RSS Feed

Papa Francisc dă cu pumnul, un român creştin îi bate obrazul

vezi toate articolele de
20 Jan 2015 la 14:17 29 comentarii 2559 vizualizari.

Două tipuri de freamăt în mediul intelectual-cultural românesc. Un moment interesant: cum interpretează unii celebra declaraţie (însoţită de un gest cu pumnul) făcută de Papa Francisc:

De tot hazul e interpretarea promptă a domnului Liiceanu. Prima urgenţă: să-l distingă de măreţul şi ultraconservatorul Papa Ioan Paul al II-lea.

M-a amuzat interpretarea pentru că sînt sigur că mulţi conservatori sau neoconi români sînt în mod evident iritaţi de Francis. De ce? Pentru că e un “marxist” şi un “comunist”, pentru că mai zice despre capitalismul cel rău şi alte chestiuni de astea care nu se fac. E amuzant să vezi cum pîndea Liiceanu o prostioară ca să-i ardă şi el un pumn papei marxist.

(Evident că nu poate fi vorba de comunism şi celelalte forme de radicalism care i se asociază – Papa Francisc are un merit incontestabil în orientarea către cauze sociale, dar omul s-a dezis de orice ştampilă ideologică concretă).

Liiceanu începe în stilul cunoscut să infantilizeze adversarul şi să-i dea lecţii: nu e bine să-ţi faci dreptate singur, nu e bine să loveşti (decît în legitimă apărare – de aici reiese probabil că NATO e bun în orice decizie, haha) etc.

Vă spun eu cum e de fapt treaba. Liiceanu nu-i suportă acea dimensiune socială. Sau nu i-o înţelege. Şi atunci face un gest profund conservatzor, izolează tabloidal un gest, o frază şi face uitate alte situaţii în care Papa Francisc a spus ceea ce intelectualii uită cam des să spună (mai ales în România). Liiceanu scapă în text despre “imigrare necontrolată”. Aici e esenţa neocon a chestiunii. Ca şi cum sute de mii de oameni ar fugi disperaţi care încotro dintr-o nestăvilită poftă necontrolată de turism – nu poţi acuza lipsa de control fără să vorbeşti despre cauzele imigrării. Aşa ar fi creştineşte s-o faci, cel puţin. Să ne amintim discursul Papei în legătură cu Lampedusa şi să-i lăsăm pumnii şi îngrijorările tabloidale lui Liiceanu:

Speaking just a few days after 600 migrants were rescued in the Mediterranean between Sicily and North Africa, he called for “a united response to the question of migration”.”We cannot allow the Mediterranean to become a vast cemetery,“ he said. (sursa)

Situaţie e mai clară decît vrea Liiceanu. Francis mai vîntură pumnul, mai face o glumă, dar trimite mesaje de speranţă. Liiceanu (şi frontul din ce în ce mai la dreapta pe care-l reprezintă – că doar ăsta ne interesează, nu persoana) ţine morală nesfîrşită, dar împinge discret o îngrijorare mai violentă decît un pumn  vînturat în aer prin acea îngrijoare legată de imigranţi.

Pe scurt, nu vă mai obosiţi cu rînduri complicate fără sens: da, ăştia nu-l înghit pe Papă pentru că e prea comunist. Asta e comicăria. Îi discută gesturi, ca să nu-i discute declaraţii, pentru că în această eventualitate ar deveni probabil ultraviolenţi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

29 comments
 • 1

  Am citit cu plăcere! Mulţumesc!
  Totuşi, ramanand in paradigma initiala, nu mă pot abţine să nu mă întreb – că e sigur că la dl. Liiceanu nu am acces – ce-ar fi făcut Isus dacă cineva i-ar fi violentat mama, Maria?

  Basilicus
  2015-01-20 15:01:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Liiceanu nu e nici roman, nici crestin. Dar bine, banuiesc ca stiati asta :)

  Petrache
  2015-01-20 15:45:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  -papa se ia de libertatea de exprimare

  -liiceanu se ia de papa

  -rogo se ia de liiceanu

  ce au papa-liiceanu-rogo in comun: fiecare aiureaza despre ceva care il depaseste

 • 4

  @tx2:

  Bravo! Ca de obicei, la subiect! Şi încă cu argumente….
  Felicitări şi la mai multe!

  bibicu
  2015-01-20 18:39:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  „Francis mai vîntură pumnul, mai face o glumă, dar trimite mesaje de speranţă.” Exact.
  „Pumnul” de papă al lui Francisc este un mesaj de umanitate și toleranță: o replică la valul de intoleranță care a urmat atentatului de la Charlie Hebdo si care a ajuns să asimileze „teroriștilor” pe toți cei care s-au simțit jigniți de caricaturi.

  Liiceanu nu-i decat un oportunist nu numai abject ci și penibil, care ține lecții de pseudo-creștinism pentru a-și camufla (prost) islamofobia, rasismul, fumurile elitiste si neocon.

 • 6

  Am avut rabdare sa citesc discursul arogant al lui Liiceanu despre replica papei. E ridicol de pedant si infatuat. Dar mi se pare aiurea sa tragi concluzia de aici ca il lasa rece imigrantii care se ineaca in Mediterana.

  mihai
  2015-01-20 20:06:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Un roman Leibovici ?????????????????

 • 8

  Incurca-i drace!

  Disparitia bisericilor si moscheilor este tinta umanitatii, asa ca o piedica pusa acestora nu poate decat sa ma bucure.

  Ce ma deranjeaza este modalitatea jegoasa in care se poate face – Li-chea-uanu, ca fosta sluga a Basescului, ca un “intelectual” care a facut mult mai rau Romaniei decat un pumn papal – nu este cel mai indicat sa faca asta.

  Scoaterea din context a presei, traducerile cu sens schimbat este apanajul altor jegosi – din presa.
  Motiv pentru care o lege a presei ar fi mult necesara.

  Ciarlistii si libertinajul exprimarii trebuiesc controlati – deja prin lege, si chiar pe cale naturala – razbunarea.

  Un pumn papal semnifica limita exprimarii libertine – a carei consecinte este demonstrata din plin cu cretinii francezi.

 • 9

  „Vă spun eu cum e de fapt treaba”. nu, merci. chiar n-am nevoie ca rogozanu să-mi explice mie realitatea, prin viziunea lui limitată de ochelarii de cal pe care-i poartă. cât despre povestea cu papa francis, acesta a dat o declarație contestabilă. liiceanu critică acea declarație. ce e amuzant e cum un ateu îi ia apărarea primului creștin din lume

  berenger
  2015-01-21 09:53:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @berenger: E “amuzant”, adica de neinteles sau de neacceptat numai pentru cineva care nu recunoaste umanitatea fiecarui individ. Papa Francisc nu e doar crestin sau doar papa, Costi Rogozanu nu de doar ateu sau om cu idei de stanga. Papa Francisc a avut de transmis un mesaj, multa lume – inclusiv Rogozanu – l-a inteles. Atata timp cat ne raman ratiunea si umanitatea putem comunica si putem fi membri activi ai unei societati.

  De cealalta parte, Liiceanu nu “critica” ci profita de un prilej (doar aparent) facil si manipuleaza. De data asta cazand si in ridicol. Asa-zisele lui argumente – binecunoscutele tirade ipocrite, rasiste si elitiste – nu pot convinge, ci cel mult pot confirma stereotipurile neocon ale celor cu aceeasi mentalitate si aceleasi practici.

 • 11

  nu, x, e amuzant și atât, ca un pigmeu să apere un uriaș

  berenger
  2015-01-21 18:26:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @berenger: Nu cred ca Papa Francisc are nevoie de aparare. Ceea ce a facut este inteligibil si are sens (chiar si pentru pigmei), buna credinta si uzul ratiunii fiind singurele conditii necesare. In privinta asta, n-a descoperit gaura in macaroana nici Rogozanu, nici eu, nici altii. Daca s-au scris articole pe tema asta, a fost ca reactie la greata provocata de delirul megalomanic al lui Gabriel Liiceanu.

  Este, in schimb, ridicol ca un personaj de mucava sa critice condescendent un urias. Iar pretentiile lui G. Liiceanu de a fi facut harcea-parcea cu pseudo-argumentarea lui pe ditamai Papa sunt o ofensa la adresa bunului simt, a ratiunii si, in fine, a crestinismului.

 • 13

  x, altfel spus, papa e o minge de ping pong în lupta lui rogozanu cu liiceanu.

  berenger
  2015-01-23 10:01:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @berenger: nu, orice e o minge de ping pong in logica unui troll sau a unui (oare nu-i acelasi lucru?) oportunist cu manii elitoide.

  pentru restul, notiunile, faptele si oamenii nu sunt piese de joc. de asta “ciudatii” care compun restul lumii nu pun botul la rasismele islamofobe ale lui Liiceanu dupa cum nu sunt impresionati (!) nici cand respectivul pozeaza in Crist neoconservator.

 • 15

  tot mai nivelate circumvolutiunile autorului, in curand va fi neted acolo.

  coco
  2015-01-25 10:58:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  According to my calipers, I’m at about 16% at the moment. I know these things aren’t the most accurate way to measure body fat but seeing that not even a hint of abs are showing even when I tighten my abs as hard as I can under shadow producing lighting and misleading angles, that seems about right. (See pic below)

 • 17

  But when in the late 19th century writers like Walter Pater, or Baudelaire, or Poe, said that art should not have anything to do with the moral values that constitute the essence of life, we are plainly on debatable grounds. A French poet said, “To admire art because it can uplift the individual is like admiring the rose because we extract from its medicine for eye.”

 • 18

  Electricity is working wonders. Electricity is a magic-hand maid. It has given in our hands lamp of Alladin; with the help of it we run our water coolers, water heaters, washing machines, refrigerators, air conditioners, radios, televisions, typewriters, printing machines, computers and numerous other important and useful machines.

 • 19

  Instead of letting circumstances control and defeat you, use them to push you into action so that you can change your present situation. Bad times aren’t going to last forever but if you want more great times ahead of you instead of just good times, it’s time to start doing things that will make that a reality… it’s time to work toward your ideal destination.

 • 20

  ADIDAS EQUIPMENT SUPPORT ADV W,ADIDAS EQUIPMENT SUPPORT ADV,
  NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2 saleonline520.c../

 • 21

  NIKE Lebron 12 Elite,NIKE LBJ12 ELITE,
  AIR FORCE 1 07 LV8 lgvth.com/../

 • 22

  mens new balance 574,
  puma trinomic flyknit lbauf.com/puma-../

 • 23

  under armour curry one,
  ua clutchfit drive sneakerssale520../

 • 24

  NIKE METOO,NIKE TANJUN,
  nike shoes nwkpm.com/../

 • 25

  adidas yeezy boost 350 kids,
  new balance 420 womens grlgs.com/new-b../

 • 26

  adidas porsche design v,
  reebok gl 6000 rdscv.com/reebo../

 • 27

  Adidas NMD xr1,adidas nmd,
  ADIDAS EQUIPMENT SUPPORT ADV ozejg.com/../

 • 28

  organizedplaygroups, positiveincomeproperties,
  thegallerybx thegallerybx.co../

 • 29

  air jordan 12 retro red,adidas nmd runner purple black,nike air force 1 high vachetta tan,nike air presto red blue,nike air max 90 blue and white,womens adidas superstar
  golyapoch golyapoch.com/../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!