RSS Feed

Părinţii trec la conducerea şcolii. Profesorii devin minoritari în luarea deciziilor.

vezi toate articolele de
29 Mar 2010 la 20:57 47 comentarii 1848 vizualizari.

Articolele 82-84 se referă la conducerea unităţilor şcolare preuniversitare, detaliind atribuţiile Consiliilor de Administraţie, a directorilor (ajutaţi “după caz, de directorii adjuncţi” – scrie, negru pe alb în lege, fără să ştim dacă e sau nu nevoie de aceşti adjuncţi). În fine, consiliul de administraţie va fi compus din o treime părinţi, o treime profesori, o treime reprezentanţi ai consiliilor locale, devenind astfel “organul suprem de conducere” al şcolii, adică un soi de parlament care veghează şi dă peste degete inclusiv directorului, pe care, de altfel, îl poate destitui. Noutatea constă însă în transformarea părinţilor din beneficiari ai sistemului de educaţie în…furnizori. Până acum, părinţii aveau rol consultativ, pe care şi-l exercitau prin intermediul unei organizaţii cu statut juridic numite Comitetul de Părinţi. Cu noua lege, părinţii, profesorii şi consilierii locali capătă puterea de a hotărî, în egală măsură despre chestiuni privitoare la  gestionarea bugetului şi execuţia bugetară, până la evaluarea performanţelor profesionale ale cadrelor didactice, organizarea concursurilor de ocupare a posturilor şi sancţionarea abaterilor disciplinare ale profesorilor, directorilor şi ale personalului didactic şi auxiliar.

Prin urmare simpla calitate de părinte devine suficientă în participarea la organizarea de la A la Z a vieţii şcolare. Am totuşi câteva nelămuriri. Treimea de profesori din CA este aleasă de consiliul profesoral. Treimea de consilieri locali este aleasă, evident, de Consiliul Local. Dar cine şi pe baza căror criterii va selecta părinţii din CA – nu ni se spune. Îmi permit aici o mică digresiune: suntem plătitori de facturi dar nu ne-a invitat nimeni în consiliile de administrație ale regiilor de stat, la fel cum la restaurant nu cred că trebuie să dau năvală în bucătărie și să explic bucătarului ce să pună și ce să nu pună în ciorbă. În sistemul medical drepturile pacienților/beneficiari ai actului medical nu implică bietul bolnav în echipa de medici care îl operează pe vecinul de pat. Iată de ce nu mi se pare normal ca părinții să aprobe rezultatele evaluărilor mele profesionale, pentru simplul fapt că nu au competența necesară. Imaginaţi-vă o şcoală de la ţară, în care – şi aici nu vreau să supăr pe nimeni – oamenii sunt culeşi de la prăşit ca să participe la consiliul de administraţie.

În plus, o chestiune de aritmetică. Citiți cu atenție:

“ art. 82 (3) Marimea Consiliului de Administratie variaza între 7–15 membri, în functie de marimea unitatii de învatamânt si se întâlneste lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea directorului, a presedintelui consiliului de administratie sau a doua treimi dintre membri. Metodologia-cadru de organizare si functionare a consiliului de administratie este stabilita prin ordin de ministru”

Prin urmare şapte este numărul minim. Împărţiţi cifra la 3. Cum vine asta: 2,33 profesori, 2,33 părinţi, 2,33 consilieri locali?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!