RSS Feed

Păi atunci răspundeţi la întrebări, dle Klaus Iohannis!

vezi toate articolele de
14 May 2015 la 11:16 17 comentarii 1845 vizualizari.

Update. Mi se atrage atenţia că  Iohannis a raspuns. Am preferat sa nu-l iau drept raspuns, dar se pare ca trebuie. Administratia Prezidentiala ne ofera opinia Consiliului Concurentei, primita de Cosmin Marinescu, mare sfetnic libertarian al presedintelui. Documentul e aici. Argumentul suna asa: limitarea de 30% “reprezinta o bariera” in calea competitiei. Puncte de vedere or fi fost mai multe, dar cred ca nu erai obligat sa le si preiei in deplina lor inconstienta. Sau, daca le-ai preluat, explica-le fraierilor care fac proteste ca ataca piata libera. Oricum, in declaratia de azi Klaus Iohannis a mai comis una: a implicat ca PSD deturneaza protestele. Asta-i chiar ironic din moment ce foarte multi din acest curent anti-defrisari au fost printre cei care l-au votat.

Text iniţial. Klaus Iohannis s-a înfuriat. De ce a zis Ponta că face lobby:

“Primul ministru avea ieri informatii de la servicii ca oameni din anturajul meu ar fi avut intalniri cu reprezentantii unei companii, lasand sa se inteleaga ca ar exista trafic de influenta. Acest lucru este surprinzator si fals. Nu a existat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nici in PNL nici o discutie cu lobby-isti. Luand act de declaratiile primului ministru de aseara de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispune primul ministru. Daca ele se confirma, daca nu, domnul prim ministru va raspunde pentru acest lucru. Este foarte grava afirmatia. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie nu este bine. Cum nu sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva. Am avut o discutie telefonica deocamdata cu directorul SRI si l-am rugat sa cerceteze cu maxima seriozitate aceste informatii.”

Este o înfuriere fără sens. Pentru că Iohannis nu a răspuns protestatarilor de sîmbătă şi miilor de nemulţumiţi de felul în care preşedinţia a întors legea asigurînd un viitor de aur defrişărilor. Cam asta e fatalitatea bipartid, unii cer defrişări pentru monopolişti (PNL), alţii cer defrişări pentru ăştia mai micuţi (PSD), eventual locali. Misiunea protestatarilor antidefrişări e de aceea cu atît mai dificilă (de altfel, au apărut nişte critici extrem de importante şi la adresa unor ONG de tip “corporatist” care de fapt susţin anumite companii şi sînt mai preocupate de piaţa liberă decît de copaci).

Varianta PSD a codului e mult mai ok chiar şi cu marile îndoieli că se lasă mînă liberă pentru jaf la scară mai mică. Urgenţa e să opreşti o formă deja bine organizată de jaf şi deja extrem de eficientă. Codul silvic propus de PSD nu e ok pe termen mediu – pentru că, spun specialiştii, dereglementează parcelele mici, ceea ce tot la nebunie în exploatare duce.

Însă tocmai cinismul infinit al argumentaţiei prezidenţială face propunerea PSD mai bună. Deci, domnule Iohannis, înainte să vă enervaţi, răspundeţi la o întrebare simplă, lăsaţi ciorovăielile cu servicii, mister, lobby: cum aţi putut să semnaţi asta?:

”4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial.

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, pentru asigurarea respectării procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, considerăm că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență.”

Este apogeul nepăsării în folosirea argumentului pieţei libere. După ce explicaţi cum aţi putut aduce acest argument sau după ce, eventual, vă cereţi scuze, putem vorbi şi de ciorovăielile cu Ponta. Sau poate începeţi să descoperiţi esenţa politicii: mai bine te cerţi la mişto cu premierul decît să răspunzi interpelărilor cetăţeneşti adevărate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!