RSS Feed

Păpuşarul-şef a încurcat sforile

vezi toate articolele de
20 Mar 2012 la 14:39 42 comentarii 1880 vizualizari.

De câteva zile, Traian Băsescu se dă de ceasul morţii că la 6 februarie Victor Ponta a refuzat postul de premier. Preşedintele ţării i-ar fi propus acest lucru înainte de opţiunea de rezervă, Mihai Răzvan Ungureanu.

Când Victor Ponta a negat propunerea şi a cerut desecretizarea stenogramelor de la Cotroceni, Traian Băsescu a replicat de la TVR că nu are de gând să desecretizeze nimic, dar că “domnul Ponta, în principiu, trebuie să înveţe că nu poţi trăi la nesfârşit din minciună în politică. Când vii la preşedinte, întâlnirea nu este nici pentru băşcălie, nici pentru altceva. Orice atmosferă a discuţiilor nu exclude seriozitatea şi responsabilitatea”.

Pe scurt, Victor Ponta minte, a refuzat de fapt o propunere serioasă, iar Traian Băsescu spune adevărul, a dorit venirea la guvernare a PSD înainte de alegeri. Textul trunchiat al stenogramei, singurul avut la dispoziţie (înregistrarea audio sau video ar fi mult mai relevantă) este aşa:

“Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”,  a declarat preşedintele la 6 februarie la câteva ore de la demisia lui Emil Boc. Ideea a fost taxată imediat de Crin Antonescu: “Asta glumim cu varianta Ponta…”, după care Daniel Constantin a punctat: “Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră…”. “Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim-ministru”, a spus atunci preşedintele. Singura intervenţie citată a lui Victor Ponta este una extrem de ironică. Preşedintele le ceruse: “Staţi numai o clipă vă rog”,  la care preşedintele a replicat acid: “Să nu ne daţi ceva decoraţii!”.

Dar ieri, la TVR, preşedintele a mai spus ceva. A spus că “a testat” desemnarea lui Victor Ponta ca premier pentru că liderii USL “nu veniseră cu o idee proprie”. E drept,  veniseră să-i ceară demisia şi anticipate. Protestele erau în desfăşurare în toată ţara, lumea cerea să vină la urne, iar opoziţia parlamentară tocmai intrase în grevă. Public, orice asociere a USL cu Traian Băsesccu ar fi fost, evident, catastrofală. Iată de ce  “propunerea” de preluare a puterii înainte de alegeri a fost receptată imediat ca o bătaie de joc.

Traian Băsescu a tatonat totuşi terenul. Liderii opoziţiei dau deseori dovadă de impulsivitate şi lipsă de strategie aşa că Traian Băsescu “a făcut un test”.  De ce să îl arunci pe singurul tău prezidenţiabil în tranşele unei economii tarate de corupţie şi copleşită de dezechilibre structurale după şase ani de “reformă a statului”? De ce să plătească PDL  poliţele guvernării sale dacă se găsesc nişte bezmetici care sigur îşi vor prinde urechile între rigorile aparteneţei la UE şi clientelismul intern? Nu a fost strălucită capcana în care a căzut Mircea Geoană împreună cu partidul său cel lacom, în anul electoral 2009? Dacă e brevetată, de ce să nu o folosim din nou?

Nu întâmplător, Elena Udrea a declarat luni că PDL  ştia că “domnul preşedinte al României îi va face o propunere lui Victor Ponta să fie prim-ministru al Guvernului. Ne-a spus cu o seară înainte, sigur, am fost destul de surprinşi, însă am fost de acord cu propunerea preşedintelui de a da funcţia de prim-ministru domnului Ponta şi Guvernul USL-ului. Ca dovadă că eram pregătiţi să plecăm din Guvern este că după aceea ne-am şi dat cu toţii demisia, nu numai primul ministru, ci şi toţi membrii PDL. Preşedintele a avut această propunere, ne-a spus-o şi nouă şi a fost agreată şi de PDL”.  Capcana, povesteşte mai departe doamna Udrea, a fost însă  dejucată: “Pentru noi a fost o surpriză că a refuzat şi ne şi obişnuiserăm cu gândul că îşi vor demonstra incompetenţa foarte repede şi vom fi regretaţi în numai câteva luni de cetăţeni, astfel că am fost dezamăgiţi de refuzul domnului Ponta şi al USL de a prelua guvernarea”.

Ca şi Traian Băsescu, Elena Udrea s-a încurcat în sforării.  E ştiut că miniştrii PDL au plecat din guvern ca să o însoţească pe uşă afară , pe ea, Elena Udrea, “o vulnerabilitate”, cum singură s-a definit. Acum aflăm că a plecat de la minister ca să facă loc echipei Ponta. Iar în seara de 6 februarie, în discursul oficial de desemnare a şefului SIE în postura de premier, Traian Băsescu declara că: “încă din luna decembrie, am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. Odată finalizată misiunea de evaluare a FMI şi finalizată şi emisiunea de bonduri pe piaţa americană, puteam să trecem şi la această operaţiune, care este una firească pentru un guvern în timp de criză”.  Or, dacă schimbarea era planificată din decembrie, cum de partidul a aflat cu o  seară înainte despre desemnarea lui Victor Ponta? La 5 februarie nu a fost programată nici o şedinţă.

A aflat PDL numai pe sprânceană şi pe ochi frumoşi? Sau a acceptat să plece de la guvernare la telefon? Cine? Prim-vicepreşedinţii Baconschi şi Anastase? S-a consultat cineva cu UDMR?  Ce făceau dacă Victor Ponta spunea “da, imediat”? Traian Băsescu ar fi declarat solemn că USL face guvernul când nu are majoritate  parlamentară? Ar fi susţinut PDL guvernul minoritar PSD-PNL-PC? Iar dacă preşedintele a vrut să îl pună pe îndărădnicul Ponta în lumină proastă, de ce nu a anunţat public refuzul? Poate pentru că şi-ar fi aruncat partidul în aer? Dar atunci cum rămâne cu “seriozitatea” propunerii către Victor Ponta?

Aceste semne de întrebare sunt de nerezolvat. Ele sunt semnul absurdului şi al panicii ce s-a instalat şi la Cotroceni şi în PDL. Aceşti oameni au tras atât de multe sfori, au aruncat în aer reguli elementare şi au confundat atât de des oficiile statului cu proprietăţile lor personale  încât, acum, când se apropie ceasul socotelilor, au început să facă mişcări necontrolate. Pârghiile şi scripeţii cu care şi-au dirijat sforile şi perdelele de fum le joacă feste. Iar păpuşarul-şef  riscă să-i asfixieze pe  toţi cu trucurile la care sunt complici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!