Da, ori de cate ori romanul ortodox n-are chef sa-i dea”cezarului ce-i al cezarului” il numeste “satana” uitand ca cezarul din presupus vre a lui Iisus era Tiberius (un pedofil notriu, ucigas al propriei familii samd) iar cel din vremea primei atestari a “cheretienilor” era Nero.

  relativizarea cezarului
  2014-01-10 15:58:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @tx2: He he “unde ai citit asta”. Oamenii mai si gandesc, trag singuri concluzii, nu tot ce scriu trebuie sa fie citit din alta parte, nu tot ce e adevarat, frumos si bun vine de la o autoritate superioara.

  salahhe
  2014-01-10 17:11:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  xc: cine te-a pacalit? ca ratiunea/cunoasterea/curiozitatea nu ar fi virtuti din punct de vedere al ortodoxiei

  pe de alta parte e vorba de alegeri gresite/corecte. alegerea gresita alunga ceva iar alegerea corecta il aduce inapoi. ce anume?

  ps: 1 geneza/biblia nu sunt texte pe care sa le citeasca orice lache si sa-si dea el cu parerea, ceea ce nu-l impiedica nimeni pe de alta parte :)

  2 alt exemplu: tu citesti hamlet sau vezi o pictura de rembrandt. daca esti lache inainte tot lache ramai si dupa, pentru ca alegerea ta e sa fii lache, intelegi :) ?

 • 24

  @salahhe: uite, daca salahhe alege sa isi bage numai un deget in priza si sa-l tina acolo suficient timp asta il poate transforma intr-un tip cu adevarat interesant, ceea ce si este,

  el nu are nevoie sa citeasca el gandeste

 • 25

  hai ca nu mai stau de vorba cu trei lulele trei surcele care gandesc cica, ganditi draga ca e gratis,

  io cu autorul aveam ce aveam :) bafta baieti, si mai rasfirati s’il vous plait

 • 26

  Ca sa fiii iertat trebuie sa iti para rau de ceea ce ai facut,ori persoana in cauza nu crede ca e gresit cu nimic.

  gaboru
  2014-01-10 17:43:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @tx2: E o treaba cu Eva si marul, stii, pacatul originar. Dupa ce au mancat din mar, au capatat ratiune, ergo consecinta mentionata de autor.

  finch
  2014-01-10 19:00:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @autor N-am citit tot articolul, dar inteleg ca daca judecatorii nu judeca corect dupa legi e de vina religia. Daca ar trece la catolicism sau protestantism nu ar mai fi corupti si toate procesele ar fi corecte?
  Asta e din ciclul “romanii sint prosti, trebuie conducatori straini”.
  @xc “@tx2: Tu ai citit Biblia? Si anume o mica parte la inceput numita Geneza? Copacul cunoasterii? Izgonire din rai?
  Exact la acest lucru se refera autorul. Ratiunea, cunoasterea, curiozitatea nu sunt virtuti in perspectiva bisericii si a dogmei. ”
  Judecatorii si toti angajatii publici au o fisa a postului si sint platiti sa faca ce scrie acolo.
  In caz ca nu fac, sint prevazute sanctiuni.
  Ce simplu ar fi daca regulile ar fi respectate – si regulile astea au fost facute fara sa aiba cineva treaba cu religia, impotriva sau pentru ea. Ba din contra, oamenii religiosi respecta regulile mai degraba decit cei cu tendinte new age.
  Ca sint unii mai mult sau mai putin inteligenti care aduc tot felul de argumente in favoarea lui Nastase, e alta poveste – e parte a in-volutiei societatii de dupa revolutie, care are cauza in influenta vestului si a mijloacelor media care isi iau modelul de superficialitate de acolo.

  C.D.
  2014-01-14 20:59:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Really great article shared by you and your team. I always visited your blog. Thanks for sharing this type of article. The articles is so good to view of technical point. Just these are my androids apps for PC blog. You can download these by using our tutorials and guides.Thanks.
  Download Free Wechat For PC
  Free Download Kik Messenger For PC
  Download Free WhatsApp For PC
  Free WhatsApp For PC
  Free Download Deer Hunter 2014 For PC
  Free Download BBM For PC

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!