RSS Feed

Păi atunci răspundeţi la întrebări, dle Klaus Iohannis!

vezi toate articolele de
14 May 2015 la 11:16 17 comentarii 1845 vizualizari.

Update. Mi se atrage atenţia că  Iohannis a raspuns. Am preferat sa nu-l iau drept raspuns, dar se pare ca trebuie. Administratia Prezidentiala ne ofera opinia Consiliului Concurentei, primita de Cosmin Marinescu, mare sfetnic libertarian al presedintelui. Documentul e aici. Argumentul suna asa: limitarea de 30% “reprezinta o bariera” in calea competitiei. Puncte de vedere or fi fost mai multe, dar cred ca nu erai obligat sa le si preiei in deplina lor inconstienta. Sau, daca le-ai preluat, explica-le fraierilor care fac proteste ca ataca piata libera. Oricum, in declaratia de azi Klaus Iohannis a mai comis una: a implicat ca PSD deturneaza protestele. Asta-i chiar ironic din moment ce foarte multi din acest curent anti-defrisari au fost printre cei care l-au votat.

Text iniţial. Klaus Iohannis s-a înfuriat. De ce a zis Ponta că face lobby:

“Primul ministru avea ieri informatii de la servicii ca oameni din anturajul meu ar fi avut intalniri cu reprezentantii unei companii, lasand sa se inteleaga ca ar exista trafic de influenta. Acest lucru este surprinzator si fals. Nu a existat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nici in PNL nici o discutie cu lobby-isti. Luand act de declaratiile primului ministru de aseara de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispune primul ministru. Daca ele se confirma, daca nu, domnul prim ministru va raspunde pentru acest lucru. Este foarte grava afirmatia. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie nu este bine. Cum nu sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva. Am avut o discutie telefonica deocamdata cu directorul SRI si l-am rugat sa cerceteze cu maxima seriozitate aceste informatii.”

Este o înfuriere fără sens. Pentru că Iohannis nu a răspuns protestatarilor de sîmbătă şi miilor de nemulţumiţi de felul în care preşedinţia a întors legea asigurînd un viitor de aur defrişărilor. Cam asta e fatalitatea bipartid, unii cer defrişări pentru monopolişti (PNL), alţii cer defrişări pentru ăştia mai micuţi (PSD), eventual locali. Misiunea protestatarilor antidefrişări e de aceea cu atît mai dificilă (de altfel, au apărut nişte critici extrem de importante şi la adresa unor ONG de tip “corporatist” care de fapt susţin anumite companii şi sînt mai preocupate de piaţa liberă decît de copaci).

Varianta PSD a codului e mult mai ok chiar şi cu marile îndoieli că se lasă mînă liberă pentru jaf la scară mai mică. Urgenţa e să opreşti o formă deja bine organizată de jaf şi deja extrem de eficientă. Codul silvic propus de PSD nu e ok pe termen mediu – pentru că, spun specialiştii, dereglementează parcelele mici, ceea ce tot la nebunie în exploatare duce.

Însă tocmai cinismul infinit al argumentaţiei prezidenţială face propunerea PSD mai bună. Deci, domnule Iohannis, înainte să vă enervaţi, răspundeţi la o întrebare simplă, lăsaţi ciorovăielile cu servicii, mister, lobby: cum aţi putut să semnaţi asta?:

”4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial.

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, pentru asigurarea respectării procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, considerăm că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență.”

Este apogeul nepăsării în folosirea argumentului pieţei libere. După ce explicaţi cum aţi putut aduce acest argument sau după ce, eventual, vă cereţi scuze, putem vorbi şi de ciorovăielile cu Ponta. Sau poate începeţi să descoperiţi esenţa politicii: mai bine te cerţi la mişto cu premierul decît să răspunzi interpelărilor cetăţeneşti adevărate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments
 • 1

  Se pare ca Rogozin… pardon, Rogozanu nu a auzit de “infringement”. Poate intelege daca-i explicam intr-o limba pe care o cunoaste mai bine: нарушение

  Rocky's Dad
  2015-05-14 12:43:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Poanta n-a invatat nimic. Crede că o limba pe vox o sa-i aduca ceva in 2016. Gushe ar trebui sa învete din istorie, mai ales ca este recenta.

  SISI
  2015-05-14 12:56:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @rogo
  Stai un pic rogozane,ca te prea aprinzi !

  1. Mai intai ca cifra asta de 30% care atrage mustele ca mierea nu prea ne spune multe. Masa lemnoasa ramane aceeasi, aia reglementata de autoritati. Ca un agent mai mare proceseaza 45%, te deranjeaza? Asta e economia de piata, aici e Consiliul Concurentei care analizeaza situatia de monopol. Apoi alte limitari de acest gen risca sa fie infirmate de organismele europene prin procedura de infrigment ( vezi si taxa auto).

  2. Da’nu te deranjeaza ca Ponta a trecut in noul cod silvic ca suprafetele de paduri de pana la 10ha nu mai au nevoie de amenajament (un fel de act de identitate al acelei paduri). In lipsa acestui act aceste supafete vor putea fi defrisate imediat, fara nicio apobare. Si vorbim de o suprafata totala de cca 1,2 milioane ha !

  Aici vorbim de defrisare-defrisare, rapida, fara oprelisti!. Cum majoritatea maharilor din PSD si-au tras paduri cu suprafete cam pana pe la 10ha, asta nu te pune pe ganduri?

  Nu mai vorbesc de scoaterea din fondul silvic a perdelelor forestiere si a padurilor de la marginea oraselor. Aici se va taia in draci paduri sa se construiasa vile si anambluri rezidentiale. Place-ti?

  Parerea mea este ca PSD a reusit o performanta in manipulare, daca i-a pacalit pana si pe ONG-isti.

  Mircius
  2015-05-14 13:39:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  E clar, „sistemul” funcționează și produce efecte.
  Din articol și din comentarii se vede că, precum pe alte subiecte, dezbatem despre procente, cote și zecimale, „uitând” să sesizăm că întregul cadru ideologico-politic e chiar cel ce permite și încurajează jefuirea „coloniilor”.
  Terorizați de veșnica „sabie a lui Damocles” a infringement-ului, uităm să ne întrebăm CUM reușesc nemții sau austriecii să-și păstreze pădurile intacte (ca să ne păstrăm doar în interiorul subiectului).

 • 5

  Mirciulica

  deci codul silvic al psd este nasol ca tot mai opreste ceva din hotiile din paduri.Sint mai bune amendamentele care anulau orice ingradire, se putea defrisa oricit de oriunde cit vroiau muschii hotilor.Esti la fel de varza ca la politologie, mate istorie.Na ca ti-am descoperit “competenta” si in ce priveste lemnul.
  Asa ca las-o in singe ca iar iti dai singur la gioale.Daca militai pentru interzicerea exportului de busteni, sau cherestea, sau cereai ca intreg fondul silvic al tarii brad de brad fag de fag etc etc sa fie numerotate si sa se dea liber la taiat numai la ce spune specialistul silvic ca asa este in austria te credeam ca esti cu bune intentii.Nu o faci ,deci esti gica contra si faci loby pentru hotii padurilor.Ia iesi de protesteaza ca austriacul asta care defriseaza padurile de la noi sa mearga sa faca la fel si in austria.Hai sa vedem daca acolo poate face macelul padurilor ca aici.De asta a si venit aici nu din lipsa lemnului, ci ca a stiut ca aici se poate fura la greu si defrisa fara sa fie intrebat de nimeni.Si tu sustii asta.

 • 6

  pentru dl iohanis şi preşedintele consivliul concurenţei (un băsist bine acoperit):
  faceţi o căutare pe google şi veţi afla că google este amenintată de U.E. cu o amendă uriaşă pentru poziţie de monopol pe piaţă…
  mai faceţi una să aflaţi că maicrosoft a pătimit la fel şi a trebuit să se dezmembreze pentru a scăpa de amenzi uriaşe

  iar la noi iohanis şi mustăciosul băsist de la concurenţă apără o firmă care deţine peste 40% din masa lemnoasă

  trolu
  2015-05-14 15:49:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @nae:
  Din partea mea, eu as aplica cele mai restrictive masuri. Si aia cu 30% [ daca e legala] , si cu interzicerea exportului de lemn neprelucrat (busteni sau cherestea), dar si interzicerea defrisarilor pentru mafiotii PSD (chestia cu cele 1, 2 milioane de ha).

  Ce face acum Ponta este o manipulare de proportiii pentru a-si putea promova codul care da liber la defrisarea pesedista.

  Daca Ponta era cinstit, lasa restrictia cu 30%, dar, dar… anula articolele smecheresti care dau liber la defrisarea a 1,2 milioane de ha !! Ori, nu a facut asta, asa ca plagiatorul mincinos nu se dezminte, aici este varful de lange al mafiei pesediste defrisatoare !

  Pe de alta parte, imi pare bine ca Johannis si o parte din liberalii mari iubitori de useleu si-o iau in freza de la plagiatorul mincinos. Acum or sa-si dea si ei seama ca aceast mincinos nu poate fi tinut sub control decat daca este luat continuu in suturi.
  Asa cum il lua Basescu.

  Mircius
  2015-05-14 16:23:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  mirciulica

  nu ma aburi ca nu tine.Daca spuneai ca si ce vor liberalii este la fel de rau si nociv te mai credeam .Nu ai facut asta si te iei de legea lui ponta.Nimic despre ce vroiau pnl ca de aici a pornit tot scandalul.Sau si pentru ce vroiau pnl-isti tot ponta si psd este de vina.
  Mirciulica eu sint pentru interzicerea eterna a exportului de busteni si cherestea iar defrisarea sa se faca numai la ce si cit da liber specialistii din silvicultura,iar cei care defriseaza pentru un pom taiat sa panteze doi.Nu a facut-o puscarie pe viata ca a taia un brad este o crima.Ca sa poti face ceva cu lemnul bradului trebuie sa creasca 50-60 ani cit o viata de om.De asta a taia un brad insemna o crima si puscarie pe masura.
  Dar tu nimic nimic din toate astea mori de grija la ce va fura psd din paduri.Ce iti pare rau ca fura mai mult ca pnl?

 • 9

  Ca si la alte subiecte de acest gen sunt 2 categorii de persoane interesate:

  - cei care doresc sa schimbe/rezolve pt ca pur si simplu sunt indignati

  - cei care doresc doar ca adversarul sa iasa mai prost din discutie dar nu neaparat sa rezolve/cauta un tap ispasitor si daca se poate, sa fie adversarul, evident.

  Este destul de clar in ce categorie se incadreaza liberalii si psdisti (si chiar si dl Rogozanu care pana la urma s-ar multumi si cu solutie imperfecta cu conditia sa vina de la PSD!?).

  Dreptate pana la capat spunea USL-ul, nu? Pai, iata un bun prilej pt asta. De ce trebuie sa alegem mereu intre 2 rele? Acum, nici macar nu este nevoie…strada poate presiune pe politicieni….si DNA-ul bineinteles:)

  Mitica
  2015-05-14 16:51:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  O reglementare desigur ar trebui implementata si pentru micii proprietari. Insa sunt convins ca nu din partea micilor proprietari – de regula autohtoni – vine pericolul. Fiind de aici, nu prea au interesul sa-si distruga padurea ,spre deosebire de o companie straina ei nu mai au unde sa plece . Asa ca sunt iteresati de un “maine” daca nu in tara lor macar pe mosia lor. Problema este cu companiile straine, distrug si apoi se muta . Rentabilitatea e stapanul lor. Unde se muta? Unde mai exista paduri ,de preferinta nu in tara lor, caci ei iubesc natura . Ucraina de exemplu le sta la dispozitie de “ieri”. Acolo mai mor in tacere si ziaristii care se opun defrisarilor ilegale. Dar asta este treba lor. A noastra este sa ne protejam un “maine”. Si cam asta trebuie sa fie si treaba oamenilor politici, a celor care au fost alesi si au depus juraminte in acest sens incepand chiar cu presedintele .Este foarte ciudat dar nimeni nu s-a deranjat daca un politic important s-a declarat “de dreapta”. Cum nu prea ai un capital romanesc care sa exploateze resurse din afara pentru a aduce beneficii in tara, ” de dreapta” se rezuma la favorizarea capitalului strain. A unor companii care nu au alt zeu decat castigul , saracia autohtonilor reprezinta conditia obtinerii unui cost interesant, iar spaga reprezinta o oportunitate . Restul ,soarta padurilor ,a oamenilor ,o Romanie de “maine” , astea raman povesti , poezia unei halucinatii ” de stanga”.

  MIHAI
  2015-05-14 17:27:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Rocky’s Dad: ia mergi tu, “taica al pietrelor” si taie, scoate busteni din Austria, Germania, Franta etc si ai sa vezi ce mai infrigement ai sa capeti, drujbarule !

  rogojina
  2015-05-14 17:41:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Ce naiba va mai bateti capul cu Nae?! Eu zic sa-l exportam pe el… beat bustean! :) Si asa se trezeste din ce in ce mai greu … si atunci cand o face repeta ca un papagal: “basescu, basescu!!!” “7,4 milioane!!!” “flegma, zang!!!” si “fa!!! adu plosca!!!”

  cretinel
  2015-05-14 17:42:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Cretinica

  ce mai faci loazo.Nu ti-a dat inca o functie in partid moartea pasiunii Nu de alta dar M10 sa se transforme in M11 cu tine in partid.Sau ai abandonat-o si te-ai mutat cu arme si bagaje in gasca veneticului-atirnator-sectant.Poate poate si ceva pentru tine un ciolan doua acolo ca ai facut destula foame.
  Ca nu ai mai fost pe aici, zici ceva de grupul organizat infractional portocaliu.Este mai tare ca cel rosu? Ce zici? La rosii puscarie pentru un temopan, o zugraveala un trafic de influienta.La portocalii tata zeci si sute de milioane tata si asta cind de altii se lua.Nu-i asa ca este tare, moral,cinstit,corect,pentru popor si pentru cei care muncesc nu cersesc.Uite ce ai pierdut.Asta ca sa nu mai vorbesc de justita independenta pe care chiorul de la marginea tarlalei nana tocmai se maro-ni pe ea.Si-a mincat si ultima jucarie.Na ca nu am mai zis nimic de cele 7.4 mil de zglobii care inca mai curg de pe el.

 • 14

  cine p.m. esti, Rogozane? Sclavul lui Guse, deci al serviciilor.

  cine
  2015-05-15 12:24:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Rogozin si-a primit leafa de la FSB si mai baga si el o stramba bolshevica. Rogozica rogozica te vor lua serviciile de oo in curand.

  Alex
  2015-05-15 18:20:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Eu am 5000 m patrati de padure .Nu vreau sa fiu introdus in amenajament.Ar insemna sa fiu dependent de Vecini adica retrecut la colectiv in plin capitalism.POATE EU INGRIJESC MAI BINE PADURICEA POATE RASADESC SI ALTI COPACI SOIURI ,tei nuc,par paduret si altele.

  ion ion
  2015-05-16 08:14:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Shipped quickly, the quality is good, I like the bag pattern, good-looking, like fast delivery, packing tightly, like style, good quality bag, affordable, inexpensive! Fast delivery, is genuine, fit, good style, grade, feel good, quality is quite possible! Fast delivery, carton packaging carefully, wear this style winter coat with just, generous, texture fast delivery, good quality, the style is very beautiful, good workmanship, no color, affordable, fast delivery satisfaction, turn it several selected, no taste, style and atmosphere.
  oakley sg 5210 gxlighting.com.../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!